Annonce
Fredericia

Ny udstilling på volden: Selv H.C. Andersen tog til Fredericia for at bese skaderne efter 1849

Ny udstilling om hverdagslivet i Fredericia under belejringen, bombardementerne og udfaldet i 1849. Den vises på store plancher på volden. Den kan ses helt gratis til og med juli ved Det Hvide Vandtårn. Foto: Morten Kiilerich
6. juli bliver ingen stor fest i 2020 på grund af corona. Men man kan stadig gøre sig klog på dagligdagen med bomber og belejring.
Annonce

Fredericia: For tredje år i træk rykker Museerne i Fredericia på græs og præsenterer en ny udstilling om fæstningsbyens dramatiske historie under Treårskrigen 1848-50.

Denne gang er temaet "Byen og borgerne - krigens konsekvenser". Tidligere har officererne og soldaterne haft deres egne, store, vejrbestandige plancher og billeder på de trefløjede vægge, der sættes op på volden frem mod årets markeringer af 5. og 6. juli.

I år bliver der ingen stor folkefest på grund af corona, men fra nu og juli med kan man besøge udstillingen ved Det Hvide vandtårn.

Leder af Museerne i Fredericia, Karsten Merrald Sørensen, hæfter sig især ved den krigsturisme, der fulgte det sejrrige udfald fra Fredericia 6. juli 1849.

- Op mod 1000 personer om dagen besøgte Fredericia for at se, hvor slaget havde stået, og hvordan byen så ud efter belejring og bombardementer, fortæller han.

Annonce

Bygger på dagbøger

For eksempel H.C Andersen var en af de mange tilrejsende, kan man læse i en af teksterne på volden. Nationaldigteren var i Fredericia i juni 1850.


Jeg er stolt over, at dedikerede medarbejdere har brugt tid og kræfter og med engagement stået på denne opgave med at lave en ny udstilling - selv under svære forhold under coronakrisen.

Karsten Merrald Sørensen, leder af Museerne i Fredericia


Fredericia var omringet af slesvig-holstenske oprørere og soldater fra maj 1849 og to måneder frem. Mange civile flygtede fra Fredericia. Nogle blev sammen med de kongetro styrker inden for voldene.

En af de danske aviser, der var først med nyheden om det sejrrige slag ved Fredericia, berettede allerede to dage senere, at et skib var ankommet til Aalborg med friske bulletiner. De øvrige dagblade fulgte efter, og Udfaldet fra Fredericia 6. juli 1849 fandt også vej til tyske aviser og Evening Mail i London. Foto af maleri: Museerne i Fredericia

Den nye udstilling fortæller om deres hverdag.

Ikke mindst på baggrund af dagbogsoptegnelser fra Hans Gram Bønnelycke (1830-1914). Han var tobaksfabrikant. Plancherne beretter blandt andet også om livet i oplandet og de spor, der findes i dag. Lige fra mindesmærker og statuer til indmurede granater i huse. Derudover er der 15 plancher om selve slaget i 1849.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Fredericia

Fredericia fortsætter ned ad liste: Kun få tilfælde af coronavirus registreret onsdag

Fredericia For abonnenter

Fredericia skal have flere uddannelser: 60 mio. kroner sat i spil til campus i Kanalbyen

Fredericia

Genbrugsbutik på banegården lukker: Omsætningen faldt drastisk, da mundbind blev indført

Annonce