Annonce
Fredericia

På indkøb efter lukketid: Fredericianer finder aftensmad i containerne

Jes Linde Grønaa fra Fredericia er på kontanthjælp og en erfaren skralder. Det vil sige, at han - lovligt - genbruger mad og andet, som butikker har smidt ud i containere, som ikke er bag lås og slå. Jes skralder på grund af økonomi og for at komme madspild til livs. Foto: Peter Leth-Larsen
Jes Linde Grønaa er på kontanthjælp og har et stramt budget. Han er også imod madspild. Så Jes skralder og finder masser af guld. Men ikke alt er egnet til genbrug. Vi tog med ham.
Annonce

Fredericia: Forretningen er lukket, men Jes Linde Grønaa fra Fredericia går alligevel på indkøb.

Han får to store bæreposer mad med hjem til lejligheden i Øgadekvarteret, men Jes betaler ikke.

Alligevel gør han intet ulovligt denne januaraften ved 22-tiden, hvor Fredericia Dagblad følger ham for at blive klogere på tendensen.

Jes Linde Grønaa er skralder. Den 27-årige kontanthjælpsmodtager og madspildsmodstander finder og genbruger fødevarer og andre kasserede ting i butikkernes containere. Hvis de altså er ulåste og ikke står bag hegn eller låge.

Så må man, og Jes og andre skraldere sparer mange penge i et måske stramt budget.

Må man egentlig skralde?

Det er ikke ulovligt at skralde, hvis maden og de andre varer, man tager fra en butiks container eller lignende, ikke er på et aflåst privat område. Eller på anden måde står på et ikke frit tilgængeligt område.

Ellers er det ulovlig indtrængen eller indbrud.

Det kan man gøre sig bekendt med ved at studere udmeldinger fra Justitsministeriet og statens fødevarestyrelse. Styrelsen fraråder dog skraldning på grund af fødevaresikkerhed.

Det er også i strafferetlig forstand almindeligt antaget, at affald - hvortil ejendomsretten er opgivet, som det hedder - ikke kan kaldes hittegods. Hittegods kan man derimod sigtes for tyveri af eller ulovlig omgang med.

Ødelæggelse eller beskadigelse af eksempelvis containere eller affaldsspande er hærværk. Også selvom de måtte være ulåste og stå på et frit tilgængeligt område.

Annonce

Gemmer de gode steder

- Se her, appelsiner. En er vist lidt blød, men de andre fejler ikke noget, viser Jes Linde Grønaa.

Det samme gør sig gældende for de øvrige frugter og grøntsager, han fremdrager fra en stor container ved en dagligvareforretning. Vi har lovet ikke at røbe hvor. Ligesom svampesamlere i skoven værner skraldere ofte om de gode steder, selvom de godt ved, der ingen eksklusivret er.

- Vi er tidligt ude i aften i forhold til andre, tror jeg, for der er virkelig meget at tage med hjem, forklarer Jes Linde Grønaa, der har en hf og nogle forskellige jobs som medhjælper i en sfo, bartender og andet bag sig.

Under en klar stjernehimmel - som dog alligevel kræver mobiltelefonens lommelygte tændt - finder han mandariner, kartofler - de er lidt spirede - økologisk rodfrugtmiks, champignoner, druer, et hvidkål og peberfrugter. Peberfrugterne er en smule rynkede, men efter en tur i isvand eller i en gryderet fungerer de fint, fortæller Jes. Andet grønt kan man skrælle og skylle.

Annonce

Prædiker ikke sin sag

Han har hætten oppe, for der sidder alligevel en lille smule skam i ham:

- Ja, lidt, men det er måske som samfund, vi skal skamme os, fordi vi smider så meget ud?

Jes Linde Grønaa prædiker dog ikke og gør altid gæster venligt opmærksomme på, at der kan være skraldet mad på bordet i hans hjem:

- Jeg er heller ikke sygelig med det. Jeg kan godt lide kvalitet og køber gerne gode sager, som kan koste noget. Min tobak for eksempel. Eller gode spiritusmærker. Eller kød. Jeg er ikke nærig, men måske bare snu, når det er så nemt at skralde - og når det kan nedbringe madspildet.

- Butikkerne er dog blevet bedre til selv at komme af med varerne, inden de smides ud, og det er godt, synes jeg.

Da Fredericia Dagblad er med ham ude, finder Jes mad nok til to store bærepoer. Ikke mindst frugt og grønt. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce

Dufter ikke som Matas

Jes Linde Grønaa har 1500 kroner om måneden til forbrug og forlystelser, når de faste udgifter er betalt.

Så det hjælper at kunne skralde, omend Jes kun gør det nogle få gange om måneden nu.

Denne aften er der imidlertid gevinst nok til flere dage, og han bliver længere end avisen, fordi en forretning ved siden af også har lækre containere. Altså, forstået på den måde, at de rummer guld. For det dufter i sagens natur ikke som i Matas, når man skralder. Man kan selvfølgelig ikke bede et travlt personale i butikkerne om at servere de kasserede varer på et sølvfad.

Det er desuden på egen ansvar.

Jes Linde Grønaa har lagt fundene frem til vurdering: Hvor meget er råddent, hvad kan tages med hjem. Resten fjernes fra jorden igen, så efterladenskaberne ikke tiltrækker skadedyr. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce

Lader noget ligge

Så det er på med flyttemandshandsker og måske en lille blokade inde i næsen af luftvejene.

I hvert fald lader Jes Linde Grønaa en pakke med hindbærsnitter og kakaosnitter ligge, fordi de opdages inde i en lukket container, som af gode grunde stinker. Kød, der nok er i ubrudt emballage - men ses med kondensvand på, forbliver også affald. Ligesom mast bagerbrød nederst i skraldespanden efterlades urørt. Han sviner ikke, så skadedyr tiltrækkes, går ikke i private borgeres affald, forklarer han - og desuden kan Jes Linde Grønaa og andre med fordel tjekke Fødevarestyrelsens hjemmeside på mobiltelefonen. For at se, om varer er trukket tilbage på grund af sundhedsfare eller manglende mærkning.

Det mærkeligste, der er dukket op?

En ubrugt eltandbørste, uldsokker og en fuldt ud funktionsdygtig støvsuger.

Oh, økologiske rodfrugter. De fleste i bakken fejler ikke noget og skal bare skrælles og skylles. En butik må imidlertid ikke indtage denne holdning og lade vare "gå over dato", som det hedder. Foto: Peter Leth-Larsen
Hvad har vi her? Jes har nogle gange skammet sig over at skralde. Hætten er stadig oppe. Omvendt synes han, at vi som samfund smider alt for meget ud. Det er samtlige dagligvarekæder enige med ham i. De er dog underlagt bestemmelser om fødevaresikkerhed. Så man skralder på eget ansvar. Foto: Peter Leth-Larsen
Jes Linde Grønaa sparer mange penge ved at finde maden i en affaldscontainer. Foto: Peter Leth-Larsen
En plet, en spire, en rynke. Men maden kan godt bruges. Foto: Peter Leth-Larsen
Flere og flere skralder. Også i Fredericia. Foto: Peter Leth-Larsen
Stadig mandariner at finde, selvom vi er langt henne i januar. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Testbil kommer til Fredericia: 16 gymnasieelever og én lærer smittet - over 800 elever og lærere skal testes for corona

Alarm 112

Opsang fra politiet efter brand i midtbyen: Borgere ignorerede afspærring i Jyllandsgade

FC Fredericia

Anfører Ege efter flot FC-sejr: Vi har intet opnået endnu

Annonce