Annonce
Vejle

Nyt flygel giver lindring til patienter på hospice

Mens Marie Falk spillede, blev der rundt om i lokalet lyttet. Den første sang var en fællessang, hvor alle havde mulighed for at synge med. Foto: Peter Leth-Larsen
Den Danske Frimurerorden har doneret penge til et flygel på Sct. Maria Hospice. Flygelet skal nu være med til at sikre lindring for patienterne, så længe de er på hospicet. Torsdag eftermiddag blev det indviet, og musikterapeut Marie Falk stod for at spille et par numre.
Annonce

Vejle: Musikterapeut Marie Falks hænder strøg blidt henover tangenterne. Bløde toner kom frem, mens den første fællessang blev sunget.

På Sct. Maria Hospice indviede man torsdag et nyt flygel. Det skulle erstatte de gamle klaverer, som havde nået deres udløbsdato. Flygelet er en donation fra Den Danske Frimurerorden og er tiltænkt at skulle have en beroligende effekt på de indlagte.

- Det har længe været et stort ønske, og vi er meget taknemmelige for den store donation fra frimurerordenen, lød det fra Anne Bak, formand for Sct. Maria Hospice Støtteforening.

Med både lagkage, frugt og kaffe var der lagt op til en hyggestund om det nye flygel. Støtteforeningen, repræsentanter fra Sct. Maria Hospice og den Danske Frimurerorden samt patienter og deres pårørende havde taget plads, da musikterapeut Marie Falk skulle vise, hvad flygelet er i stand til.

- Det kan noget andet med klangen, end vores klaverer kunne. Det er meget blidt i klangen, hvilket et vigtigt på et sted som det her, lød det fra Marie Falk.

Det har længe været et stort ønske, og vi er meget taknemmelige for den store donation fra frimurerordenen.

Anne Bak, formand for Sct. Maria Hospice Støtteforening

Annonce

Alt kan spilles

Årsagen til, at flygelet er så vigtigt for patienterne, er at levende musik er en del af den lindrende indsats på hospicet.

- Lyd og musik giver bedre helbred og livskvalitet. Vi helbreder jo ikke her, det er ikke målet, men vi forsøger at lindre ved hjælp af musik. Vi får også mange gode oplevelser ud af det, og patienterne fortæller også, at det er rart, fortalte Marie Falk.

På hospicet er der ingen regler for, hvad der kan spilles på flygelet - selv rock er velkommen.

- I princippet er der ingen regler for, hvad vi spiller. Så har vi en, der ønsker noget hård rock eller lignende, kan det godt lade sig gøre. Men alle kan høre, hvad der bliver spillet, og ideen er jo, at det skal være lindrende musik, og for nogle kan rock måske godt være lidt voldsomt, fortalte Marie Falk.

Mens Marie Falk spillede Claude Debussys "Claire de lune", kom flere patienter til. Tre kvinder tog plads bagest i rummet og lyttede stille med. En kvinde vippede roligt med foden. Hun gav en af patienternes hånd et klem, mens en tåre formede sig i hendes øjenkrog.

Annonce

Livskvalitet forbedres

Hospicechef Charlotte Pugh takkede ligeledes Den Danske Frimurerorden for donationen. Hun fortalte, at mennesker, der ligger for døden, kan have stor glæde af musik.

- Vi reagerer vidt forskelligt på musik alt efter hvilken sang, der bliver spillet. Og den menneskelige hjerne er i langt højere grad påvirkelig over for musik, end mange af os nok er klar over. Der er videnskabelig dokumentation for, at patienters livskvalitet kan forbedres væsentligt med musik. De døende vil blandt andet opleve færre smerter, ligesom deres åndedræt kan lettes, fortalte Charlotte Pugh.

Bent Nielsen, ordførende mester og bestyrelsesmedlem i frimurernes "vellfærdsdirektorie", har tidligere fortalt, at hospicesagen står frimurernes hjerter nær.

- Vi har støttet danske hospicer siden 2008. Sammenlagt bliver brødrenes bidrag årligt til omkring 10.000 kroner fra hver loge. Det sker via donationer fra frimurernes årsfest, hvor hvert medlem får en tom konvolut, som de bliver opfordret til at ligge lidt penge i, sagde Bent Nielsen.

Flygelet skal nu fremover danne ramme om mange musikalske stunder for patienterne på Sct. Maria Hospice.

Frimurerne uddeler ofte penge

  • Idéen til at uddele midler til danske hospicer opstod, da stormesteren i Den Danske Frimurerorden besluttede, at frimurerne skulle have deres eget hospice. Det blev dog ikke til noget, og man besluttede at pengene i stedt skulle gå til danske hospicer.
  • Den Danske Frimurerorden har siden 2008 uddelt 3,6 millioner kroner til danske hospicer.
  • Det er anden gang, at Sct. Maria Hospice får en donation fra frimurerne. I 2017 uddelte frimurerlogerne også penge, og her fik hospicet i alt 55.000 kroner til nye speciallagener, som skulle lette arbejdet for personalet og gøre det mere behageligt at være sengeliggende.
  • Flygelet på Sct. Maria Hospice blev støttet med i alt 70.000 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce