Annonce
Sport

Ny strid om stadion: Politikere er vrede over slettet afsnit i advokat-rapport

Grafik: Kristian Pahus
Flere byrådspolitikere kritiserer Vejle Kommunes kommunaldirektør og chefjurist for at få fjernet et afsnit i en uvildig advokat-rapport i sagen om Vejle Boldklubs leje af et forbedret Vejle Stadion.

Vejle: "Jeg er rystet, og jeg synes ikke, at jeg har set noget lignende i min lange politiske karriere."

Ordene kommer fra SF's byrådsmedlem Morten Kristensen og skyldes sagen om fastsættelsen af den leje, Vejle Boldklub skal betale for at benytte det kommunale Vejle Stadion.

Byrådet har besluttet, at lysanlægget på stadion skal forbedres, og samtidig diskuterer man, om græstæppet på stadion skal opgraderes til en såkaldt hybridbane.

Annonce

Men investeringerne skal afspejle sig i klubbens husleje, og kommunen har bedt det anerkendte advokatfirma Kromann Reumert vurdere, om kommunens genberegning af den såkaldte markedsleje er udført efter reglerne. Altså, om den er lovlig.

En ekstra sikkerhed

Det bekræfter Kromann Reumerts fire sider lange redegørelse, men miseren opstår, da viceborgmester Dan Arnløv (K) beder om sagsindsigt i sagen og får alle papirer og korrespondance mellem kommune og advokatfirma udleveret.

SF’s Morten Kristensen pløjer papirerne igennem. Og han finder ud af, at der i forhold til udkastet er fjernet et afsnit i den redegørelse, som byrådet har fået forelagt.

I udkastet til redegørelsen, som er sendt til kommunens chefjurist Steen Jørgensen, skriver advokaten, at der kan opnås ekstra sikkerhed "ved at indhente en uvildig vurdering af lejeniveauet ved en erhvervsmægler."

Annonce

Rejser en række spørgsmål

Den passage er dog slettet i den endelige udgave, som er en del af byrådets beslutningsgrundlag.

- Det er ret usædvanligt, at der bliver rettet i en redegørelse, inden vi ser det. Jeg kan slet ikke forstå, at det er slettet, og at man fjerner så vigtig en anbefaling. Det rejser en række spørgsmål, for vi har bedt om en uvildig vurdering, siger Morten Kristensen.

Den omstridte passage - som blev fjernet

Passagen, som er med i udkastet fra Kromann Reumert til Vejle Kommune, men som blev fjernet efter ønske fra Vejle Kommune i det endelige notat, lyder således:

"2.5 Mulighed for yderligere sikkerhed. Vi forstår ligeledes, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har oplyst, at ekstra sikkerhed kan opnås ved at indhente en uvildig vurdering af lejeniveauet ved en erhvervsmægler. Vi er enige i, at dette er en mulighed, og vi kan bekræfte, at det er en gængs metode til verificering af markedsleje".

Notatet fra Kromann Reumert er underskrevet af partner i advokatfirmaet Jens Munk Plum.

Han ønsker ikke at kommentere sagen eller at svare på, hvem der har besluttet, at den omstridte passage skulle fjernes.

- Det omhandler min relation i forhold til min klient. Det synes jeg ikke, jeg vil tale med pressen om, siger Jens Munk Plum, der henviser til Vejle Kommune for svar på, hvorfor passagen blev pillet ud.

Annonce

Ville være dokumentfalsk

Ifølge professor og ekspert i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing er det ikke usædvanligt, at en kommune beder om at få et eksternt notat til gennemsyn og godkendelse i udkastform, før det bliver et endeligt notat.

Han tilføjer, at det ikke er usædvanligt, at der i processen ændres i ordlyden, men at det skal være forfatteren, der står for ændringerne eller siger god for dem.


Hvem har haft adgang til at rette i det uvildige advokatnotat?

Martin Sikær (S), i et spørgsmål til byrådets sekretær


- Vejle Kommunes forvaltning må selvfølgelig ikke selv ændre i andres notater - det ville være dokumentfalsk. Men forvaltningen må godt vende tilbage til forfatteren - her Kromann Reumert - og bede om at få ændret eller tilføjet i notatet. Forvaltningen må jo selv svare på, om det er det, der er sket her, men hvis det er, er det helt lovligt og normal praksis, siger Sten Bønsing.

Annonce

Helt normal praksis

I Vejle Kommune afviser borgmester Jens Ejner Christensen (V), at han har været inde over udkastet til advokatens rapport.

- Sådanne ting bliver der arbejdet med nede i maskinrummet, og der har jeg ikke været med, siger han.

Hele diskussionen bunder i de baneforhold, superligaholdene blev budt, da sæsonen begyndte historisk tidligt 2. februar. I sæsonens første seks hjemmekampe blev græstæppet mere og mere tyndslidt og stort set uegnet til fodbold. Derfor ønsker klubben sig en hybridbane, men indtil videre har Vejle Byråd ikke kunnet blive enige om en løsning, så anlæggelsen af den nye bane kan begynde i næste uge efter sæsonens sidste hjemmekamp mandag mod Lyngby. Foto: Mette Mørk

En af dem, der sidder i "maskinrummet", er kommunaldirektør Niels Ågesen.

Han afviser, at det er forvaltningen selv, der har fjernet afsnittet. Men at der er en forudgående dialog mellem kommunen og en uvildig advokat om redegørelsen, kan kommunaldirektøren ikke se noget kritisabelt i.

- Det er ikke os, men advokaten, der har fjernet afsnittet, og selvfølgelig er det en uvildig rapport. Advokaten må selv bestemme, hvad han skriver. Men det er helt normal praksis, at vi får et udkast til en rapport til udtalelse, så advokaten får svar på, om der er nogle oplagte misforståelser, siger Niels Ågesen.

Annonce

Må ud i en tredje runde

Hvorfor er det omtalte afsnit fjernet i den endelige udgave?

- Den samme passus står i byrådssekretærens notat, som også er er sendt ud til byrådet. Mens redegørelsen handler om, hvorvidt det er lovligt, at byrådet kan træffe den beslutning, der er indstillet. Det er det, der er i fokus i den sag. Hvis nogen ønsker, at vi skal ud i en tredje runde, (efter først forvaltningens og siden advokatfirmaets vurdering, red.) kan vi godt gå til en erhvervsmægler, siger Niels Ågesen.

Hvem har valgt, at afsnittet skulle fjernes?

- Det har jeg sammen med lederen af juridisk kontor. Vi ønskede, at notatet skulle handle om, hvorvidt det var lovligt eller ej. Hvorvidt man ønsker at gå ud af et andet spor, det er en anden sag og kan blive næste diskussion. Vi troede, det var nok med en notat, der slog fast, at det, forvaltningen foreslog, var fuldt ud lovlig, siger Niels Ågesen.

Annonce

Han taler i tunger

Viceborgmester Dan Arnløv (K) køber ikke argumentet om, at den slettede passage er irrelevant i forhold til det oplæg, der blev givet til advokatfirmaet.

- Kommunaldirektøren taler i tunger. Vi ville have svar på, om leje-fastsættelsen var lovlig, og det ved vi kun, hvis vi får fastslået markedslejen. Derfor kan jeg ikke se et eneste godt argument for at fjerne den passage - andet end at den skader borgmester-partiets sag, siger Dan Arnløv.

Han undrer sig over, at ordlyden i et notat fra et uvildigt advokatfirma kan ændres af kommunens juridiske afdeling.

- Jeg synes faktisk, at det er meget alvorligt, hvis vi ikke kan stole på et notat fra et advokatfirma. Det er jo netop ikke et uvildigt notat, hvis kommunens jurister kan gå ind og påvirke teksten, siger Dan Arnløv.


Annonce
FC Fredericia For abonnenter

Live: FC Fredericia kan spille sig helt ind i oprykningskampen med en sejr over Hvidovre

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Populær genbrugsbutik lukker ned - genbrugsfund samles på én adresse

Fredericia For abonnenter

Markus står i spidsen for gruppe for transkønnede: - Jeg havde de flotteste bryster. Hvis bare de ikke sad på mig

Fredericia

To nye i byrådet med noget på hjerte: Connie og Louis har klare mærkesager

FC Fredericia

På 16 kampe har FC Fredericia lavet lige mange point som på 22 kampe i sidste sæson: Her er nøglen til succesen

Nu må også femårige vaccineres mod corona, men beslutningen kan være svær for forældre

FC Fredericia For abonnenter

Oprykning eller ej: Derfor definerer de to sidste kampe FC Fredericias sæson

Sport For abonnenter

Bruuns Bundesliga: Coronaen spiller igen med i Tyskland

Erhverv

Hoteller og restauranter rammes af julefrokost-aflysninger: - Det ser slemt ud i øjeblikket

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Erhverv For abonnenter

Erritsø-virksomhed er vækstet 100 procent om året - nu er pladsen blevet for trang

Fredericia For abonnenter

Vild med de gratis sommerblomster på Egeskovvej? Nu kommer der også en lille sø

Fredericia

Godt nyt til skøjteglade fredericianere: Isen indtager igen Gasværksgrunden i december

Annonce