Annonce
Fredericia

Omkring halvdelen af de socialt udsatte har undladt tre måltider om dagen - ny udsattestrategi på vej

120 mennesker var mødt op til social- og beskæftigelsesudvalget og Udsatterådets kick-off på en ny strategi for udsatte. Det foregik i De Orange Haller. Foto: Dorte Brandsen

Onsdag aften kickstartede social- og beskæftigelsesudvalget og Udsatterådet en ny strategi for udsatte. Det foregik i De Orange Haller med 120 deltagere.

Fredericia: - Omkring halvdelen af de socialt udsatte siger, de indenfor de sidste tre måneder har undladt at spise tre måltider om dagen, fordi de ikke har råd.

Det fortalte seniorforsker fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd Lars Benjaminsen onsdag aften til en kick-off på en ny strategi for socialt udsatte i Fredericia Kommune. Arrangementet blev holdt i De Orange Haller, hvor social- og beskæftigelsesudvalget sammen med Udsatterådet var vært.

Baggrunden er, at Fredericia Kommune gerne vil lave en ny udsattestrategi, så aktørerne kan blive bedre til at arbejde sammen.

- Det skal være en strategi fyldt med ejerskab og handlinger. Det at være udsat kan vi alle blive et tidspunkt i vores liv. Foreninger, organisationer og kommunen skal arbejde sammen, sagde formand for social- og beskæftigelsesudvalget Peder Tind (V).

Omkring halvdelen af de socialt udsatte siger, de indenfor de sidste tre måneder har undladt at spise tre måltider om dagen, fordi de ikke har råd

Seniorforsker Lars Benjaminsen

Flere unge med misbrug

Lars Benjaminsen var sammen med TrygFondens projektleder Christoffer Elbrønd inviteret til Fredericia for at fortælle om analysen "Fællesskabsmålingen", hvis resultater kan bruges i det videre arbejde. Analysen fortæller blandt andet, at det for næsten alle mennesker er vigtigt at være en del af et fællesskab. For de fleste danskeres vedkommende - 78 procent - er de en del af et eller flere fællesskaber. For 18 procents vedkommende er de i risikogruppen for at ende som socialt udsatte, mens fire procent defineres som socialt udsatte med mange forskellige komplekse problemstillinger. Det kan være eksempelvis misbrug, svagt netværk, ensomhed, hjemløshed eller arbejdsløshed.

- De unge er lidt overrepræsenteret i både den udsatte og risikogruppen. Der ser ud til at være en stigning i antallet af unge med psykiske problemer og misbrugsproblemer. Indvandrere og efterkommere er også overrepræsenteret, fortalte Lars Benjaminsen.

Omkring 120 fredericianere mødte op for at give deres besyv med til arbejdet med en ny strategi. Arbejdet er kun lige begyndt og fortsætter med blandt andet to arrangementer mere senere på året.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Åbent brev til byrådet i Fredericia: Tænk disse punkter ind i arbejdet med næste års budget

Læserbrev: På det ugentlige tværpolitiske, offentlige møde i Demokraticontaineren i Kanalbyen var emnet tirsdag 10. september "Velfærdspolitik i de kommende år i Fredericia". Som sædvanlig var der en livlig diskussion i en positiv ånd. Samtalen foregik endnu en gang på tværs af partiskel og andre interesser. Mødet endte ud med enighed om at opfordre byrådspolitikerne til at tænke nedenstående punkter ind i arbejdet med næste års budget. Vi håber, I vil sætte fokus på de svageste borgere og på arbejdsmiljøet for de kommunalt ansatte. Der var enighed om, at velfærden generelt skal være i centrum, og følgende områder blev specifikt nævnt som indsatsområder: Folkeskolerne. Der er kun fem kommuner i landet, der bruger færre økonomiske midler pr. elev. Var det en ide og en mulighed at tildele midlertidig "førtidspension” til syge borgere, så de får ro til at komme sig og samle kræfter, inden der tages stilling til deres fremtidige tilknytning til arbejdsmarkedet? Fritidstiltag for den ungdomsgruppe, der ikke er knyttet til Ungdommens Hus. Sikring af, at frivillig indsats ikke på nogen måder indregnes i normeringsbehovet. Personale nok til at tage sig dybtgående nok af de underretninger, der indsendes til familieafdelingen. For at fremme arbejdsmiljøet på de offentlige arbejdspladser skal der være mindre kontrol og mere tillid, og i den sammenhæng vil det være en god idé at lade en stor del af arbejdsprocesserne bestemmes af selvstyrende teams. Det er vigtigt, at flere får lyst til at tage en uddannelse inden for de områder, der vedrører velfærden. Når forholdene er gode for de kommunalt ansatte, er der stor sandsynlighed for, at flere får lyst til at tage en uddannelse inden for disse områder, så der på sigt kan blive et tilstrækkeligt antal kvalificerede medarbejdere at vælge imellem. Det er væsentligt, at der bliver lagt endnu mere vægt på et positivt og inkluderende menneskesyn i den kommunale organisation. Vi ønsker byrådet rigtig god arbejdslyst i processen med budgetforhandlingerne!

Annonce