Annonce
Fredericia

Omstridt kunstværk er nu udstillet i Fredericia

Kunstneren Simone Aaberg Kærn har nu udstillet sit kontroversielle bataljemaleri på Fredericia Gymnasium. Fredag fortalte hun til de fremmødte ved en fernisering, hvordan maleriet blev til. Foto: Klaus Madsen

Kunstneren Simone Aaberg Kærn var med til fernisering af maleriet om den danske luft-indsats i Libyen, som blev afvist af forsvaret.

Fredericia: Et kontroversielt maleri hænger nu på væggen på Fredericia Gymnasium.

Kunstner Simone Aaberg Kærn står bag værket om det danske forsvars indsats i luftkrigen mod Libyens diktator Muammar al-Gaddafi i 2011.

Det virker i kraft af den debat, det skaber. Jeg ser det som et demokratisk billede.

Simone Aaberg Kærn

Kontroversielt maleri

Simone Aaberg Kærns maleri om flyvevåbenets indsats i Libyen blev præsenteret i efteråret 2016 på Charlottenborg i København.Fredag 5. maj var der fernisering af maleriet på Fredericia Gymnasium. Der er tale om et bataljemaleri, som er en del af en gammel tradition, hvor krigsindsatsen portrætteres - ofte i en heroiserende form. Det er blandt andet kendt fra historiske portrætter af Valdemar den Stores sejr på Rügen og billeder fra krigene i 1849 og 1864.

Maleriet er formentlig udstillet i Fredericia resten af skoleåret.

Der var et fint fremmøde ved fredagens fernisering. Man kan formentlig se maleriet på Fredericia Gymnasium frem til sommerferien. Foto: Klaus Madsen
Annonce

Forsvaret sagde nej

- Det er i den grad vigtigt, at det kommer ud blandt unge mennesker, så der kommer debat om, hvad vi laver udenrigspolitisk, sagde Simone Aaberg Kærn til Fredericia Dagblad, da der fredag var fernisering på gymnasiet.

Maleriet blev i sin tid bestilt af Det Nationalhistoriske Museum og forsvaret, som dog endte med at afvise det. Kunstnerens opgave var at vise flyvevåbnet i aktion, men Simone Aaberg Kærn valgte også at skildre krigens konsekvenser på landjorden, hvor civile rammes.

Ifølge Weekendavisen afviste generalmajor Per Ludvigsen maleriet. Skitsen var ikke repræsentativ for den danske indsats, og den fortalte ikke "ret lykkelige historie om krigen", mente han.

Annonce

Glad for elevers diskussion

Et honorar fra kunstmæcenen Peter Lassen sikrede dog, at Simone Aaberg Kærn alligevel fuldendte værket. Nu kan det altså ses på Fredericia Gymnasium, der selv har stået for udgifterne til udstillingen.

- Vi har Simone Aaberg Kærn som huskunstner, og hun har lavet en række projekter med vores elever. Da vi fandt ud af, at værket var ledigt i en periode, syntes vi, det var interessant at få det i spil i Trekantområdet, forklarede rektor Poul Erik Madsen

Hvorfor er det vigtigt at udstille værket her?

- Det er interessant, hvis et værk kan sætte en diskussion i gang. Det handler ikke så meget om det konkrete i billedet. Jeg glædede mig meget, da jeg så to elever stå og diskutere maleriet i denne uge. De var bestemt ikke enige om, hvordan man skulle male sådan et billede, sagde rektoren.

Annonce

Virker via debat

"Et relationelt bataljemaleri", lød kunstnerens egen beskrivelse af maleriet.

- Det virker i kraft af den debat, det skaber, sagde hun, inden hun fortalte historien om maleriets tilblivelse til de fremmødte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Stilhed før storm: Restauratører forventer større rykind i weekenden

Fredericia For abonnenter

Gluten styrer hele Pernilles tilværelse: - Du skal ikke have ondt af mig

Fredericia

Mens værtshuset har været lukket ned: Kahytten har opgraderet på madfronten

Annonce