Annonce
Vejle

Folketingsmedlem kræver svar fra ministeren: Skæbnetime for Posthusgrund udskudt en uge

Banedanmark har fundet plads til 1,2 kilometer nye godsspor på arealet ved Vejle Station og den nuværende godsplads, nu hvor en del af pladsen sælges til NPV. Foto: Torben Juhler
Folketingets Finansudvalg skulle torsdag have taget stilling til Banedanmarks salg af et stort areal ved Gammelhavn til NPV, men sagen blev spillet til hjørne. Spørgsmål fra SF udskyder afgørelsen.

Vejle: Torsdag var - omend ikke afgørelsens time - så en særdeles vigtig dag for NPV og for udviklingsselskabets planer om at opføre et stort karrébyggeri med boliger, butikker og kontorer på Posthusgrunden i centrum af Vejle.

Torsdag eftermiddag skulle Folketingets Finansudvalg beslutte, om Banedanmark må sælge sin del af det cirka 54.000 kvadratmeter store byudviklingsområde ved Gammelhavn og bruge pengene på et erstatningsanlæg for de godsspor, som nedlægges i forbindelse med salget af arealet.

Medlemmerne i Finansudvalget behandlede sagen, men der blev ikke truffet nogen afgørelse.

Annonce

Nye spørgsmål kort før møde

Det skyldes, at et af udvalgets medlemmer, SF's Jacob Mark, kort før mødets start stillede tre konkrete spørgsmål til sagen.

Spørgsmålene er stilet til transportminister Benny Engelbrecht (S), som havde indstillet Banedanmarks salg til godkendelse i finansudvalget.


Kan det tænkes, at arealerne med fordel kan indgå i forbindelse med en kommende Billundbane, f.eks. som vendespor for tog til og fra Billund?

Jacob Mark (SF), medlem af Folketingets Finansudvalg


Men Jacob Mark vil først have ministeren til at oplyse, om der er igangværende klagesager vedrørende Vejle Kommunes planer for anvendelse af grunden eller flytningen af jernbanesporene.

Annonce

Kan bruges til Billundbane

SF'eren ønsker også ministerens svar på, om der er sikkerhed for, at de nye godsbanespor og faciliteter vil have mindst samme kapacitet til at behandle jernbanegods som de eksisterende anlæg.

Hans sidste spørgsmål lyder: "Kan det tænkes, at arealerne med fordel kan indgå i forbindelse med en kommende Billundbane, f.eks. som vendespor for tog til og fra Billund?"

Banedanmark får højere pris end vurdering

  • Banedanmark har indgået en betinget handel med NPV A/S for sin del af byudviklingsgrunden ved Gammelhavn i Vejle.
  • Den aftalte salgspris på 25,7 millioner kroner er noget højere end den seneste vurdering. I 2017 vurderede skattemyndighederne, at Banedanmarks areal havde en handelsværdi på 14,3 millioner kroner.
  • Men i sagsfremstillingen til mødet i Finansudvalget fremgår det, at Banedanmark har betinget sig en prismæssig ligestilling med de øvrige grundejere på Posthusgrunden, DSB og PostNord, der også er indstillet på at sælge deres del af midtbyarealet til NPV.
  • Dermed opnår Banedanmark en pris, der svarer til den gennemsnitlige kvadratmeterpris, som de to andre grundejere får ud af et salg til det private udviklingsselskab. Uden at der vel at mærke tages hensyn "til grundstykkernes eventuelle forskellige liebhaverværdier", som det fremgår af aktstykket.

Da ministeren skal have tid til at besvare de tre konkrete spørgsmål, blev der ikke truffet nogen beslutning på mødet.

Forventningen er, at sagen genoptages, når Finansudvalget mødes næste gang. Det gør medlemmerne på torsdag i næste uge, hvor ministerens svar vil foreligge.

Annonce

Anlægger erstatningsspor

Læser man sagsfremstillingen i aktstykket til mødet, kommer Benny Engelbrecht omkring de to sidstnævnte emner.

Her fremgår det, at Banedanmark har planer om at anlægge et sporanlæg langs den nuværende jernbane. De i alt 1,2 kilometer nye spor fordeles med et nyt spor på Vejle Station samt ved fornyelse og tilpasning af sporlayoutet for to spor lidt øst for stationen.

I lokalplan 1225 for det kommende centerområde ved Gammelhavn fremgår det, hvor mange godsspor der forsvinder, når NPV overtager det prikkede byudviklingsområde. Det er dog ikke alle spor på arealet, som er i brug i dag. Illustration: Vejle Kommune

Erstatningsanlægget er budgetteret til at koste 22 millioner kroner, og det er dimensioneret til at kunne håndtere både det nuværende behov for godsspor og en stigning i godsmængderne.

Samtidig understreges det i ministerens sagsfremstilling, at der er taget højde for en situation, hvor der skal bruges arealer til andre spor. Det kan for eksempel være spor til en ny bane til Billund, som fortsat er inde i overvejelserne hos landspolitikerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia For abonnenter

Kommunal chef forsøgte to gange at gå videre med affære-rygter - Bjerregaard sagde nej

Debat

Klumme: Vi bør aldrig blive helt voksne

Alarm 112

Spøgelsesbilist passerede 15-20 andre bilister uden at ane uråd: Nu er han varetægtsfængslet

Fredericia For abonnenter

Borgmestersag betød farvel til 'den perfekte embedsmand': - Jeg tager afskedigelsen til efterretning

Annonce