Annonce
Vejle

Oles oldefar var Vejles første borgmester

Socialdemokratiet i Vejle markerede 100 året for Vejles første folkevalgte borgmester ved at bringe fortid og fremtid sammen. DSU-formand Kristoffer Bramstrup Lykke lagde en krans ved den tidligere borgmesters gravsten i selskab med borgmester Christian Jacobsens oldebarn, Ole Jacobsen, der havde taget turen til Vejle fra Aalborg. Foto: Søren E. Alwan
Vejle Kommune og Socialdemokratiet markerede ved to forskellige arrangementer søndag, at Vejles første folkevalgte borgmester blev valgt denne dag for 100 år siden.

Vejle: Søndag var en stor dag for det lokale demokrati og ikke mindst for 84-årige Ole Jacobsen.

Sammen med sin kone Kirsten havde pensionisten taget turen fra hjembyen Aalborg til Vejle for at fejre det lokale folkestyre og mindes sin oldefar, Vejles første folkevalgte borgmester, Christian Jacobsen.

Den 17. marts 1919 blev den socialdemokratiske byrådspolitiker valgt til borgmester af det siddende byråd, og den post beholdt han i otte år.

Dagen markerede Vejle Kommune søndag formiddag med en reception for alle nulevende politikere, der gennem årene har siddet eller sidder i Vejle Byråd, ligesom formændene for de lokale vælgerforeninger og ungdomspartier var inviteret.

Borgmesteren havde dengang ret til at omstøde byrådets beslutninger, hvis han mente, at de var skadelige for kommunen. Sikke en magt man havde som borgmester dengang.

Jens Ejner Christensen (V), nuværende borgmester

Kom fra små kår

Omkring 55 mødte frem på Vejle Rådhus, hvor Vejles 11. borgmester gennem tiderne, Jens Ejer Christensen (V), holdt tale og blev efterfulgt af Ole Jacobsen, som var glad for markeringen.

- Det betyder meget for mig, at Vejle markerer dagen og mindes min oldefar, for jeg har ikke meget familie tilbage. Udover en kusine, der bor på Sjælland og ikke kan gå på grund af sukkersyge, kender jeg ikke til at andre, og min oldefar døde af sukkersyge året efter, han var stoppet som borgmester, fortalte Ole Jacobsen.

Christian Jacobsen var blot 12 år, da hans far døde og blev familiens overhoved med fem mindre søskende, og den aktive politiker døde i 1928 og blev begravet på sin 61 års fødselsdag.

- Han kom fra små kår, og det var utroligt, hvad han gjorde for ældre, syge og børn. Udover at være borgmester, var han også folketingsmedlem og formand for Centralforeningen for sygekasser i Danmark gennem 30 år. Den havde få hundrede medlemmer, da han kom til, og der var 12.000, da han stoppede som formand, fortalte oldebarnet, der som udlært elektriker i mange år drev eget alarmfirma og aldrig selv er gået ind i politik.

Annonce

En foregangskommune

Om formiddagen lyttede han til Jens Ejner Christensen, som blandt andet havde selskab af to af sine forgængere, Leif Skov (S) og Arne Sigtenbjerggaard (V) blandt de fremmødte byrådspolitikere.

- Vejle har altid været lidt af en foregangskommune, og det var vi også den gang for 100 år siden. Mens mange andre købstæder valgte overgangsordninger, hvor den kongevalgte borgmester fik lov at fortsætte lidt endnu, valgte Vejles byråd allerede 17. marts 1919 en ny borgmester, så Christian Jacobsen var parat til at sætte sig i stolen 1. april, da loven om folkevalgte borgmestre trådte i kraft, fortalte Jens Ejner Christensen.

Selv om Grundloven for længst havde sikret kommunerne selvstyre, var det først i 1919, at den såkaldte borgmesterlov slog fast, at borgmesteren skulle være medlem af byrådet og vælges af et flertal i byrådet.

Annonce

Fortid og fremtid sammen

At det netop var en socialdemokrat betød, at den to timer lange receptionpå rådhuset blev fulgt op af en socialdemokratisk markering af dagen søndag eftermiddag. Her var Ole Jacobsen igen var inviteret med og han holdt tale på Conrad Café.

Det skete efter en kransenedlæggelse, da de fremmødte socialdemokrater var gået fra Vejle Rådhus og ned på Gamle Kirkegård ved Langelinie, hvor Vejles første borgmester ligger begravet.

Ved gravstenen lagde oldebarnet kransen ved gravstenen sammen med den lokale DSU-formand Kristoffer Bramstrup Lykke.

Som Socialdemokratiets fællesledelsesformand Anette Stenfeldt forklarede det, var det for at bringe fortiden og fremtiden sammen. Og selvfølgelig sluttede forsamlingen af med at synge "Når jeg ser et rødt flag smælde", inden Socialdemokraterne holdt et minuts stilhed ved gravstedet for at søge ly i varmen på Conrad Café.

11 borgmestre i 100 år

Christian Jacobsen var Vejles første folkevalgte borgmester.

Han blev valgt til borgmester af det siddende byråd 17. marts 1919 og indtrådte i embedet 1. april 1919.

Han fik lov til at beholde posten i otte år.

Siden den gang har Vejle haft i alt syv socialdemokratiske borgmester, to borgmestre fra SF og siden 2010 to Venstre-borgmestre.

Den borgmester, der har siddet længst på posten, var Willy Sørensen (S), der var borgmester i 32 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Hun var SÅ forsigtig, men endte alligevel med at smitte hele familien: Nu advarer Gitte alle andre mod at lade corona-paraderne falde

Annonce