Annonce
Erhverv

Nye, skinnende kæmpemaster er rejst: Nu trækkes der luftledninger hen over motorvejen

Arbejdet med at trække de 10 kilometer nye kabler på plads sker ved hjælp af en maskine, Energinet har udviklet til formålet. Foto: Energinet
Intet skulle kunne gå galt - og arbejdet udføres uden at lukke motorvejen. 10 kilometer luftledning skal på plads i kæmpemaster mellem Kolding og Fredericia.

Fredericia: - Vi har forberedt projektet i et par år, og det er spændende nu at se det rulle ud i virkeligheden.

Christian Löber er projektleder i Energinet og står i spidsen for et hold, der i denne tid arbejder med at udskifte 10 kilometer luftledninger i motorvejsområdet mellem Kolding og Fredericia.

- De fire nye master står og skinner, mens kablerne er klar til at blive trukket på plads, siger han.

De gamle master er fra 1970'erne. Efterhånden sætter korrosion og andet ind, som nedsætter masternes styrke. Og for at undgå, at de på sigt svækkes og bliver farlige, skiftes de nu. Også for at sikre ledningernes el-forsyning, der ifølge Energinet er afgørende for forsyningssikkerheden i landets elnet.


Vi har et system på plads, der kan gribe kablerne, hvis uheldet skulle ske, og kablerne knækkede. De kan ikke falde ned på motorvejen.

Christian Löber, projektleder


De fire nye master er efter lovpligtigt udbud leveret fra en leverandør i Indien, som Energinet ikke før har handlet med, fortæller Christian Löber.

- Men de er én-til-én magen til de gamle. Og jeg er ikke sikker på, at forbipasserende bemærker forskellen, siger han til Fredericia Dagblad.

De andre master på strækningen er yngre og derfor ikke nødvendige at udskifte nu.

Annonce

Kabler trækkes hen over motorvejen

Det drejer sig om strækningen fra transformerstationen Landerupgård ved Kolding til den såkaldte kabelovergangs-station i Dronningens Kvarter, vest for Fredericia.

Til formålet har Energinet udviklet en særlig maskine, der kan trække de gamle kabler ind og nye kabler på plads over et stræk på hele 10 kilometer.

- Vi skal hen over en jernbanestrækning og også krydse motorvejen to steder. De steder har vi et system på plads, der kan gribe kablerne, hvis uheldet skulle ske, og kablerne knækkede. Det betyder, at vi kan udføre arbejdet uden at spærre motorvejen, siger Christian Löber.

Dog blev motorvejen spærret meget kortvarigt, da maskineriet skulle på plads. Det tog ifølge Christian Löber omkring fem minutter i starten af februar. Men selve operationen med at trække kablerne på plads vil formentlig næppe blive bemærket af trafikanterne på motorvejen, mener han.

Mens arbejdet står på, er der ikke strøm i ledningerne.

- På denne årstid har vi backup-muligheder, der sikrer forsyningen, selvom de her kabler er lukket, siger Christian Löber.

De nye kabler forventes at være færdigmonterede og klar til brug i toppen af de fire nye master i begyndelsen af april.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Stilhed før storm: Restauratører forventer større rykind i weekenden

Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Fredericia

Onsdagens coronatal: Hannerup sogn alarmerende tæt på nedlukning

Annonce