Annonce
Fredericia

Nyt udspil: Fredericia står til økonomisk gevinst på reform

Fredericia Kommune står til en økonomisk gevinst, hvis forslaget om en ny udligningsreform vedtages. Foto: Peter Leth-Larsen
- En retfærdig model, lyder den umiddelbare vurdering af udspillet til en ny udligningsreform fra borgmester Jacob Bjerregaard. Han vil dog ikke glæde sig for tidligt.
Annonce

Fredericia: En ny reform af udligningssystemet vil være en gevinst for Fredericia Kommune.

Torsdag fremlagde regeringen et udspil til en reform af det omdiskuterede system, og samlet set vil det være en økonomisk gevinst for Fredericia.

I det nuværende system får Fredericia udligning på 5747 kroner pr. borger. Beløbet kommer fra andre kommuner og staten.

Men Socialdemokratiet foreslår at flytte penge, så Fredericia er blandt de kommuner, som får størst gevinst af reformen. Forslaget kan læses på Finansministeriets hjemmeside, og Fredericia er i den mørkegrønne "modtager mest" kategorien. Der er, når reformvirkningen er opgjort i procent af kommunens beskatningsgrundlag.

Annonce

Vi skal ikke glæde os for tidligt

De endelige tal ligger dog ikke fast.

- Umiddelbart ser det positivt ud. Der bliver flyttet penge fra nogle af de kommuner, især i hovedstadsområdet, som har et rigtigt stort skattegrundlag. De flyttes til nogle af de kommuner, som har større sociale udgifter, og Fredericia er en af de kommuner, siger borgmester Jacob Bjerregaard (S).

Han fremhæver to kriterier i den nye model. Nemlig ældre og socialområdet.

- Vi har i Fredericia mange ældre borgere, som har haft et fysisk hårdt arbejdsliv. Derfor har vi større udgifter til dem, og det tages der højde for, siger Jacob Bjerregaard.

- Vi har også flere udgifter til socialområdet, og det tages der også højde for. Overordnet ligner det en retfærdig model, hvor man yder mere til de områder i landet, som har et større behov, siger han.

Han forventer, at Indenrigsministeriet snart sætter konkrete tal på reformens virkning. Dermed bliver det nemmere at vurdere konsekvenserne for Fredericia. Og så kommer borgmesteren også med det forbehold, at reformen ikke er vedtaget endnu. Først skal den socialdemokratiske regering samle et flertal for den.

- Vi skal ikke glæde os for tidligt. For to år siden blev der også fremlagt et forslag til en ny reform, og det blev ikke til noget. Så vi afventer, hvad der sker på Christiansborg, siger borgmesteren.

Annonce

Demografi spiller ind

Første viceborgmester Susanne Eilersen fulgte også regeringens udspil. Hun kalder det tilfredsstillende, at der i forslaget er lagt op til, at Fredericia i hvert fald ikke modtager mindre støtte end i dag.

- Det skal vi også, for vores demografi tilsiger bare, at vi har brug for at ligge der, selvom vi ligger i Trekantområdet. Det gør vi både i forhold til gennemsnitlig levealder på vores ældre medborgere og i forhold til uddannelsesniveau. Jeg ville have været forbavset, hvis vi ikke fortsat lå der, hvor vi ligger, siger Susanne Eilersen.

Hun peger dog på, at der fortsat mangler svar på en række detaljer, og at det foreløbig kun var regeringens udspil, der blev fremlagt torsdag.

- Der er en masse ubekendte, som jeg i hvert fald vil holde øje med, når forhandlingerne går i gang,

Susanne Eilersen forventer, at kommunens økonomiafdeling vil lave beregninger for, hvad udspillet kan betyde for Fredericia Kommune. De skal klæde byrådspolitikerne på, så der kan blive trukket i nogle tråde til Christiansborg, hvor der skal forhandles om udligningsreformen.

- Vi har hver især nogle kontakter, og dem vil vi selvfølgelig også gå ind og trykke på, hvis vi kan, siger Susanne Eilersen, der sad i Folketinget indtil det seneste valg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce