Annonce
Fredericia

Nyt tilbud på Den Kreative Skole: Alle bør have chancen for at spille musik

Alle bør have chancen for at spille musik. Dét er tanken bag et nyt tilbud på Den Kreative Skole.

Annonce

Fredericia: Det er godt at spille musik. Og kun godt. Derfor bør alle børn have mulighed for at stifte bekendtskab med musik og instrumenter.

Dét er tanken bag et karrusel-projekt på Den Kreative Skole i Fredericia: Udvalgte og udsatte børn får undervisning i forskellige instrumenter på deres skole. Efter nogle uger skifter de instrument og når dermed igennem en håndfuld forskellige - deraf karrusel-betegnelsen, som betyder, at man skal hele vejen rundt, inden forløbet er forbi.

- Det her er en gammel drøm for mig, siger skoleleder Arne Gaardsted Jørgensen på en dag, hvor Den Kreative Skoles bygning i bunden af Kongensgade summer af liv, fordi karrusel-flokken i dag er samlet til workshop og rundvisning på skolen.

Faktisk har børnene denne dag fået fri fra deres normale skole for at suge musik og kreativitet til sig. Og der er fuld knald på og brede smil hos flokken, som siger hej gennem døren til skolelederens kontor.

Skolerne hjælper os med at finde de børn, der ellers næppe havde fået chancen for at spille.

Arne Gaardsted Jørgensen, Den Kreative Skole
Workshop-dagen afsluttes med fællesspil i Den Kreative Skoles store sal. Se også video på Elbobladet.dk. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce

Resten af skoleåret

Karrusel-projektet gør, at knap 70 børn får musikundervisning resten af skoleåret på det instrument, de vælger efter at have prøvet seks forskellige på vej gennem "karrusellen". Det er trækbasun, saxofon, marimba, cello, bratsch og kor.

- Deres undervisning er gratis. Og det er blevet, ligesom vi havde drømt om: Børnene elsker at spille, og de er gode til det, siger Arne Gaardsted Jørgensen.

Den Kreative Skoles budget til karrusel-projektet er på 100.000 kroner. Pengene er gået til instrument-indkøb og undervisning ude på de deltagende folkeskoler.

- Et af målene er at give børnene glæden ved musik - og det er lykkedes. En skoleleder har fortalt mig, at en deltagende dreng kaldte ham ind i musiklokalet. Drengen kunne ikke vente med at vise, at han havde lært at spille Titanic-sangen på saxofon. Og så truttede han ellers løs. Det er så fedt, siger Arne Gaardsted med et bredt smil.

Han håber, at der kan findes en løsning, som gør det muligt for børnene at fortsætte med at spille - også efter at gratis-perioden udløber.

Det er ikke så let at få en perfekt lyd ud af en saxofon - men det er fedt. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce

Dirigent og blæs

På workshop-dagen foregår karrusel-undervisningen rundt i flere lokaler på Den Kreative Skole. Dagen afsluttes med fællesspil i skolens største sal. Begge dele kan opleves på video på Elbobladet.dk.

I ét rum blæses der i saxofoner og trækbasuner. Basunerne er blå og lavet af et plastmateriale. Materialet gør, at de ikke er så skrøbelige, dyre og tunge som basuner af metal. Men der er mindst lige så meget lyd i dem.

I et andet lokale øves der takter på marimba og xylofon. Lærerne har travlt med at holde de ivrige børn på sporet, og det lykkes - endda uden at tysse på børnene eller dæmpe deres umiddelbare begejstring. Og hvis begejstringen alligevel kortvarigt daler, kan den hurtigt spædes op med en lille dyst:

- Nu er det pigerne mod drengene, råber læreren gennem den tætte lyd.

- Jaaah, lyder svaret hele vejen rundt, hvorefter alle klar, knivskarpe, vågne og glade.

En blå trækbassun af plastik kan lave lige så meget lyd som en dyrere, tungere og mere skrøbelig basun af metal. Foto: Peter Friis Autzen
Man skal spille og holde øje med dirigenten på samme tid. Foto: Peter Friis Autzen
Teori og musikforståelse er også nødvendigt. Og hyggeligt. Foto: Peter Friis Autzen
Marimbaer og xylofoner er store. Ude på folkeskolerne byder projektet på mindre versioner end her i Den Kreative Skoles store sal. Foto: Peter Friis Autzen
Der skal blæses igennem. Foto: Peter Friis Autzen
Rytmen skal også være på plads. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce