Annonce
Fredericia

Onsdagsord: Fredericia er god til at bevare historiens spor

Klummeskribenterne kommer vidt omkring på deres gåtur i Fredericia. Her er det på Vendersgade. Foto: Joan Barløse

Klummeholdet har aftalt at gå den samme tur – hver for sig – i løbet af september og herefter beskrive, hvad vi oplevede på turen. Vi skal følge i hinandens fodspor gennem byen.

Samme tur kan opfattes helt forskelligt, alt efter om man går med en barnevogn eller en rollator. Om man går med tungsind eller er larmende forelsket. Alene eller sammen. Alting påvirkes af de spor, der sættes.

Modsat min klummekollega Mads er dette min allerførste tur på præcis denne rute. Min debut starter en sensommermorgen, hvor solen ihærdigt forsøger at trænge igennem skyerne. Jeg sætter i gang ved Gl. Havn og går op igennem byen.

Før Tøjhuset får jeg den sædvanlige trang til at følge jernbanesporene. Måske fordi det netop er spors funktion; at udstikke en retning, man kan følge.

Byen er morgentræt, så der er ikke mange mennesker i gaderne, men vandet i slisken pibler mig i møde. Én af de første ting, jeg selv bed mærke i første gang jeg besøgte byen, var netop vandslisken. Jeg synes, at det er genialt at skabe et flow midt i byen, som med vandets rislen næsten peger i retning af Kanalbyen og den udvikling, byen står overfor. For nogle er slisken et irritationsmoment, for mig symboliserer den byens bevægelse, og den er et af de stærkeste sammenbindingselementer i byen. Et spor af vand i bevægelse, der peger og leder mod fremtiden.

Fredericia er omkranset af grønt og blåt. En lille struktureret kerne midt mellem volden og bæltet. Stisystemerne og de retlinjede gadestrukturer lægger spor ud for det meste af ruten, og det er svært ikke at blive begejstret, når man fra volden kan se vandet. Der arbejdes hårdt på at øge bosætningen i byen gennem branding og markedsføring. Måske skulle man bare anspore alle mennesker til at følge denne rute? Her sælger Fredericia nemlig sig selv.

Mens jeg følger i Mads’ og sikkert flere tusind andres fodspor, passerer jeg Østerstrand og forskellige spor af byens historie. Jeg funderer over alle de fodspor, der er trådt på netop disse stier og stræder – før jeg satte mine fodspor på volden, i byen og på stranden.

Fodspor er flygtige, og derfor er det vigtigt at bevare spor af historien på andre måder. Fredericia er god til at bevare historiens spor. Både i store voldanlæg og i små dæksler og ornamenter rundt om i byrummene. Det er også en vigtig del af visionen for Kanalbyen i Fredericia, hvor et af de fem visionspunkter lyder: ”Historien, den moderne bybygning og arkitektur mødes og skaber nytænkning”. I Kanalbyen forsøger vi at blive et rigtig godt eksempel på, hvordan nyt og gammelt kan mødes og skabe synergi og fremtid i byens udvikling. Derfor er Fredericias unikke byhistorie et aktivt vilkår, når byggerierne og arkitekturen skabes. Dette kan man blandt andet se ved udviklingsplanens tydelige historiske spor ved for eksempel bydelens karrestruktur og kanalerne.

Min tur slutter i Kanalbyen. Overalt på området er der spor af udvikling og vækst. I landskabet er der spor af sensommerfrodighed, en flyvemaskine trækker hvide spor over himlen, og solen bryder endelig gennem skyerne.

Fodspor er flygtige, og derfor er det vigtigt at bevare spor af historien på andre måder. Fredericia er god til at bevare historiens spor. Både i store voldanlæg og i små dæksler og ornamenter rundt om i byrummene.

Foto: Kim Rune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Butikker kan ikke forsikre sig mod tyveri: Tabet skal dækkes af de lovlydige kunder eller ejeren selv

Annonce