Annonce
Fredericia

Opposition opfordrer Ejby til at overveje en pause, mens styrelse undersøger: Han afviser blankt

I Folketinget tager politikere orlov, hvis de er hovedpersoner i sagskomplekser, der undersøges. Det bør Lars Ejby også overveje, mener borgerlige politikere. Arkivfoto: Claus Fisker
I Folketinget tager politikere orlov, hvis der er for meget blæst om deres person i konkrete sager. Det mener Susanne Eilersen (DF) og Pernelle Jensen (V), Lars Ejby (S) bør overveje efter tvivl om hans habilitet. Det afviser han blankt.

Fredericia: Der er livlig korrespondance mellem Fredericia Rådhus og Ankestyrelsen i København i øjeblikket. Senest har Fredericia Kommune rejst spørgsmål ved Lars Ejbys (S) habilitet, mens kommunen har bedt om vurdering af konsekvenserne af en eventuel habilitetssag. Både Venstre og DF mener, at tiden er inde til, at Lars Ejby nøje overvejer situationen.


Jeg mener, at generel inhabilitet er alvorligt, og derfor er det problematisk, hvis han bliver siddende, mens Ankestyrelsen undersøger sagen.

Pernelle Jensen (V)


Annonce

- Jeg mener, at generel inhabilitet er alvorligt og derfor er det problematisk, hvis han bliver siddende, mens Ankestyrelsen undersøger sagen. Det kan godt tage lang tid, og vi kan ikke være bekendt, at der er tvivl om gyldigheden af de beslutninger, som vi træffer, siger Pernelle Jensen.

Susanne Eilersen (DF) er enig.

- Vi ser i Folketinget, at politikere tager orlov, hvis der er stor blæst om en sag. Så holder de en pause, mens undersøgelserne er i gang. Det kunne passende også ske her, siger hun.

- Sagen har udløst masser af uro. Kunne du overveje at tage orlov fra økonomiudvalget, mens Ankestyrelsen undersøger forholdene?

- Nej, det har jeg ingen planer om. Jeg passer mine pligter og håber, at oppositionen vil være med til at vi får sat fokus på det politiske arbejde i stedet for at bruge kræfter på personsager. Jeg har fuld respekt for Ankestyrelsen, og hvis de kommer til det resultat, at jeg er inhabil, så forlader jeg selvfølgelig straks økonomiudvalget. Men indtil nu er der ingen, der i de mange år jeg har været i politik har stillet spørgsmål ved det. Heller ikke oppositionen, siger Lars Ejby.

Krav om redegørelse

Og det er nødvendigt at få undersøgt alt, vurderer begge partier.

- Vi har fået udleveret et svar til Ankestyrelsen omkring habilitet, der rækker langt tilbage, og det skal vi have en grundig forklaring på. Det kan få en voldsom betydning, hvis det nu viser sig, at Lars har været generel inhabil. Det vil betyde, at der er beslutninger, der ikke længere er gyldige, siger Pernelle Jensen.

Hun har bedt om, at der på økonomiudvalgsmødet torsdag aften bliver givet en grundig orientering om den tvivl, der nu er rejst omkring Ejbys habilitet i perioder de seneste år. Både hun og DF vil vide, om der ligger andre aftaler om ansættelser, som politikerne ikke har fået orientering om.

- Vi skal have en meget grundig orientering, også om hvilke konsekvenser det her kan få, siger Pernelle Jensen.

Annonce

S bør se indad

Venstre afviser, at der er tale om at oppositionen er i gang med at begå karaktermord, som Socialdemokratiets formand Søren Larsen har udtalt om Ejby-sagen.

- Overhovedet ikke. Det her handler om et hensyn til os allesammen. Så længe der er usikkerhed om det, så bør Socialdemokratiet vise selverkendelse, siger Venstres gruppeformand Peder Tind.

Pernelle Jensen supplerer:

- Det er afgørende, at borgerne kan have tillid til de beslutninger, som vi træffer. Jeg synes, det er kritisabelt, at der er lavet en proforma aftale, som vi i Venstre ikke kender til, bare for at de to hovedpersoner kan beholde deres positioner, siger hun med henvisning til den aftale som tidligere kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe lavede med Lars Ejbys hustru, Kirsten Blæhr, som er leder af kommunens familieafdeling.

Det var Venstre, som i marts bragte spørgsmålet om inhabilitet blandt byrådsmedlemmerne på banen.

- I lyset af sagen omkring Jacob Bjerregaard mente vi, det var afgørende, at vi fik helt styr på, om der kunne stilles spørgsmål ved byrådsmedlemmernes habilitet. Det var ikke rettet mod Socialdemokratiet, men hele byrådet, siger Venstres gruppeformand Peder Tind.

Det arbejde blev sat i gang, og den interne vurdering er, at der ikke er problemer. Ikke desto mindre har Ankestyrelsen af egen kraft ønsket at kigge dybere ind i spørgsmålet om Lars Ejbys habilitet i forhold til hans hustrus job som chef for familieafdelingen.

- Vi ved ikke, hvad det ender med, men jeg ved allerede nu, at når vi skal igennem en ny konstituering 1. januar, så skal vi gå en meget grundig runde på alle, når vi sammensætter udvalgene. Der skal simpelthen ikke såes tvivl om medlemmernes habilitet, fastslår Peder Tind.

Annonce
Fredericia

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Fredericia For abonnenter

1800 studerende og 300 ansatte skal have deres hverdag i et campus i Kanalbyen - men hvad med trafikken?

Trafik og politi

Vejdirektoratet advarer: Svaner går i nødsporet på E45 ved Horsens

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Hvilke kandidater kan knockoute fodgængere? Dagbladet tjekkede valgplakater

Fredericia For abonnenter

AP Pension er klar med tre-cifret millionbeløb til energihus på kajen i Kanalbyen

Fredericia

Thansen vil være mere familievenlig: Nye butikslokaler plads til flere varer og bedre kundeoplevelse

Erhverv

Bank slår to filialer sammen og flytter til Snoghøj: - Folk efterspørger parkering og nem adgang

FC Fredericia

Hvis FC Fredericia vinder tirsdag aften, skal klubben prøve noget, den aldrig har prøvet før

Fredericia For abonnenter

Central gågade-ejendom får nyt liv: Tidligere bank bliver til to butikker og et kontor

Erhverv

Stress førte til karriereskifte: Nu står Renate på egne fødder og åbner klinik

Trafik og politi

Vejdirektoratet advarer: Svaner går i nødsporet på E45 ved Horsens

Fredericia

- Lige nu ligger vi vandret for at gøre butikken klar: Lingeributik indretter herrehjørne i nye lokaler

Debat

Sofie Østergaard: Lader du din partner styre økonomien for dig?

Fredericia

Analyse: Derfor snupper Venstre et mandat fra S i meningsmåling

Fredericia For abonnenter

Den nye Lucullus rykker nærmere på sin åbningsdag: Ansættelserne er i gang

Erhverv

Intet problem at få fikset toilettet, men større opgaver kræver tålmodighed: Vi skal vænne os til, at håndværkerne ikke kan komme i næste uge

Annonce