Annonce
Fredericia

Også i Fredericia koster overdoser liv

Trine Ndzoboyi er leder på misbrugscentret i Fredericia. Foto: Peter Friis Autzen

Fredericia: Når Antidote Danmark og Projekt Husvild Fredericia 30. november sætter fokus på at bekæmpe narkodødsfald og overdoser i Fredericia, står de ikke alene. Også Misbrugscentret har fokus på de ulykkelige sager. Men der er flere udfordringer i indsatsen, fortæller centerleder Trine Ndzoboyi.

For eksempel er det svært at danne sig et krystalklart overblik over, hvor mange menneskeliv narkomisbrug tager.

- Det er ikke altid helt klart, hvad en person dør af. Et hjertestop kan udløses af mange ting - herunder en overdosis, siger Trine Ndzoboyi, der derfor tror, at statistikken gemmer på et stort mørketal.

Annonce

Så mange dør af narkotika

  • På landsplan er antallet af narkodødsfald opgjort til 265 i 2019, 256 i 2018, 256 i 2017 og 279 i 2016.
  • I 2019 vurderes 67 procent af narkodødsfaldene at skyldes en overdosis. I 2018 var tallet 72 procent. Andelen, der døde af overdosis, er altså faldet en smule.
  • Ifølge Sundhedsstyrelsens statistik er de afdødes gennemsnitsalder 43,3 år, hvilket er en stigning på godt et år siden 2018. Det tager styrelsen som udtryk for en positiv udvikling og udtryk for, at der i stigende grad tages hånd om misbrugerne.
  • Antallet af narkodødsfald opgøres på kommuneplan, men af hensyn til beskyttelse af personfølsomme oplysninger lægger Sundhedsstyrelsen kun tal frem for de kommuner, hvor tallet er over fem om året. Det er kun tilfældet for København (54 i 2019), Aarhus (11 i 2019), Odense (16 i 2019), Esbjerg (seks i 2019), Aalborg (otte i 2019), Vejle (syv i 2019) og Kolding (fem i 2019).

- Her på centret får vi nogle gange besked gennem rygter og vandrør, når en lokal person er død af en overdosis. Hvis vedkommende i forvejen var bruger her, får vi også formel besked om vedkommendes død - men ikke om årsagen, siger hun.

Antidote Danmark mener, at cirka halvdelen af de, der dør af en overdosis, ikke er bruger hos et misbrugscenter eller lignende.

- Det tal har jeg ikke mulighed for at vurdere. Men jeg hører typisk om tre-fem lokale overdosis-dødsfald om året, siger Trine Ndzoboyi.

Modgift er godt

Ligesom Projekt Husvild Fredericia og Antidote Danmark er Trine Ndzoboyi begejstret for de næsespray, der kan gives ved overdosis.

- Tidligere skulle samme middel gives som injektion, hvilket ikke altid er let. Næsespray-modellen er meget lettere at have med at gøre, siger hun.


Jeg hører typisk om tre-fem lokale overdosis-dødsfald om året.

Trine Ndzoboyi


Misbrugscentret har også selv delt ud af de specielle modgift-næsespray - blandt andet gennem gadesygeplejesken og varmestuen. Og der arrangeres typisk undervisning et par gange om året, men coronaen har spændt ben i år.

- Jeg synes, at det er super, at Antidote Danmark og Projekt Husvild arrangerer deres uddeling. De er skidegode til det, og det er vigtigt, at modgiften er til stede i miljøet og blandt de pårørende, siger Trine Ndzoboyi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Intern afdækning afslører nyt rod: Kommunen skal betale 100.000 kroner tilbage

Annonce