Annonce
Kultur

"Og så fik jeg sgu' en ordentlig skideballe af Dronning Ingrid"

Svend Hauge, Alstedlundvej 4, Vonge, fylder 95 år den 23. marts. Han kan se tilbage på et spændende og varieret arbejdsliv med en lang række forskellige arbejdstitler lige fra kontrolassistent over potsbud til gårdejer. Foto: Jim Hoff
Et menneske fuld af anekdoter og gode historier: Den 23. marts fylder Svend Hauge fra Vonge 95 år, og han kan se tilbage på et afvekslende og alsidigt arbejdsliv, der har ført ham lige fra det livlige indre København til de fredfyldte og mennesketomme marker på den midtjyske hede.
Annonce

VONGE:Egentlig ønskede han sig som yngre brændende at blive mejerist, men det blev ikke til noget. Til gengæld kan snart 95-årige Svend Hauge se tilbage på et rigt arbejdsliv med mange forskellige titler og funktioner. Landbruget blev dog hans største og længst varende arbejdsplads.

Svend Hauge byder hjertevarmt indenfor, og trakterer med hjemmesmurte boller med ost og rullepølse. Vi befinder os på Vonge-egnen på Alstedlundvej 4 på gården Alstedlund, som Svend Hauge har beboet i godt og vel 25 år, og det handler om Svends forestående 95-års fødselsdag.

- Jeg ved snart ikke, hvor jeg skal begynde eller ende. Jeg har jo så mange historier og anekdoter fra mit liv, lyder det indledningsvist fra den ældre herre. Han ligner langt fra en herre på snart 95. Han fortæller levende og sjovt om sit liv, og erindringerne krydres med små spidsfindige detaljer, der afslører, at hukommelsen fungerer helt perfekt.

- Jeg ville jo have været mejerist, da jeg gik ud af skolen. Men det sagde far nej til, for min ældre bror var kommet i lære som tømrer og boede hjemme, så de skulle ikke have en mere til at bo hjemme uden at tjene penge. Så jeg blev sendt ud at tjene hos en bonde i Ildved i tre dage om ugen, husker Svend Hauge, der er født op opvokset på en gård i Ildved og er ud af en søskendeflok på 9.

Prinsesserne var på besøg en dag, og så tiggede de noget chokolade af mig. De sad med chokolade om hele mulen, da Dronning Ingrid pludselig kiggede ind til os. Hun blev stiktosset, da hun så prinsesserne sad og åd chokolade, og hun gav mig en ordentlig skideballe. Jeg havde mest lyst til at spytte hende lige i hovedet. Hun var bare så ubehøvlet og arrogant, hvorimod Kronprins Frederik var en rigtig guttermand.

Svend Hauge om en episode med kongehuset i 1949

Annonce

Gloede ind i tyskernes maskinpistoler i halvanden time

Det blev til flere skiftende arbejdspladser ved forskellige landmænd fra 1941 til 1944 både på hjemegnen og i Sønderjylland, og det var hårdt fysisk arbejde, der stod på dagsordenen dengang i landbruget.

- Jeg glemmer aldrig den isvinter, vi havde i 1941.Det frøs 25 grader, og jeg skulle som 15-årig køre med en træsneplov i meterhøje snedriver og snestorm spændt foran tre brølstærke belgier-heste. Jeg kunne jo slet ikke tøjle dem, så det var et værre cirkus, fortæller Svend med et stort smil.

I 1944 kommer han på højskole i Rødding, mens krigen mod tyskerne er på sit allerhøjeste i landet. Tyskerne indtog faktisk på et tidspunkt skolen og Svend husker især én episode.

- Vi sad 150 mand i gymnastiksalen og sang, da to tyskere pludselig sprang ind i salen og pegede på os med maskinpistoler i halvanden time. Vi måtte ikke sige en eneste lyd, så der sad vi så og skummede af galskab. Heldigvis fik forstander Hans Lund smidt tyskerne ud 8 dage senere, og så kunne vi være i fred, fortæller Svend Hauge.

Annonce

Royal røffel pga. prinsessechokolade

Tilbage fra højskole troede Svend, at han igen skulle ud som karl og arbejde på en gård. Men det job, han gik efter hos Hans Hansen i Øster Lindet i Sønderjylland, var optaget af Svends egen bror.

- Hans Hansen foreslog i stedet for, at jeg skulle tage et 8-dages kursus og blive kontrolassistent (gik blandt andet ud på at kontrollere mælkekvaliteten på gårdene, red.), og det gjorde jeg så. Det blev til to års arbejde som kontrolassistent, inden jeg i 1947 blev kaldt ind som soldat, fortæller Svend Hauge.

Værnepligten blev aftjent ved Livgarden i København, og her havde garderne tit besøg af de tre små prinsesser Margrethe, Benedikte og Anne Marie i forgemakkerne på Amalienborg.

Og det var her, Svend faldt i royal unåde hos Dronning Ingrid.

- Prinsesserne var på besøg en dag, og så tiggede de noget chokolade af mig. Som børn er flest smaskede de godt igennem og sad med chokolade om hele mulen, da Dronning Ingrid pludselig kiggede ind til os. Hun blev stiktosset, da hun så prinsesserne sad og åd chokolade, og hun gav mig en ordentlig skideballe. "Javel, deres Majestæt" måtte jeg sige undskyldende 6-7 gange, men jeg havde da godt nok mest lyst til at spytte hende lige i hovedet. Hun var bare så ubehøvlet og arrogant, hvorimod Frederik var en rigtig guttermand, der elskede at se vores vagtskifte og tale med os, husker Svend Hauge, der også havde flere gode snakke med den lille prinsesse Margrethe.

Annonce

Postbud i Kongens København

Efter militærtjeneste ville Svend være politibetjent, men der var ingen mangel på politifolk, så han tog et kursus som fængselsbetjent ved Nyborg Statsfængsel. Kort efter vendte han hjem til hjemstaven og fik arbejde på en gård hos Johannes Pedersen, og han hjalp også sin bror som tømrer.

På det tidspunkt blev han udtaget til Niels Bukhs opvisningshold og var ude og lave gymnastik landet over i to måneder.

I 1949 startede Svend igen som kontrolassistent, denne gang i Mørkøv. Han fandt sig en kæreste, Else, og deres kærlighed bar så meget frugt, at de som følge heraf giftede sig. Mens Svend var i Mørkøv blev han gymnastikleder for 20 drenge, men pludselig pegede pilen mod hovedstaden igen.

- Jeg søgte og fik job som postbud ved Københavns Postvæsen. Det var nu træls med alle de trapper, så jeg søgte job som landpost i Kastrup og fik det. Her var jeg i tre år og havde mange sjove oplevelser, inden vi i 1953 købte en 28 tønder stor gård ved Viborg for 120.000 kroner, fortæller Svend Hauge.

Annonce

Oversøisk kærlighed

I 1963 købte Svend og Else efter lidt komplicerede forhandlinger gården Karensminde på Mindstrupvej ved Vonge. En overgang havde Svend to gårde at passe, så han kørte på motorcykel mellem gården i Viborg og Karensminde, inden de endelig fik solgt i Viborg.

I 1992 tilkøbte Svend Hauge gården Alstedlund, og han solgte så Karensminde til sin søn Preben i 1994, samme år hvor han og Else flyttede over på Alstedlund.

I 2004 mistede Svend sin hustru Else gennem 55 år og blev dermed enkemand. Men på en tur til Thailand i 2004 mødte han kvinden Alanya, og de to fattede så meget sympati for hinanden, at de idag har et fasttømret venskab.

Alanya er i Danmark seks måneder hvert år, hvor hun bor hos Svend. Hun falder ifølge Svend godt i med de lokale og deltager sammen med Svend i eksempelvis aktiviteterne i Club 99, som Svend er ivrigt og trofast medlem af.

- Vi skal nu ikke giftes Alanya og jeg. Jeg har i Else haft den ægteviv i mit liv, jeg skal have. Men derfor kan vi jo godt hygge os sammen, lyder det fra Svend med et stille smil.

Annonce

Får næppe en royal tak for chokolade

Ud over at være aktiv i Club 99 er Svend stadig aktiv gymnast. Han har således gennem 37 år deltaget i Tommysmindes gymnastikprogram, og den snart 95-årige tidligere landmand, kontrolassistent, postbud, livgarder og fængselsbetjent fremstår da også som en rask og rørig herre med mod på livet.

Svend og Else fik fire børn, Mogens, Preben, Lissy og Kurt, og derudover er den ene væg i stuen på Alstedlund præget af en masse fotos af børnebørn og oldebørn.

Det var meningen, at fødselsdagen skulle fejres i Sandvad Sognegård den 21. marts, nok desværre uden Alanya, der grundet coronavirussen ikke kan få udrejsetilladelse til Danmark. Og meget apropos coronavirus, så er det jo heller ikke sikkert, at festen overhovedet bliver gennemført den 21. marts.

Om det 95-årige tidligere gårdejer så får en hilsen fra Hendes Majestæt Dronning Margrethe, som tak for chokolade for 65 år siden, er dog mere uvist. Her må nok han tålmodigt vente yderligere fem år, inden der kommet royalt bud til Alstedlund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Ifølge medie tilbageholdt Heunicke også oplysninger om minksmitte

Annonce