Annonce
Danmark

Opgravning af mink i gang og fyldt med lig blæver og stank

De indledende øvelser med at opgrave de omkring 13.000 ton aflivede mink begyndte torsdag den 13. maj med en prøveopgravning ved Nørre Felding. Foto: Johan Gadegaard.
Der var hoveder at se, eller rester af dem. Der var ben, der var haler. På nogle af dem Men meget af det var pløre, da gravemaskinerne åd sig ned i massegraven med fire millioner mink på et militært område ved Holstebro.

Minkopgravning: Aha, det er sådan en himmelfart lugter.

Fire millioner nedgravede mink fik lov at opleve Kristi himmelfartsdag helt bogstaveligt, da de blev hevet op af massegraven. I hvert fald de første af dem, ved det militære område i Nørre Felding ved Holstebro.

De blev ekspederet videre med lastbiler til den himmel, der venter dem, når de i den kommende tid bliver kremeret på forbrændingsanlæg forskellige steder i landet.

Annonce

Dagens store spørgsmål var, hvordan konsistensen i massegraven ville være, og hvordan dunsten fra de fire millioner mere eller mindre opløste, men ikke helt opløste, dyrelig, ville præge deres himmelfart.

- Teorien har været, at minkene er omdannet til et stort pløre. Sådan er det ikke. Meget kan identificeres, sagde Rasmus Prehn, da han stod på gravens rand og tog imod til et arrangement kun for pressen.

Indsatslederen fra Fødevarestyrelsen, Kasper Klintø forklarede, hvad det skulle betyde:

- Man kan se både hoveder, ben og haler på flere af dem, men de fleste af minkene er opløste, sagde han.

Bleer eller kaninfoder

Opløst eller ej. Det lugtede. Eller hørmede. En hørm med karakterfulde noter fra fyldte småbørnsbleer, der har haft et længere sommerophold  i en skraldespand med spyfluer og maddiker.

En reporter fra Jyllands-Posten afslørede en særlig ekspertise og definerede lugten anderledes:

- Det lugter lidt som foderstof, sagde hun.

- Hva' er'et, du siger?

- Ja, foderstof til kaniner. Det er noget over i den retning.


Jeg troede, det ville være værre, sådan en mur af ram lugt. Jeg synes ikke, det er så slemt. Men næser lugter jo forskelligt

Rasmus Prehn (S), fødevareminister


Rasmus Prehn oplevede også at få sit lugteaggregat angrebet:

- Det er ingen rar lugt, sådan lidt toilet eller stald. Men jeg troede, det ville være værre,  sådan en mur af ram lugt. Jeg synes ikke, det er så slemt. Men næser lugter jo forskelligt, sagde han.

Det vil al lægefaglig ekspertise vedrørende næser sikkert give ham ret i, og formentlig gælder det også politiske næser. Sådan en nøjedes hans forgænger Mogens Jensen ikke med.

Han blev hældt på porten netop på grund af håndteringen af minksagen, endda inden de døde mink for knap en tredjedels vedkommende, det vil sige omkring 13.000 ton, var blevet gravet ned to steder i landet: Her ved Nørre Felding tæt på Holstebro og i næste måned i Kølvrå ved Karup - begge militære områder.

Annonce

Fra minister til badedyr

Rasmus Prehn stod rank i sine gummistøvler og forklarede hvor irriterende det var, det, der var sket med de millioner af mink. På den anden side var det også lettelse med denne genopgravning, da den imødekom kritikken og skabte fornyet tryghed hos lokalbefolkningen, der har frygtet forureningsrisikoen, sagde han en hel masse om.

Imens kiggede han ned på Boutrup Sø, der ligger et par hundrede meter fra minkenes næstsidste hvilested. Den bader de lokale i om sommeren.

De har været bange for, at nedsivende minkplæver ville sætte en stopper for det.

Men det bliver der ingen fare for nu, sagde Rasmus Prehn.

- Jeg skal nok selv komme og bade i den til sommer, lovede han.

Annonce

- Ka' I så komme væk

Den sag, han stod med dér i denne flok og i vrimmelen af kameraer, lugter måske af endnu mere lort, end døde mink gør. En sag, som ministeren og regeringen nok gerne ser bliver lagt i den grav, der nu bliver ledig.

I den sammenhæng var pressebegivenheden en ganske fin talerstol til at få ekspederet en kedelig affære, det ellers kunne være fristende at få tiet ihjel.

Hvad dét angår fik dagen en hektisk begyndelse. Godt nok var hele pressen indbudt, men dårligt nok var den trådt ind på området, inden en gul vest kom farende og udførte myndighedsskældud på niveau med en frivillig trafikkontrollør ved en musikfestival:

- Kan I så komme væk, I er for tæt på, I har ikke noget at gøre her, sagde han og manglede blot at kunne trække blankt med en walkietalkie.

Det er klart. Når man har klokket i det og gravet 13 ton mink ned, som man ikke skulle have gjort, fordi de opløses og kan sive ned gennem jordlagene og forstyrre søer og vandløb, er det lidt af en balancegang, hvor meget der skal stilles til skue.

Kom og se det hele og hør på ministeren. Joh tak. Se meget skulle man så heller ikke se til bundproppen af noget, der er døbt en skandale af dem, der ser en fordel i at kalde den sådan.

Annonce

Kylet på porten

Nogle af dem, altså politikere med anden observans end regeringens, mødte op. En enkelt klemte sig ind i pressekorpset, men han blev opdaget.

- Ud herfra, lød det straks fra den gule vest.

Han vidste, det var en times tid, der helt usædvanligt var blevet åbnet til at komme ind i nedgravningsområdet. Og han vidste, det kun var for pressen, der godt nok var sur over ikke at kunne se nok. Han vidste i hvert fald, at så var det ikke folketingssalen, der bare var flyttet ud på Lars Tyndskids mark.

Så skulle sådan en politikerkanalje ikke komme anstigende i habit og slips og pæne sko og tro, at han ligner pressefolk. Det skulle han overhovedet ikke. Ut af min butik!

Thomas Danielsen fra Venstres folketingsgruppe blev således kylet på porten af den gule vest, som nok ikke lige tænkte over, at Danielsen måske bare ikke ville lade en glimrende lejlighed til at se på store lastbiler gå fra sig.

Det var trods alt ham, der ytrede bekymring for, at Venstre mistede opbakning fra vestjyske lastvognsmekanikere, da Inge Støjberg blev afsat som næstformand.

Annonce

Den sidste rejse går til varmen

Men når nu han alligevel var der, ville han godt lige sige et par borgerlige ord om mink og Prehn og regeringen som sådan. Skandale, skandale, skandale, lød bundlinjen i hans budskab, inden han blev hældt ud.

Dog blev han ikke hældt samme vej som de døde blævermink. Men lidt misundelig er han nu nok. Deres sidste rejse foregår i lastbiler. Af sted, ud over land og ind i varmen på diverse forbrændingsanlæg. Æret være deres minde.

Minkene graves op

Omkring fire millioner døde mink er gravet ned på militære områder ved Nørre Felding syd for Holstebro og ved Kølvrå nær Karup. De vejer omtrent 13.300 ton.

Torsdag, fredag og lørdag er prøvedage, hvor der særligt er fokus på afbrændingen af minkligene på 13 forbrændingsanlæg fordelt i hele Danmark. Ingen af de 13 anlæg har erfaring med at brænde blandingen af mink, kalk, jord og salt af.

I slutningen af maj går arbejdet for alvor i gang i Nørre Felding ved Holstebro. Det ventes at tage cirka tre uger at grave alle minkene ved Nørre Felding op, før opgravningen ved Kølvrå kan begynde i midten af juni.

Fødevarestyrelsen forventer, at opgravningen af de døde mink er gennemført i midten af juli.

Jorden under minkene skal også graves op og sendes til deponering for at mindske risiko for forurening. Derefter lægges der ny jord på. Først da bør lugtgenerne i området forsvinde.

Radio4 Morgen sender fra opgravningen i Nørre Felding. De taler blandt andre med Fødevareminister Rasmus Prehn (S). Det og meget mere kan du høre herunder:

Hvordan så det egentlig ud i minkgraven ved Nørre Felding? Og hvorfor betyder det noget? Det taler Radio4 Morgen om med indsatschef i Fødevarestyrelsen, Kasper Klintø. Du kan høre interviewet her:Annonce
Annonce
Erhverv

Michael solgte Hus Forbi foran Føtex: Nu er han ansat

Fredericia For abonnenter

Kommunen har penge i kassen men må ikke bruge dem: Udvalg har udskudt besparelser til august

Erhverv

Arbejdsgiver: Jeg vil ikke undvære mine fleksjobbere

Fredericia

Veninder har gode idéer til bymidten: Lad os få flere træer og mere vand

Danmark For abonnenter

Læge og far til 12-årig pige: - Jeg ved ikke, om hun skal vaccineres mod corona

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Danmark For abonnenter

Skoler forbyder elever røg og tyggetobak

Alarm 112

Indbrud i flere kælderrum: Politiet har endnu ikke fået alle anmeldelser

Sydjylland

Linda er en af de irriterende pårørende: Datter på 70 insisterer på at blive hørt om sin mors behandling

FC Fredericia

FC Fredericia-træner: Spillerne fortjener så meget kredit

Alarm 112 For abonnenter

Mor på 85 sad også fast i elevator: Datter hamrede hul i glas for at få frisk luft ind til hende

Fredericia

Ny borgerliste på plads: Ekskluderet konservativt trekløver går til valg på egen liste

Annonce