Annonce
Danmark

Overblik: Hvilket lån kan du vælge?

Er der brug for hurtige penge, er der masser af lånemuligheder. Arkivfoto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Kviklån, minilån, lynlån, mikrolån og SMS-lån. Forbrugslån har mange navne. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har udgivet denne oversigt over låntyperne.

1 Forbrugslån hos et finansieringsselskab

Forbrugslån er lån, du ofte vil få udbetalt hurtigt uden en omfattende kreditvurdering. Du kan typisk optage forbrugslånet via en simpel formular på nettet.

Forbrugslån kan have løbetider fra for eksempel 15 dage og opefter. Du kan typisk låne fra 500 kroner og helt op til 300.000 kroner.

2 Kviklån

Betegnelsen kviklån bruges om mindre forbrugslån, som du skal tilbagebetale inden for få måneder, typisk 15-45 dage. Du kan optage et kviklån ved at udfylde en simpel formular på nettet eller på mobilen. Derfor kaldes kviklån også SMS-lån, hurtiglån eller lynlån.

Du kan bruge kviklånet til hvad som helst, og der skal ikke stilles sikkerhed. Kviklån kritiseres ofte for at være dyre, når der sammenlignes med alternativer.

3 Mikrolån på nettet

Nogle netbutikker tilbyder deres kunder, at de kan dele betalingen for varen op i mindre dele og betale tilbage hen over for eksempel 18 måneder. Det kaldes også mikrolån.

Vælger du den betalingsmetode, skal du være opmærksom på størrelsen af renten, samt hvor meget du samlet set skal betale for at låne pengene.

4 Finansieret køb af varer (afbetaling)

Nogle butikker tilbyder gennem et samarbejde med et finansieringsselskab finansieret køb af varer - også kaldet afbetaling. Lånet skal du typisk betale tilbage hen over 12 måneder eller mere.

Nogle finansierede køb er rente- og gebyrfri, og du betaler blot en månedlig ydelse. Andre lån er der renter på.

Før du vælger at finansiere dit køb af en vare via butikken, så se især på, hvad du samlet skal betale tilbage for at låne pengene, og om det bedre kan betale sig for dig at vente med at købe varen, til du har sparet op.

5 Kreditkort/kontokort

Hos nogle butikker kan du få kreditkort, som du kan betale med i butikken, og hvortil der er knyttet et lån, som du skal betale renter af.

Kreditkortet er typisk udstedt i samarbejde med et finansieringsselskab. Hver måned vil du skulle overføre det beløb, du har brugt, eller det, der er aftalt, til din medlemskonto - enten elektronisk eller via faktura.

Der vil være et loft for, hvor stor din kredit må være, og du skal betale en månedlig rente af det, du skylder.

6 Forbrugslån i en bank

Du kan også tage et forbrugslån i en bank. Her vil kreditvurderingen være mere retvisende end hos et finansieringsselskab, fordi banken har et samlet billede af din økonomi. Lånelængden kan strække sig over en længere periode, for eksempel op til 10 år.

Annonce
Forsiden netop nu
Udland For abonnenter

Domstol får Johnson til at ligne en politisk amatør

Hvert eneste ord i den skotske kendelse lander som et udæmpet slag på en gongong. For nu har den britiske premierminister, Boris Johnson, domstolenes ord for at have vildledt dronningen, løjet for hende og givet hende et "ulovligt råd" og for lovstridigt at have hjemsendt det britiske parlament. Selv for en mand, som på rekordtid er blevet dyppet i nederlag og rullet i faneflugt, er det et 180 graders cirkelspark. For hvis afgørelsen fra den skotske højesteret står ved magt, har Boris Johnson de facto politisk misbrugt sit embede. På tirsdag går sagen til den britiske højesteret, som skal træffe den endelige afgørelse. Her er konflikten i en nøddeskal: Boris Johnson suspenderede mandag parlamentet for at begynde på en ny samling, og det er i sig selv ikke ulovligt. Den daværende samling var den længste samling i 400 år, og derfor gik premierministeren til dronningen og bad hende formelt hjemsende parlamentet og indkalde til en ny samling. Men her er så problemet: En suspendering sker normalt på et passende tidspunkt, og den er kortvarig. Boris Johnsons suspendering sker midt i den alvorligste britiske krise siden Suez-krisen i 1956, og den strækker sig over fem uger. Ydermere indikerer interne regeringsdokumenter, at motivationen er politisk og handler om, at parlamentet skal blande sig uden om regeringens brexit-politik og ikke føre tilsyn med regeringen, som det hedder i den skotske retsafgørelse. Derfor er Johnsons handling "ulovlig" og en "klar overtrædelse af de almindeligt accepterede regler for offentlige myndigheders adfærd", hedder det. Hvilken konsekvens får det? Juridisk venter vi stadig på den endelige afgørelse fra den britiske højesteret og dermed den endelige afgørelse af, om Boris Johnsons hjemsendelse af parlamentet er ulovlig og skal annulleres. Men politisk er skaden sket, for den føjer sig til billedet af en premierminister og hans chefrådgiver, som forveksler magten med et rænkespil i en politisk ungdomsorganisation. Suspenderingen af parlamentet var angiveligt tænkt som et magtpolitisk supergreb, udtænkt af Johnsons chefrådgiver, Dominic Cummings, og parlamentsminister Jacob Rees-Mogg, og den ville sætte parlamentet skakmat. Men i stedet blev det et strategisk dosmertræk, en hybris, der i militærhistorien tåler sammenligning med massakrene ved Little Big Horn og Gallipoli. For magtgrebet samlede alle kritikere i parlamentet, som på lyntid gennemførte en lov, der forhindrer et hårdt brexit; det førte til et konservativt oprør, som endte med 22 afhoppere eller ekskluderede; det gav Johnson seks nederlag ud af seks afstemninger i parlamentet, udraderede hans flertal og førte til et forfatningsopgør for domstolene. Det er politisk skade, der allerede er sket, og som giver Johnson-regeringen et skær af amatørscenen i Tønder, og hvis højesteretsafgørelsen i næste uge også går ham imod - så er den politiske fiasko komplet.

Annonce