Annonce
Fredericia

Nyt forsøg på at sikre travl rasteplads mod svineri: Træer ud til vejen fældet

Rastepladserne ved Egeskov på motortrafikvejen mellem Fredericia og Vejle. Træerne ud til vejen er blevet fældet for at gøre pladserne mere lysåbne og for at komme skjult affaldsdumpning til livs. Ikke den nemmeste opgave i verden, erkender Vejdirektoratet. Foto: Morten Kiilerich
Først røg wc-huse, skraldespande, borde og bænke. Nu er pladserne ved Egeskov også gjort lysåbne. Men fine, rene parfumerier bliver de nok aldrig.

Fredericia: Det er ikke en nem opgave at sikre de travle rastepladser ved Egeskov mod uhumske forhold.

Det viste en aktion for nogle år siden, og nu er der taget yderligere skridt: Træerne på hver side af motortrafikvejen mellem Fredericia og Vejle er væk.

Rastepladserne blev udsat for en spareøvelse i 2019, hvor Vejdirektoratet fjernede de ældre og renoveringskrævende wc-huse samt alle affaldsspande, borde og bænke. Det skete i et hug, hvor 134 rastepladser landet over blev nedklassificeret, for at andre 166 pladser på mere travle strækninger kunne moderniseres for de sparede millioner.

Samtidig oplyste Vejdirektoratet til Fredericia Dagblad, at det var erfaringen, at der faktisk blev svinet mindre, hvis der ikke var skraldespande og siddepladser - og hvis Vejdirektoratet tog nogle ekstra oprydningsrunder i starten.

Det ville få flere til at tage burgeremballage, juicebrikker, flasker, bananskræller, bleposer og andet skrald med sig - og i øvrigt besørge på dertil indrettede offentlige toiletter andre steder.

Annonce

Byggeaffald smidt

Den pædagogiske øvelse er ikke lykkedes helt, forklarer entreprisestyrer i Vejdirektoratet, Benny Hougaard Sørensen, i dag:

- For det første har vi fjernet buskadset og træerne - på nær nogle få - ud til motortrafikvejen for at gøre det mere trygt. For at få mere lys ind.

- Men vi har også haft nogle problemer med større mængder affald, der bliver læsset af, oplyser Benny Hougaard Sørensen:

- Byggeaffald for eksempel.

- Det, regner vi med, bliver et mindre problem nu, når andre kan se, hvad folk laver på rastepladsen. Det er noget psykologisk, siger han.

Annonce

Stadig klamt problem:

Bevoksningen ind mod markerne bag rastepladserne ved Egeskov fældes imidlertid ikke, oplyser Benny Hougaard Sørensen:

- På nogle af vores rastepladser på ikke mindst motorveje, hvor der er helt ryddet, har vi set, at bilister går ind i baglandet, og det ønsker vi ikke. Det kan være chauffører, der har banket på hos folk, som bor tæt på, og spurgt om vej - hvad der har skræmt nogen. Der har også været bilister, der er gået ind i baglandet for at dyrke sex. Eller indbrudstyve, som er kommet den vej.


Det er vores erfaring, at trafikanterne tager sig pænere af pladsen, hvis der er frit udsyn til den - for eksempel er der mindre henkastet affald. Pladsen vil stadig være tilplantet med blomster og lavere hække, men vi har fjernet alt, der vokser højt og kan tage udsynet.

Martin C. Østergaard-Nielsen, pressechef, Vejdirektoratet


- Problemerne er ikke de samme på landevejene, og der har ikke været den slags problemer ved Egeskov. Så træerne bliver stående, fortæller han:

- Bæltet tager også noget af det henkastede affald, så vi kan fjerne det.

- Omvendt sidder der så stadig folk og skider i krattet eller bag deres lastbil, konstaterer Vejdirektoratets entreprisestyrer uden omsvøb:

- Det er ikke et let problem at løse, og vi har ikke fundet den helt rigtige måde endnu.

Nej tak til affald, beder skiltningen om. Det tages ikke alvorligt af alle. Foto: Morten Kiilerich
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Stilhed før storm: Restauratører forventer større rykind i weekenden

Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Annonce