Annonce
Erhverv

Olieforurening ved Østerstrand: Underjordiske barrierer færdig før forventet

Olieforureningen fjernes ved at tilføre aktivt kul, bakterier og næringsstoffer gennem en stribe injektionshuller. Bakterierne "spiser" kort sagt olien, og det er derfor ikke nødvendigt at fjerne jorden. Forureningen er væk efter 3-7 år. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Nu er to biologiske barrierer etableret i jorden, så olieforurening kan nedbrydes ved Shells havneterminal.

Fredericia: Etableringen af den underjordiske biologiske barriere ved Shells havneterminal er blevet færdigt et par uger hurtigere end forventet. Det oplyser Shell.

Siden 2014 har en del af Østerstrand været lukket område for offentligheden på grund af en olieforurening fra 1980'erne på en del af Østerstrand og i Shells tankgård.

Det er ganske enkelt gået hurtigere end planlagt at udføre de cirka 400 boringer ned i jorden af det materiale, som udgør de to biologiske barrierer, som skal fange og nedbryde olien. De to barrierer er etableret henholdsvis i området inde tankgårdene og i arealet udenfor havneterminalens hegn - altså på selve stranden.

Årsagen til etableringen af de to biologiske barrierer er et gammelt oliespild fra 1980’erne, som har ført til forurening af området ud mod det lille strandstykke ved havneterminalen.

Sort farve i vandet fjernes

Ifølge Shell er arbejdet med etableringen gået fint, men forbipasserende på voldanlægget vil kunne have set jordoverfladen i den ene tankgård blive farvet sort i forbindelse med regnvejr. Det sorte stammer fra det aktive kul, som indgår i materialet, der skal fange og nedbryde kulbrinter - altså olien. Det sorte vil blive fjernet.

Region Syddanmark, Fredericia Kommune og Shell har samarbejdet om løsningen. Eftersom forureningen er opstået i 1980'erne, før der var lovkrav om, at forureneren selv skal rydde op, kan Shell ikke pålægges at fjerne olieforureningen. Shell er frivilligt gået ind i opgaven.

Teknikere fra miljøvirksomheden Ejlskov har siden 3. oktober arbejdet på at skyde den biologiske løsning i jorden. Planen var, at Ejlskov skulle være færdig i løbet af november, men kan allerede nu melde, at opgaven er udført.

Efter barriererne er færdigetableret, er næste skridt at få sikret de brønde og boringer, hvor der løbende skal tages prøver for at kunne holde øje med, hvordan forureningen nedbrydes og forsvinder. Dette vil ske løbende de kommende år, så Shell og myndighederne kan følge, hvornår strandområdet igen kan åbnes for offentligheden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
FC Fredericia

Målscorer sender stikpille til FC Fredericia-direktør: Jeg er åbenbart ikke en del af basen

Fredericia For abonnenter

Fagforening havde 11 sager på Ulleruphus: Leder stoppede efter henvendelse

Fredericia

Plejehjems-ansatte træder frem: Vi kan ikke genkende historien om dårligt arbejdsmiljø

Annonce