Annonce
Fredericia

Nyt institut for seksuelle overgreb åbnet: Søstre vil dele viden og bryde tabuer

Søstrene Charlotte og Camilla Darre åbnede under coronanedlukningen Institut for seksuelle overgreb i Sundhedshuset. Fredag holdt de åbningsreception. De vil dele deres viden, bryde tabu og give stemme til andre med senfølger efter seksuelle overgreb. Foto: Søren Gylling
I foråret åbnede søstrene Darre i stilhed Institut for seksuelle overgreb i Sundhedshuset. Fredag eftermiddag blev det fejret med åbningsreception.

Fredericia: Der var bobler i både plastikglassene og i søstrene Darres maver, da de fredag eftermiddag holdt en forsinket åbningsreception for Institut for seksuelle overgreb i Sundhedshuset.

Instituttet har egentlig været i gang siden april, men på grund af corona måtte søstrene Darre, der har stiftet instituttet, udskyde åbningsreceptionen. Fredag eftermiddag havde søstrene  inviteret samarbejdspartnere, klienter, pårørende med flere. Omkring 20 kiggede forbi for at høre om det nye institut.

- Vi vil gerne sætte lys på, at vi ved at stå sammen mindsker skammen, der er forbundet med at have været udsat for seksuelle overgreb. Vi vil bidrage med en stemme for os med senfølger, sagde Charlotte Darre i sin åbningstale.

Storesøster Camilla, der ligesom søsteren har været udsat for seksuelle overgreb som barn, fulgte op:

- Man kan ikke se det på os. Vi kan se normale ud udadtil - og vi findes i alle sociale lag. Udefra ser vi ressourcestærke ud. Indeni har vi et nervesystem, der har knoklet i 40 år, sagde Camilla Darre, der også er sexolog med speciale i senfølger efter seksuelle overgreb.

Annonce

Valgte bevidst Fredericia

Hun fortsatte:

- Jeg har opsamlet viden gennem mange år. Den viden vil jeg gerne bringe videre til andet fagpersonale, der arbejder med senfølgeramte borgere.


Man heler ikke en brækket tå ved at snakke om den. På samme måde heler man heller ikke en person med senfølger med snak.

Charlotte Darre, medstifter af Institut for seksuelle overgreb i Sundhedshuset


De århusianske søstre rettede også en stor tak til Sundhedshuset og husets leder for at byde dem indenfor i huset.

- Det er ikke et tilfælde, at vi valgte at åbne instituttet i Fredericia. I har det her visionære sundhedshus, som tør gøre noget på dette område. Og vi lægger meget vægt på det tværfaglige samarbejde, vi kan få her, sagde Charlotte Darre.

Annonce

Terapi og undervisning

Institut for seksuelle overgreb tilbyder foredrag, undervisning af fagpersonel samt terapi af borgere med senfølger efter overgreb. Og de har klienter fra hele landet, der får enten fysisk eller online terapi. I terapien lægger søstrene Darre og de samarbejdsparternere, der er tilknyttet instituttet, stor vægt på, at det er hele mennesket, der skal i terapi. Kropsligt, psykisk og følelsesmæssigt. Derfor har instituttet tilknyttet en yogalærer, der har erfaring med at arbejde med traumeramte personer.

- Man heler ikke en brækket tå ved at snakke om den. På samme måde heler man heller ikke en person med senfølger med snak, siger Charlotte Darre.

Den ene af søstrene blev i sin tid tilbudt 24 samtaler med en psykolog.

- Men når man er så tillidsskadet, som jeg var, så når man ikke at åbne op på 24 sessioner. Og man er nødt til at have kroppen med, siger Camilla Darre og tilføjer:

- Ingen af dem, der er kommet videre, har helet sig uden kropsterapi.

Institut for Seksuelle Overgreb havde fredag eftermiddag inviteret til åbningsreception for Institut for Seksuelle Overgreb, som åbnede i Sundhedshuset i april. Her byder den ene stifter, Camilla Darre, velkommen. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce