Annonce
Vejle

På vej forbi 2000 sølvmønter: Uhrhøjskatten har taget andenpladsen

De sled i det, arkæologerne Dorthe Horn Christensen og Anders Horsbøl Nielsen fra VejleMuseerne, da de mandag og tirsdag samlede sølvmønter på Uhrhøj. De nåede op på 1124 styk, og med det første fund fra sidste uge, ligger totalen lige omkring 2000. Foto: Leif Baun
Der blev fundet langt flere mønter end forventet mandag og tirsdag. Uhrhøjfundet er nu på omkring 2000 styk, det hidtil næststørste fund fra 1400-tallet.
Annonce

Vejle: Arbejdet med at samle sølvmønter fra Uhrhøjskatten gav et langt større udbytte end umiddelbart forventet. Da arkæolog Anders Horsbøl Nielsen var færdig med at tælle byttet fra mandagen og tirsdagens arbejde sammen, var han nået til 1124 mønter. I forvejen var der fundet over 800 i sidste uge.

- Vi er givetvis meget tæt på 2000 i alt, når vi får dem i det uudgravede præparat talt med, oplyser Anders Horsbøl Nielsen. Præparatet er en klump af mønter, der blev taget op for at blive udgravet under bedre vilkår i museet. Ud over mønter var der rester af stof i klumpen, som forskerne er meget opsatte på at bevare.

Annonce

Klar andenplads til Vejle

Den nye optælling betyder, at fundet fra Vejle nu definitivt er den næststørste møntskat fra første halvdel af 1400-tallet. Størst er fundet fra Møllegade i Svendborg med 3830 styk mønter. Derefter kommer Vejle på andenpladsen med omkring 2000 mønter. På tredjepladsen kommer fundet i Storegade i Stege med 1606 mønter.

Eftersøgningen efter flere mønter med metaldetektor fortsætter endnu et par dage. Ud fra de hidtidige erfaringer vil der med sikkerhed blive fundet flere mønter. En mønt vejer kun omkring et gram, og med regnskyl, der har kræfter til at skære 20 centimeter dybe render i en stabilgrussti, kan mønterne være hvirvlet langt omkring af vandmasserne.

Vægten af sølv i fundet er nu omkring 1,6 kilo, hvis alle mønterne holder 80 procent sølv og 20 procent kobber. Da mønterne blev gravet ned en gang mellem 1424 og cirka 144,0 kunne man købe omkring 25 stykker kvæg for skatten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Fredericia

Genbrugsbutik på banegården lukker: Omsætningen faldt drastisk, da mundbind blev indført

Fredericia For abonnenter

Fredericia skal have flere uddannelser: 60 mio. kroner sat i spil til campus i Kanalbyen

Fredericia

Hæder til Meny i Fredericia: Du finder ikke en bedre frugt- og grøntafdeling i Danmark

Annonce