Annonce
Kultur

Nye Borgerlige ønsker også nyt liv i væltet teaterhus: Så hvorfor stemte de ikke for at mure ny sokkel op?

Fredericia Teater søges genrejst som musicalscene nummer ét i Danmark. Med kommunal og statslig støtte i en ny og mere bæredygtig konstruktion. Men økonomien er stadig ikke gennemsigtig nok, mener Nye Borgerlige i byrådet. De øvrige partier er ikke enige. Her er det "Prinsen af Ægypten", der spilles. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Karsten Byrgesen var imod at give 11 mio. kr. plus det løse i støtte og undlod at stemme for aftale på byrådsmøde: For ”det løse” er bl.a. huslejefritagelse og dermed en skjult ydelse. Flertal argumenterer derimod, at alt er fremme i lyset.

Fredericia: Alle partier i byrådet bakker op om at genrejse byens krakkede teater i en kunstnerisk fantastisk og økonomisk mere bæredygtig udgave.

Men ét medlem - Nye Borgerliges Karsten Byrgesen - kunne ikke stemme for første akt, da politikerne var samlet til åbent onlinemøde torsdag aften.

Karsten Byrgesen argumenterede, at det budgetforlig for 2021, han var med til at underskrive sammen med byrådets øvrige partier tilbage i efteråret 2020, var anderledes nu, hvad angår redningen af Fredericia Teater efter tæppefaldet og konkursen i foråret 2020.

Karsten Byrgesen understregede, at han kunstnerisk og i forhold til branding af Fredericia som musicalby står fuldstændig bag alt andet i aftalen, som byrådet derfor stemte igennem uden hans lod i vægtskålen. Nye Borgerlige undlod at stemme.

- Jeg står på mål for aftalen om budgettet i efteråret 2020, gentog Karsten Byrgesen, og den sagde 11 millioner kroner om året i støtte til et nyt Fredericia Teater – all inclusive.

- Nu står der i aftalen, at det er 11 millioner plus huslejefritagelse og andre ydelser, vi ikke har en værdi på.

Karsten Byrgesen mener ikke, det er fair, at huslejefritagelse for selve teatret, øvelokaler på Bülows Kaserne og rekvisitlager på Ndr. Kobbelvej kommer oveni den årlige kommunale støtte på 11 millioner kroner, som den nye aftale som sagt fastsætter:

- Hvad er værdien af huslejefritagelsen? Det véd vi ikke.

Annonce

Alt må frem nu...

Aftalen vedtaget på byrådsmødet stipulerer også, at ”Fredericia Kommune i en opstartsfase vederlagsfrit udlåner medarbejdere til Fredericia Musicalteater. Dette indtil bestyrelsen har haft mulighed for at ansætte både en teaterchef og økonomichef”.


Aftalen lægger det åbent frem, at der opereres med huslejefritagelse og manpower til det nye Fredericia Musicalteater fra Fredericia Kommune.

Borgmester Steen Wrist Ørts (S)


Nye Borgerlige foreslår i første omgang, at rekvisitlageret søges afhændet:

- Skal de rekvisitter bruges igen nogensinde? Hvor mange år har de ligget derude? Det er rimeligt at spørge til.

- Vi skal have det opgjort, og viser det sig så, at teatret har brug for 12, 13 eller 14 millioner kroner - og ikke 11 - så må vi have en forhandling om dét, sagde Karsten Byrgesen og afsluttede:

- Og hvad med andre, der for eksempel vil ind i Bülows Kaserne? Hvem skal have huslejefrihed eller ej?

Annonce

...alt er fremme nu

Han stod imidlertid alene med indsigelserne.

De øvrige partier, med borgmester Steen Wrist Ørts (S) i spidsen, påpegede, at den nye aftale efter deres mening netop er ganske gennemsigtig.

For aftalen lægger det åbent frem, at der opereres med huslejefritagelse og manpower til det nye Fredericia Musicalteater fra Fredericia Kommune, sagde Steen Wrist Ørts, der tillige havde indledt byrådsmødet med denne opsummering:

- Vi vil genrejse vores fyrtårn, men vi kommer til at skabe det i etaper og i en bæredygtig konstruktion og med fuld transparens.

Borgmesteren blev sekunderet af både Christian Jørgensen (V), Cecilie Roed Schultz (EL) og Susanne Eilersen (DF).

Han supplerede dog, at den ønskede værdisættelse af de ydelser, der gives det nye teater udover selve støtten på 11 millioner, nu udregnes og lægges åbent frem.

Anden akt følger nu:

Hovedformålet med aftalen, der altså gik videre til næste akt i Fredericia Byråd torsdag, er at sikre, at den nye selvejende, og kommunalt støttede institution, Fredericia Musicalteater, også kommer på Folketingets finanslov.

Kun på den måde sikres det, at de hidtil afsatte 8,6 millioner kroner om året fra Christiansborg kan lægges oveni i de 11 millioner kroner årligt til et nyt teater fra Fredericia Kommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce