Annonce
Fredericia

Over en halv million kroner til projekt: Ny forskning i Fredericia som religiøs fristad

Hvilke religiøse ritualer og traditioner knyttede sig til døden i de fire trossamfund i Fredericia – lutheranere, reformerte, katolikker og jøder i perioden 1650-1920? Kilderne findes lige uden for døren på de velbevarede begravelsespladser i fristaden. Hvad siger døden og mindekulturen om sameksistens? Det skal Museerne i Fredericia forske i det næste år. Kulturministeriet støtter stort projekt med 572.000 kroner. Her den jødiske begravelsesplads i Slesvigsgade: Arkivfoto. Michael Svenningsen
Hvordan gjorde lutheranere, reformerte, katolikker og jøder egentlig, når nogen gik bort? Hvordan så gravstederne ud? Mange findes endnu. Forskelle og ligheder i døden indenfor volden undersøges med stort bidrag fra Kulturministeriet.

Fredericia: Museerne i Fredericia har fået ikke mindre end 572.000 kroner fra Kulturministeriet til ny forskning.

I løbet af det kommende år frem til august 2020 vil museerne undersøge, hvordan de forskellige trossamfund levede sammen side om side fra byens grundlæggelse i 1650 frem til 1920.

Men svarene skal fagfolkene ikke mindst forsøge at finde i døden. På de velbevarede begravelsespladser, der ligger tæt på hinanden i den religiøse fristad, ses den dag i dag sporene efter ritualer og erindringskultur. Både hos flertalsgruppen af kristne lutheranere og hos reformerte og katolske kristne samt jøder. Kirkegårdene - og den jødiske begravelsesplads - har gravsteder tilbage til 1700-tallet.

Annonce
En undersøgelse af døden blandt den sammensatte befolkning i Fredericia 1650-1920 er en undersøgelse af, hvordan et multikulturelt samfund har håndteret, kommet overens med og været udfordret af døden i det daglige.

Fra Museerne i Fredericias ansøgning om støtte fra Kulturministeriet

Forsker ansættes

Forskningsprojektet, som der skal ansættes en person til, vil søge en dybere forståelse af, hvilke forskelle der var på kirkegårdene og begravelseskulturerne.

Men også hvilke ligheder der eksisterede eller udviklede sig, når nu man boede så tæt og til en vis grad blandede sig i ægteskaber.

- Hvilke religiøse ritualer og traditioner knyttede sig til døden inden for de fire trossamfund i Fredericia, spørger Museerne i Fredericia:

- Kan der spores en integration eller assimilation af traditioner igennem dødskulturen?

Inden sporene forsvinder

- Der venter et stort fodarbejde, forklarer en glad museumschef, Karsten Merrald Sørensen, til Fredericia Dagblad.

At Fredericia har så velbevarede spor efter dødens kulturhistorie er ikke nogen selvfølge. Den gammeldags kirkegård udfordres i disse år. Efterladte bor ikke altid så tæt mere på familiernes gravsteder. De holdes ikke altid på samme måde som førhen. Gravstederne bliver mindre. Nogle gange er de bare en plade i en plæne - uden udsmykninger. Eller en fællesgrav. Hvis afdødes aske da ikke spredes ud over havet. Mindekulturen udfoldes desuden i højere og højere grad på mindesider på sociale medier.

- Netop derfor er det nødvendigt at undersøge, hvordan mennesker i Danmark tidligere har håndteret døden i en migrationskontekst (altså undersøge andre, indvandrede trossamfund også, red.), argumenterer museerne over for ministeriet:

- Og netop derfor er det nødvendigt at gøre det nu, før sporene forsvinder.

Konkrete resultater

Ud over feltarbejde på kirkegårde og begravelsesplads vil Museerne i Fredericia inddrage blandt andet dybere undersøgelser af trossamfundenes religiøse ritualer og traditioner knyttet til døden.

For eksempel kirkelige handlinger, anvendt liturgi og salmer, religiøse genstande, beretninger, kulturmiljøer og billeder og kunst.

Forskningsprojektet og den afsluttende rapport skal fagfællebedømmes og resultaterne publiceres i fagtidsskrifter. Men også gerne i bogform samt på udstillinger. Desuden ønsker Museerne i Fredericia i høj grad at lade resultaterne komme museernes travle skoletjeneste til gode. Sidste år var 6000 børn på besøg i skoletjenesten. Derudover kan den ny viden gavne museernes løbende foredrag og byvandringer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Uforsvarlig medicinhåndtering og manglende journalføring: Indsattes patientsikkerhed er truet i flere fængsler og arresthuse

Annonce