Annonce
Udland

OVERBLIK: Strid om bjergregion i Kaukasus kan udløse krig

Krig om Nagorno-Karabakh kostede over 30.000 mennesker livet i begyndelsen af 1990'erne.
Annonce

En 32 år lang konflikt mellem Armenien og Aserbajsjan om enklaven Nagorno-Karabakh blussede søndag op igen med voldsomme kampe. Mindst 16 armenske soldater og syv civile meldes dræbt. Over 100 armenske soldater meldes såret.

Få her et overblik over regionen og konflikten:

* Den omstridte bjergregion har overvejende en kristen armensk befolkning. Området på 4500 kvadratkilometer er omgivet af det overvejende muslimske Aserbajdsjan.

* En krig mellem Armenien og Aserbajsjan - to tidligere sovjetrepublikker - brød ud i 1988, da Karabakhs lokale regering ville tilslutte sig Armenien med udsigten til Sovjetunionens opløsning.

* Efter Sovjetunionens opløsning i 1991 eskalerede den væbnede konflikt. Over 30.000 var blevet dræbt, da der blev indgået en våbenhvile i 1994.

* Nagorno-Karabkh havde derefter et delvist selvstyre beskyttet af etnisk-armenske styrker, men området var stadig en del af Aserbajsjan.

* Siden er konflikten fortsat med stærke spændinger og brud på våbenhvilen.

* Kampene søndag er de værste siden 2016, hvor der blev udkæmpet en fire dage lang krig.

* Armenien er i militær alliance med Rusland, mens det olierige Aserbajdsjan støttes af Tyrkiet.

* Armenien, som har været kristent siden det 4. århundrede, blev rystet af massedemonstrationer i 2018, hvor den nuværende leder, premierminister Nikol Pasjinian, kom til magten med løfter om at nedkæmpe udbredt korruption og skabe mere demokrati.

* Aserbajdsjan har siden 1993 været ledet af et autoritært regime styret af en enkelt familie. Heydar Aliyev, tidligere KGB-officer, styrede landet med jernhånd frem til 2003, da han kort før sin død overgav magten til sin søn Ilham.

* Præsident Ilham Aliyev, der som sin far har knust enhver opposition, lovede søndag sejr over de armenske styrker.

* Armenien er fjendtlig over for Tyrkiet som følge af tyrkiske soldaters massakrer på over 1,5 millioner armeniere i Det Osmanniske Rige under Den Første Verdenskrig. Armenien og 30 andre lande siger, at det var et folkedrab, hvilket Tyrkiet afviser.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Fredericia

Fem nye smittede med corona

Fredericia For abonnenter

Indtørret blod og kødrester på gulvrist: Slagterforretning får to sure smileys i træk og bøder for flere tusinde kroner

Annonce