Annonce
Fredericia

Onsdagsord: Første hund kom med flyet - genbrugshunde gør min sommer episk

På billedet ses Margarita til venstre og Epic til højre.
Annonce

Onsdagsord: Hvis jeg bliver spurgt om, hvad der i år gør min sommer helt speciel, så hersker der slet ingen tvivl i mit sind. Mine hunde gør denne sommer til noget ganske særligt.

I denne måned er det nemlig et år siden, at vi fik vores første galgo (spanske greyhound) hjem fra Spanien. Han hedder Epic og han var blot 4 måneder gammel, da han fløj den lange tur fra Malaga til Kastrup og vi stod spændte og glade i lufthavnen og ventede på, at han skulle komme ud ad dørene i ankomsthallen med sin ledsager. Det var et stort øjeblik og sjældent har jeg været overvældet af så mange følelser på én gang - og når jeg tænker tilbage og prøver at erindre andre begivenheder, hvor jeg har været så følelsesmæssigt ramt, så var det da jeg fødte mine tre dejlige børn.

Epic blev kasseret allerede som hvalp, smidt i ødemarken i området af Malaga i maj måned i bagende sol, dumped i et hul sammen med sin bror og moderen lænket med kæder til et træ.

Pernille Pedersen om det særlige ved at få en kasseret galgo (spansk greyhound) ind i sit og familiens liv. Foto: Peter Leth-Larsen

Men hvad er det så der gør det så storslået og særligt at Epic kom ind i vores liv? Er han ikke bare en hund?

Svaret er nej. Epic er en heldig hund, for han blev kasseret allerede som hvalp, smidt i ødemarken i området af Malaga i maj måned i bagende sol, dumped i et hul sammen med sin bror og moderen lænket med kæder til et træ. Han er heldig fordi han blev fundet og bragt til et rehabiliteringscenter for galgoer i Malaga, og han fik muligheden for at blive adopteret af en familie og muligheden for et bedre liv, end hvad der ellers havde ventet ham, hvis han ikke blev kasseret. Epic er blevet skånet for en meget trist og forfærdelig skæbne, som overgår flere hundredetusinde galgoer årligt i Spanien.

En galgo er en mynde, som bruges til harejagt og i Spanien er den værdifuld, så længe den kan præstere. Når den er udtjent, er den skrald. Jægerne (galgoueros) i Spanien bruger hundene til jagt på levende harer, enten for spil om penge eller for konkurrence og ære.

Det er en tradition som stikker dybt i den ældgamle spanske kultur ligesom tyrefægtning. De avler hundredetusind vis af galgoer årligt i hele Spanien og det skønnes at halvdelen af dem årligt bliver kasseret og derfor dræbes gennem mishandling og tortur eller blot kastes ud og overlades til deres egen skæbne. Hundene kan blive kasseret fordi de enten ikke er gode nok, har vanæret jægeren, er udtjente eller kommet til skade, så de ikke længere kan løbe.

Hvis en hund vanærer sin jæger, skal den have en tilpas straf, for at jægeren kan vinde sin ære tilbage. Straffen kan fx være at hunden hænges fra et træ, hvor den lige akkurat kan nå jorden med bagpoterne, den såkaldte pianoplayer. Har det været en god hund, kan den blive hængt så den dør med det samme. Ligeledes er der også rigtig mange galgoer som mishandles og derefter efterlades til deres egen skæbne. Sandheden er at det kun er fantasien, som sætter grænser for, hvad disse hunde bliver udsat for.

Heldigvis er der rescue-organisationer drevet af ildsjæle, som har dedikeret deres liv til at hjælpe galgoerne og tale deres sag.

I det år Epic har været hos os, er vi blevet mere og mere inddraget i "sagen" om galgoerne, og selv om det ofte har været en følelsesmæssig rutsjetur, så har det også bragt en masse godt med sig. Vi har lært rigtig mange hjertevarme og kærlige mennesker at kende. Vi er kommet ind i et netværk, hvor tætte bånd bliver knyttet på tværs af landegrænser og nationaliteter og det berører mig dybt i hjertet, når vi står sammen og kæmper for de fantastiske hunde - galgoerne. For de er nemlig noget helt særligt. Jeg vil unde enhver at møde en galgo, for at opleve dens kærlige og sensitive væsen og man vil blive forundret og imponeret over hvor kærlig, hengiven, tillidsfuld og tilgivende den er trods dens barske fortid og tidligere erfaringer med mennesker.

20 juli er årsdagen for Epics ankomst, det vi kalder "Gotcha day", og denne dag vil han og vi fejre sammen med vores fantastiske myndevenner og deres mennesker.

Det har været et meget berigende år, hvor vi har udviklet os rigtig meget både som familie og som mennesker. Epic kom ind i vores liv og vendte op og ned på det hele med sin dejlige, skøre, fjollede og kærlige personlighed, men også med alt det som fulgte med i hans bagage - og jeg ville aldrig have været foruden.

I februar kom Margarita ind i vores liv. Hun har ligesom Epic, rejst den lange vej fra Malaga, og selv om vi havde prøvet det før, så var forventningens glæde lige så stor og følelsesladet, som da vi modtog Epic i Kastrup lufthavn. Margarita havde dog ikke været så heldig som Epic, men nåede at leve ca. 3 år i Spanien, som jagthund og som hvalpemaskine i hænderne på en galgouero. Hun har fået sig nogle fysiske skavanker af sit hårde liv i Spanien og når man er sammen med hende, og oplever hendes milde, blide og kærlige væsen, så undrer man sig over at nogle kunne få sig selv til at behandle hende dårligt.

God sommer til jer alle og happy gotcha day Epic.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Kampagne bakker op om Baltic Pipe-aktivister: - Det er glædeligt, at nogen råber op

Annonce