Annonce
Fredericia

Onsdagsord: Skal fritidsaktivitet være lig med fitnessaktivitet?

Der skal mere idræt ind i fritiden, mener dagens klummeskribent. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Fredericia Kommune inviterer til temaworkshop og debat om det kommunale fritidstilbud til børn og unge på tirsdag d. 18. juni. Her byder borgmester Jacob Bjerregaard velkommen, så det må alligevel vægte lidt i kommunalpolitikken.

Men hvad skal der til på et område, som nærmest har været lagt helt ned de senere år?

Jeg vil vende tilbage til emnet igen om lidt. Først vil jeg tage fat på et emne, som jeg tidligere har berørt – nemlig medlemstal i idrætsforeningerne.

Annonce

Hvad nu hvis, at fritidstilbuddet er en kobling mellem skole og idræt? At der er idrætspædagoger, ligesom der for år tilbage var fritidspædagoger.

At idrætsfaciliteter og fitnesscentre bliver den nye ’Byggelegeplads’. De er jo alligevel fordelt godt geografisk.

I efteråret skrev jeg en klumme om, at naturen var blevet danskernes foretrukne idrætsfacilitet, og om hvor lidt der blev prioriteret faciliteter her kontra de klassiske byggede faciliteter indendørs. Jeg kom også omkring, at medlemstallet i idrætsforeningerne i Fredericia var faldet med cirka 10 procent fra 2012 til 2017.

Nu er de sørme på vej op igen – en stigning på cirka 6 procent fra 2017 til ’18. Men hvilke medlemmer er der tale om?

Når man kigger nærmere på tallene (medlemstal.dk), er der nogle få foreninger, der trækker i ændringerne på det store antal. Og det er Firmaidrætten, som helt suverænt har haft medlemsfremgang. Flot! Set ud fra et aldersperspektiv er det således flere voksne, der er blevet medlem.

Kigger man på aldersinddeling, så sker er der cirka en halvering af medlemmer fra gruppen 0-12 år til gruppen 13-18 år (og man kan godt sammenligne, da den store tilmelding reelt sker, når børn rammer skolealderen ved omkring 6 år).

Og der sker yderligere en stor reducering i gruppen 19-24 år.

Christoffer Riis Svendsen. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Jeg ved, at der er mange årsager til frafald. Men jeg er helt sikker på, at en af årsagerne er tidlig konkurrencespecialisering – altså en ’Go Pro’ tendens hvor frasorteringen sker tidligere og tidligere.

Faktisk viser undersøgelser, at cirka 56 procent af børn og unge er konkurrenceminded. Hvad med resten? Kan de ikke være i en idrætsforening uden at skulle præstere konkurrencemæssigt internt og eksternt?

Ifølge IDAN (Idrættens Analyseinstitut) er der fortsat vækst i kommercielle fitnesscentre. Og der er ingen tegn på, at det stigende fokus på at dyrke motion i det fri har negativ effekt. Der må altså være noget i de åbne og frie muligheder, som netop naturen og fitnesscentrene kan.

Og så var det at jeg kom til at tænke…

Hvad nu hvis, at fritidstilbuddet er en kobling mellem skole og idræt? At der er idrætspædagoger, ligesom der for år tilbage var fritidspædagoger.

At idrætsfaciliteter og fitnesscentre bliver den nye ’Byggelegeplads’. De er jo alligevel fordelt godt geografisk.

At ungdomsskolen bliver en aktør for ungleder-uddannelse i idrætten. Og at der er fag på ungdomsskolen, hvor man lærer at bygge fx skater-ramper i træ og beton, eller mountainbikespor (planlæg-beregn-byg-afprøv).

At fitnesscentrene bliver de nye fritidscentre og ungdomsskole med mulighed for læring og sundhed.

Det kræver, at vi – Fredericia – tør gå ud over de normale rammer og er villige til at investere i samarbejde og udvikling med og for børn/unge. Og at idrætten går med på legen.

Vi skal have flere børn og unge til at vælge at forblive idrætsaktive og vælge sund livsstil. Vi skal have et ’Go Fun’ alternativ til ’Go Pro’.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia For abonnenter

Borgmesteren og redaktøren byttede roller: Fortællinger fra Venstres landsmøde og erfaringer fra Christiansborg

Annonce