Annonce
Fredericia

Over 100 ville se hvor volden skal ryddes for træer: Om få dage går det løs

Turen gik fra Danmarks Bastion og Lundings Monument ad Østervold og senere Ravelinen og Kongens Port. Foto: Mette Mørk
Selv i rusk og småregn er der stor interesse for at høre mere om de kommende års forandringer af Fredericia vartegn. Kommune og museum inviterede på vandring fredag.
Annonce

Fredericia: Vejret var ikke det bedste, men anslået over 100 fredericianere gik med på en voldvandring, som Fredericia Kommune og Museerne i Fredericia inviterede til fredag.

De ville gerne høre om første etape af den enorme flerårige revitalisering af Fredericia Vold. Fæstningsbyens vartegn skal for 35 millioner kroner fra A.P. Fonden forandres og stå skarpere.

Om få dage går entreprenører derfor i gang med at rydde 42.306 kvadratmeter træer og krat på Kongens Bastion, Danmarks Bastion og på Ravelinen langs Kongens Port. Samt nogle mindre stykker ved Lundingsvej og to områder på volden neden for 6. Julivej og på Østervold ned mod stranden.

Ventet i snart fem år

Fældningen er som sagt første skridt mod den længe ventede revitalisering af Fredericia Vold, som A.P. Møller Fonden i 2015 gav Fredericia Kommune 35 millioner kroner til.

I 2016 vandt den københavnske tegnestue Erik Brandt Dam arkitekter ApS en konkurrence om at få fæstningsanlægget til at træde bedre i karakter.

Annonce

Se ud som i 1600-tallet

Bastionerne, der altså får et helt andet udseende, ligger ved siden af hinanden længst oppe i nordre hjørne ved Kongens Port og monumentet over oberst Lunding, hvorfra voldvandringen udgik.

Projektleder i kommunens vej- og parkafdeling, Tina Dinesen, og voldmester og kulturarvsinspektør fra museerne, Mikael Holdgaard Nielsen, guidede.

De sendte også laminerede kort og gamle fotografier rundt, så de mange fremmødte fik en fornemmelse af, hvordan de barberede dele af volden kommer til at se ud til marts eller april, når savene lægges. Målet er at genskabe denne del af Fredericia Vold, som den så ud med sine vinkler og former ved anlæggelsen i 1600-tallet.

Annonce

For eller imod?

64 træer får imidlertid lov at blive stående.

De har en robusthed, så de ikke vælter, når mere ukurant såkaldt stangskov omkring dem fjernes. Træerne, der skånes, er for størstedelens vedkommende hvidtjørn, som også er en historisk korrekt vækst. Tjørnenes torne var levende pigtråd i krigstid. Hvis nogle af de 64 træer skulle være syge, vil de dog også blive fældet.

Der har været debat om fældningen. Nogle mener, volden skal være en park, hvor skov og krat får lov at vokse. Andre peger på, at fæstningsværket sine steder skal føres tilbage til sin fødsel - og det sidste er der flertal for i byrådet.

En guidet rundtur til de steder på Fredericia Vold, der snart skal ryddes for træer og krat, tiltrak fredag over 100 interesserede. De hørte projektleder i Fredericia Kommunes vej- og parkafdeling, Tina Dinesen (der viser kort og foto) og voldmester, Mikael Holdgaard Nielsen, Museerne i Fredericia (med grøn hue) fortælle. Foto: Mette Mørk
Selvom vejret ikke var det bedste, var der stor interesse for at høre om første del af de kommende års store revitalisering af Fredericia Vold. Her er vi på toppen af Danmarks Bastion ved Lundings Monument. Foto: Mette Mørk
Og så fortsætter vi den vej. Foto: Mette Mørk
På Fredericia Volds side på Facebook kan man se droneoptagelser af de steder på fæstningsanlægget, der skal ryddes for træer og krat. Foto: Mette Mørk
Fældningerne går i gang tirsdag 7. januar. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Corona: Politikere holder vejret for at plejehjem og ansatte går fri - plejepersonale skal testes hver 14. dag

Debat For abonnenter

Messe C-chefen siger: Kære veganere og beefeatere, kære kronikere og kristendemokrater, kære tabere og fiskerlussing'er - tak til jer allesammen

Fredericia

Susanne har droppet Sundplejen og valgt kommunal hjælp: - Jeg havde dårligt nok lyst til at smile

FC Fredericia

FC-træner: Spillerne tømte energitankene, og der er ikke nok tid til at fylde dem op

Fredericia For abonnenter

Flere sager med utilfredse borgere - men Sundplejen har kun få borgere færre end da firmaet begyndte

Annonce