Annonce
Kolding

Over 5000 boliger i Kolding ligger i sundhedsfarlig støjzone: Borgmester vil have handlingsplan til at dæmpe støjen langs kommunens veje

Med udgangspunkt i de nationale støjkort, hvor trafikstøj fra motorvejene og jernbanen indgår, har by- og udviklingsforvaltningen beregnet, at der er ca. 5500 støjbelastede adresser i Kolding ud af 42.046. Her ligger de. Den vejledende grænse for maksimal støj i boligområder er 58 decibel på udendørs områder.Kort: Kolding Kommune
Borgmester Jørn Pedersen (V) vil vide præcist, hvor de mest støjplagede borgere i Kolding Kommune bor, og hvordan de skal hjælpes ud af den sundhedsfarlige støjzone.

Kolding: Nu skal det kortlægges præcist, hvor meget trafikstøj borgere, som bor langs motorvejen, jernbanen og kommunevejene i Kolding, bliver udsat for, og hvad Kolding Kommune kan gøre for at afhjælpe larmen.

Det bebuder borgmester Jørn Pedersen (V) efter at et stort dansk og netop offentliggjort forskningsstudie fra Syddansk Universitet, Roskilde Universitet og Københavns Universitet har dokumenteret en markant højere risiko for demenssygdomme, når man over en årrække udsættes for trafikstøj over 55 decibel.

Lige nu foreligger der ingen præcise tal, men Kolding Kommunes afdeling for anlæg og drift har på anmodning fra JydskeVestkysten beregnet, at der er cirka 5500 støjbelastede adresser i Kolding ud af i alt 42.046 adresser.  Beregningen er lavet med udgangspunkt i nationale støjkort fra 2017,  hvor trafikstøj fra motorvejen og jernbanen indgår. Siden er støjskærmen langs motorvejen sat op, og det vurderes, at den har sænket støjen for omkring 200 husstande.

Annonce

Vi skal have en handlingsplan. Det er jo alvorligt, det her.

Jørn Pedersen (V), borgmester

Vedrørende kommunevejene findes der ingen opdateret trafikstøj-kortlægning - men den skal laves nu, siger borgmester Jørn Pedersen.

Hurtigere

- Nu må enhver diskussion om at lave beboelse, der ligger i områder over støjgrænserne være slut. Vi skal ikke påføre vores borgere en sundhedsrisiko. Og det her studie betyder jo, at der må rykkes hurtigere på støjdæmpningen langs motorvejen, siger Jørn Pedersen med appel til de statslige vejmyndigheder.

Og langs kommunevejene vil Jørn Pedersen altså have kortlagt præcist, hvor de støjpålagede borgere bor.

- Og så skal vi have kigget ind i, hvad vi kan gøre ved det for at afhjælpe eksempelvis med støjdæmpende asfalt, fartnedsættelser og andet. Vi skal have en handlingsplan. Det er jo alvorligt, det her, fastslår han.

Jørn Pedersen forventer, at et af de næste skridt desuden bliver en drøftelser i Kommunernes Landsforening for at finde ud af, hvor pengene til de nødvendige støjdæmpende investeringer i de berørte kommuner skal komme fra.

Studiet

  • Forskerne ved de tre universiteter har samkørt data om deltagernes adresser og dermed eksponering for trafikstøj gennem 10 år og data fra sundhedsregistre.
  • Der er anvendt data fra knap to millioner danskere over 60 år fra 2004-2017.
  • Forskerne har påvist en 27 procents forhøjet risiko for at udvikle alzheimers og 18 procent forhøjet risiko for andre demenssygdomme, når man udsættes for over støj over 55 decibel i en årrække.
  • Det betyder, at 1216 af i alt 8475 demenstilfælde i 2017 kan skyldes trafikstøj.

Kilde: SDU

Annonce
Fredericia For abonnenter

Det bliver der råd til: Hyggelige plejehjem, cykelstier og ny børnehave

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia HK

Frygteligt angrebsspil kostede: FHK halsede efter hele kampen og tabte til Ribe-Esbjerg

Alarm 112 For abonnenter

Jens Peter så cykelkammerater styrte i asfalten efter voldsomt uheld: - De troede, at de skulle dø

Navne

Leg i klasseværelset på maskinmesterskole bærer frugt: Hæder og en halv million kroner til lokal underviser

Fredericia

Borgmesterens svendestykke - Derfor er partierne glade for budgetaftalen

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Kultur For abonnenter

Sophies far er 69 år og ramt af demens: Min første tanke var, at der må da være nogen, som kan fikse ham

Fredericia For abonnenter

Ejer får grønt lys: Kystnær ejendom i Snoghøj kan blive til fire

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Fredericia For abonnenter

Den værste cykelsti trænger til ansigtsløft: Snart hopper håndtasken i cykelkurven ingen vegne

Fredericia For abonnenter

Livet hang i en tynd tråd som spæd - i dag stråler Regitze af livsmod

Livsstil

Kom til Fredericia for knap et år siden: Nu åbner Jan og Lars ny butik i et andet univers

Annonce