Annonce
Fredericia

Onsdagsord: Kan mountainbiking være en livsstil i et land uden bjerge?

Der er rigtig mange dejlige steder at færdes i Fredericia og omegn - også når man er mountainbike-kører, lyder det i dagens klumme. Privatfoto

Jeg er vild med mountainbiking. Ikke bare at cykle på mountainbike (MTB), men skrue på dem, læse om dem, snakke om dem, se Youtube med reviews og mine 'helte', som viser, hvad og hvordan man kan køre på MTB rundt om i verden.

Og det er ikke bare selve mountainbiken, men også det omkring - udstyr, grej, tøj, sko, MTB-spor, sporbygning, træning, oplevelser, rejser, fællesskab og meget mere. Jeg er nok lidt det, man i dag vil kalde en nørd, omkring mountainbiking.

Og jeg er helt heldig. For min kone og vores børn kan også lide at cykle på MTB. Vores fritid går ofte med at cykle i vores lokalområde. Men vi tager også meget ofte afsted for at opleve andre steder at cykle, og det både i indland og udland.

Vi har rigtigt mange dejlige steder i Fredericia by og omegn, hvor det er dejligt at færdes. Og som mountainbiker er det turen i naturen, som betyder meget. At opleve omgivelserne året rundt med de forandringer, årstiderne giver, er skønt.

Klummeskribent Christoffer Riis Svendsen. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

De senere år har jeg startet MTB for børn og unge op i Fredericia Cycle Club (FCC). Og det er altså en kæmpe fornøjelse at se, hvordan børn fra 7-års alderen bare har det sjovt og bliver dygtigere på cyklen.

Nogle hænger ud ved klubben efter træning og leger på MTB'en. De kører på baghjul, laver Bunnyhop, Noseendo og hvad alle de små tricks og færdigheder kaldes. Og det er netop færdigheder, vi træner på cyklerne. Fysikken trænes også, men det er der først særlig fokus på, når de bliver 12-16 år.

Mit professionelle job er endda på mountainbike i Danmarks Cykle Union. I disse år er jeg projektleder på On Trail - et projekt der handler om at få skiltet og gradueret MTB-spor i Danmark.

Nordeafonden finansierer dette projekt for at sikre bedre kommunikation omkring sværhedsgrader på sporene, så både begyndere og øvede kan vælge spor, der passer til deres færdigheder. Og selvfølgelig handler det om at få nedbragt antallet af skader - især de meget alvorlige, der medfører lammelser.

I mandags cyklede jeg en tur ud hjemmefra ved middagstid. Vejret var skønt, og det var passende lige at cykle lidt i middagspausen. Og så kunne jeg også lige scoute lidt omkring for at se, hvor aftenens tur skulle gå hen med FCC's YoungGuns - som vi kalder børne/ungdomsholdet.

Vi har rigtigt mange dejlige steder i Fredericia by og omegn, hvor det er dejligt at færdes. Og som mountainbiker er det turen i naturen, som betyder meget. At opleve omgivelserne året rundt med de forandringer, årstiderne giver, er skønt.

At se hvad der sker omkring en, hvor der er skrænter, der skrider i Lillebælt, hvor der er væltet træer, hvor der er kørt nyt grus på og slået for brændenælder. Se om der er folk på stranden, liv på havnen, dyr i skoven og så videre. Alt det, som de fleste mennesker synes om ved at komme ud. Jeg gør det bare på en MTB.

Mountainbike er også en sportsgren. Og vi træner selvfølgelig også i klubben for at blive bedre i konkurrenceøjemed. Altså dem som deltager i disse, for det er langt fra alle i Fredericia Cycle Club, som går op i intervaltræning, kosttilskud og diæter, som en munk helst ville afstå (I kan sikkert godt regne ud, hvor jeg er).

Den slags sportslig træning kræver passende faciliteter. Og den idrætsfacilitet er en mangelvare i Fredericia - ligesom den er i mange kommuner.

I Fredericia har Fredericia CC's sporgruppe arbejdet på at få skabt et MTB-spor gennem mange år. Og mere intensivt de seneste fire år. Sporet i Hannerup skal kunne klare, at der afholdes MTB-løb, at der trænes seriøst i en sportsdisciplin, at der trænes børn, unge og voksne i tekniktræning, at der kommer en masse MTB-motionister fra nær og fjern.

Og så er skoven jo samtidigt benyttet af en masse andre skovgæster - familier, vandrere, hundeluftere, fuglekiggere, blomsterkiggere, svampeplukkere, løbere, orienteringsløbere, børnehaver og lokale beboere m.fl.

Det kan give en række konfliktsituationer med så mange forskellige interesser i den smule skov, vi har til rådighed. Derfor ønskes det også at få lagt mest muligt MTB-spor væk fra de øvrige stier.

Men det er på alle måder en 'op ad bakke' situation, for på trods af dialog og villige frivillige hænder fra en håndfuld sporbyggere er det ikke nemt at komme igennem kommunens langsomme sagsapparat og lovning om samarbejde.De mest ivrige er Turistbureauet, som gerne vil promovere Fredericia som et godt sted til at køre MTB.

Men vi er meget langt derfra, hvor vi har et tilbud der er værd at køre efter.

Ifølge Idrættens Analyseinstitut er der ca. 2.500 personer i Fredericia Kommune, som har MTB som motionsform. Og ca. 10 % af dem cykler i en forening. Til sammenligning er der lidt færre - ca. 2.300 - som spiller fodbold i hele Fredericia Kommune.

Men vi har desværre ikke en ordentlig idrætsfacilitet til MTB, hvor anlæg, drift og vedligehold tages alvorligt af andre end en lille flok frivillige og en klub, som også finansierer det, til glæde og gavn for alle brugere.

Nu er der jo, som før nævnt, heldigvis så mange steder, at mountainbikere som jeg kan cykle. Og jeg fandt da også en rigtig fin rute til vores afsluttende hyggetur med børne og ungdomsholdet i Fredericia CC. Efter træning hyggede vi med grillpølser og socialt samvær.

Så en meget stor del af mit liv er mountainbike - det er vel både en livsstil og mit levebrød. Fantastisk!

Hele verden ligger foran hjulene - kom ud og oplev den!

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Åbent brev til byrådet i Fredericia: Tænk disse punkter ind i arbejdet med næste års budget

Læserbrev: På det ugentlige tværpolitiske, offentlige møde i Demokraticontaineren i Kanalbyen var emnet tirsdag 10. september "Velfærdspolitik i de kommende år i Fredericia". Som sædvanlig var der en livlig diskussion i en positiv ånd. Samtalen foregik endnu en gang på tværs af partiskel og andre interesser. Mødet endte ud med enighed om at opfordre byrådspolitikerne til at tænke nedenstående punkter ind i arbejdet med næste års budget. Vi håber, I vil sætte fokus på de svageste borgere og på arbejdsmiljøet for de kommunalt ansatte. Der var enighed om, at velfærden generelt skal være i centrum, og følgende områder blev specifikt nævnt som indsatsområder: Folkeskolerne. Der er kun fem kommuner i landet, der bruger færre økonomiske midler pr. elev. Var det en ide og en mulighed at tildele midlertidig "førtidspension” til syge borgere, så de får ro til at komme sig og samle kræfter, inden der tages stilling til deres fremtidige tilknytning til arbejdsmarkedet? Fritidstiltag for den ungdomsgruppe, der ikke er knyttet til Ungdommens Hus. Sikring af, at frivillig indsats ikke på nogen måder indregnes i normeringsbehovet. Personale nok til at tage sig dybtgående nok af de underretninger, der indsendes til familieafdelingen. For at fremme arbejdsmiljøet på de offentlige arbejdspladser skal der være mindre kontrol og mere tillid, og i den sammenhæng vil det være en god idé at lade en stor del af arbejdsprocesserne bestemmes af selvstyrende teams. Det er vigtigt, at flere får lyst til at tage en uddannelse inden for de områder, der vedrører velfærden. Når forholdene er gode for de kommunalt ansatte, er der stor sandsynlighed for, at flere får lyst til at tage en uddannelse inden for disse områder, så der på sigt kan blive et tilstrækkeligt antal kvalificerede medarbejdere at vælge imellem. Det er væsentligt, at der bliver lagt endnu mere vægt på et positivt og inkluderende menneskesyn i den kommunale organisation. Vi ønsker byrådet rigtig god arbejdslyst i processen med budgetforhandlingerne!

Annonce