Annonce
Erhverv

Nybyggerier har ændret Vejens bybillede

En markant egetræstrappe tager imod ved indgangen til Vejen Kommunes nye rådhus. Afdelingschef for erhverv og udvikling, Peer Rexen, der ses til venstre, er dog ikke rundviser til daglig. Fotos: Carsten B. Grubach
Det høje Alfa Tower og den markante rådhusbygning signalerer synlighed.

VEJEN: Kongeåen, Jelssøerne, Højskoleengen. Det er ingen geografitime og heller ikke en lektion i lokale naturområder. Men en rundvisning af Peer Rexen i Vejen Kommunes nybyggede rådhus i centrum af Vejen.

Bygget der, hvor det gamle, noget nedslidte rådhus fra 70’erne, engang lå, og hvor man i dag på 5000 m² finder et supermoderne rådhus med en 124m 2 tagterrasser.

Og navnene på åen, søerne og engen, der ligger ved verden ældste højskole i Rødding, bruges til de nyindrettede mødelokaler i den fire etager høje bygning, som kommunens afdelingschef for udvikling og erhverv med en god portion stolthed viser os rundt i.

Det tog fire år, fra beslutningen blev taget, til der stod et nyt rådhus til 96 millioner kroner klar så centralt, som det nu kan blive i en kommune, der tidligere var delt i fire. Og det moderne hus skulle så gerne give de 200 ansatte i de åbne kontormiljøer en mere attraktiv arbejdsplads. Man har beregnet, at man ved at opføre et moderne og mere miljøvenligt rådhus ville kunne spare 9,6 millioner kroner, altså 10 procent af byggesummen.

Det er to indgange til det (oven) lyse og indvendigt meget synlige rådhus, der er hovedsæde for de 3500 ansatte i kommunen og bl.a. rummer Borgerservice, så det ikke kun er adgang for ansatte og politikere, men også for hr. og fru Jensen.

Der er glasvinduer til loft i rådhuset, der er bygget op med 180.000 grå teglsten. En udvendig solafskærmning skal sikre et godt indeklima, mens lydabsorberende materiale skal sørge for et acceptabelt støjniveau.

Trægulvene, trapper og gelænder er udført i lakeret eg, og trappen ved indgangen imponerer både med sin størrelse og sin finish. Byggeriet lever op til sin intention og signalerer imødekommenhed. Rambøll A/S har været totalrådgiver på projektet, mens arkitektfirmaerne Transformer og Pluskontoret har fungeret som underrådgivere. Entreprenørfirmaet Jørgen Friis Poulsen A/S fra Herning har stået for opførelsen af rådhuset.

Annonce

De to byggerier

Flere oplysninger om de to markante byggerier i Vejens bymidte kan fås på www.vejen.dk/ny-bymidte og www.oxdal.dk

Højt vartegn

Der er også to indgange til Vejen Bibliotek, der fylder de to nederste etager af det nye vartegn, Alfa Tower, der med sine seks etager og 29 meter nu er byens højeste bygning.

Mellem den tidligere Alfa Margarinefabrik og posthuset og klos op ad jernbanen ændrer den knejsende kolos med sine seks og ni etager i to bygninger på markant måde bybilledet i Vejen. Så synlig, at den kan ses på lang afstand.

Alfa Tower er opført med en facade af glas, røde teglsten og beton til den nette pris af 105 millioner kroner af den lokale byggevirksomhed Oxdal Ejendomme, der har solgt biblioteksdelen, som fylder 2500 m² af i alt 7800 m², til kommunen. De fleste af de 30 lejligheder ovenpå, der har en herlig udsigt ud over byen, er solgt.

Inde på biblioteket fryder den nytiltrådte leder Kasper Østergaard Grønkjær sig over de moderne faciliteter i et byggeri, der lige som det nye rådhus med store glaspartier har gjort en dyd ud af indvendig synlighed og åbner sig med en kæmpestor egetræstrappe, der kan fungere som tilskuerpladser ved større arrangementer. Der vil være plads til 450 siddende gæster, påpeger bibliotekslederen, der har fået fordoblet arealet på sin nybyggede arbejdsplads. Og som vil tiltrække det yngre publikum med et mageligt indrettet ungdomshjørne, der har direkte udsyn til den togtrafik, mange af de unge er afhængige af.

Den store egetræstrappe på det nye bibliotek kan bl.a. bruges til tilskuere ved større arrangementer, siger biblioteksleder Kasper Østergaard Grønkjær.
Store glasruder er med til at gøre bibliotekets gange lysere.
Alfa Tower udgør med sine to høje bygninger og det nye bibliotek et markant blik i bybilledet.
Lyse, miljøvenlige mødelokaler præger rådhuset. Her er vi på Højskoleengen.
Lyset spiller som her på trappen en vigtig rolle i det nye rådhusbyggeri.
Rådhuset er bygget op med 180.000 grå teglsten. En udvendig solafskærmning skal sikre et godt indeklima.
Terrasser bidrager med både lys og synlighed i det nye rådhusbyggeri.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Politiet undersøger graffiti-hærværk med muligt racistisk budskab

Annonce