Annonce
Vejle

På Fuglekærgård kan man rumme kriminelle udviklingshæmmede

Tommy Neesgaard har i godt et år været leder af Udviklingscenter De 2 Gårde i Brejning. Foto: Mette Mørk

Det kan være svært at forstå, at man har gjort noget forkert, hvis man er udviklingshæmmet. På Fuglekærgård hjælper man dømte udviklingshæmmede på rette vej.

Børkop: Når en to meter høj udviklingshæmmet mand bliver voldsom og aggressiv og måske kaster med sten i raseri, så nytter det ikke at agere over for ham, som man ville gøre over for en normalt begavet person.

Det nytter heller ikke at skælde ud. For når man har en lav intelligens, så forstår man ikke altid konsekvensen af sine handlinger.

- Man skal agere, som man ville gøre, hvis det var et barn på fire år, der gjorde det. Man skal handle værdigt, men tage hensyn til, at funktionsevnen er nedsat.

Sådan fortæller centerleder Tommy Neesgaard fra Udviklingscentret De 2 Gårde i Børkop.

- Havde det været en normalt udviklet eller for eksempel én med en psykiatrisk sygdom, der havde ageret voldeligt, kunne man måske via dialog og samtale få stoppet episoden. Udviklingshæmmede må vi ofte møde på anden vis, siger Tommy Neesgaard og fortsætter:

- Det hjælper alligevel ikke at skælde ud senere, for de kan ikke erfaringsdanne næste dag. I stedet afleder vi dem i den opkørte situation ved for eksempel at spørge til deres mor, eller om de vil med ind og drikke en kop kaffe.

Annonce

"Hvis man har været fire år i 30 år, så er man efterhånden blevet god til at være det. Langt de fleste hos os har samlet set et kompetenceniveau, der ligger på tre til syvårsalderen."

Tommy Neesgaard, centerleder på De 2 Gårde
Fuglekærgård stammer fra 1929 og huser i dag blandt andet domsanbragte udviklingshæmmede. Arkivfoto: Benny F. Nielsen

Nye mønstre

Cirka en tredjedel af de 23 borgere på Fuglekærgård - foruden et par borgere på Rønnevang - bor her, fordi de har modtaget en foranstaltningsdom. Det vil sige, at de er dømt for en lovovertrædelse ved strafferetten, men fordi de er udviklingshæmmede, er de ikke egnede til en normal straf.

Men hvordan arbejder man med at ændre de udviklingshæmmede lovovertræderes uheldige udvikling, når de har en forståelsesevne og et reaktionsmønster som et lille barn?

- De er her for at lære. Tillid og relationen til medarbejderne er det væsentligste i arbejdet, og her ser vi kæmpestore forandringer over tid, fortæller Tommy Neergaard og uddyber, at man på De 2 Gårde arbejder med en neuropædagogisk og anerkendende tilgang, hvor borgerne ved at blive mødt på en individuelt tilpasset og positiv måde med en forståelse for, hvordan netop deres hjerne er indrettet, lige så langsomt lærer at ændre deres negative adfærd.

Han fortæller om en kvindelig borger på botilbuddet, som i starten altid opførte sig voldeligt og truende over for nye medarbejdere.

- Hun testede dem for at se, om de kunne hjælpe hende. Men nu er hun faktisk så tryg, at hun i stand til at spørge nye medarbejdere om hjælp i stedet for at slå.

Centerlederen fortæller om en anden borger, som efter tre år har lært, at når han bliver vred, skal han bare gå sin vej i stedet for at gå til angreb.

- Nu er han stort set aldrig i konflikt med nogen.

Medarbejdere nok

Langt de fleste af de dømte, som bor på Fuglekærgård, har begået vold. Nogle få har sædelighedsforbrydelser på samvittigheden, og færre er dømt for brandstiftelse og anden personfarlig kriminalitet.

De fleste kan forstå, hvorfor de har fået en dom, men de har altså som udgangspunkt svært ved at danne erfaringer på baggrund af dommen, så de fremadrettet kan ændre deres adfærd.

Uanset hvad de har gjort, kan de rummes på Fuglekærgård, siger Tommy Neesgaard.

- Her er der rum og plads til dem rent fagligt, og så er vi normeret højt personalemæssigt, siger centerlederen og forklarer, at et normalt botilbud typisk har én medarbejder til tre-seks borgere.

- Her er vi i flere tilfælde én til én, og der er også nogen med dobbeltbemanding. Derfor kan vi løfte opgaven.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce