Annonce
Vejle

På visit i Sierra Leone: Dyrlæge så chimpanser blive lukket ud

Under sit besøg i Sierra Leone-byen Tacugama fik dyrlæge Jesper Mølgaard lejlighed til at komme helt tæt på flora og fauna, da han tilbragte tre døgn i skoven med en lokal patrulje. Privatfoto: Jesper Mølgaard
I starten af juli rejste Jesper Mølgaard fra dyreklinikken Råd til Dyr til Sierra Leone for at se nærmere på det dyrevelfærdsprojekt, han har doneret en del af sit overskud til.

Vejle: I begyndelsen af juli skiftede dyrlæge Jesper Mølgaard for en tid kliniklokalerne på Linnetvej ud med anderledes varme, eksotiske rammer, da han aflagde besøg i Tacugama i Sierra Leone i Afrika - ved et lokalt dyrevelfærds- og naturfredningsprojekt.

Nærmere bestemt rehabiliteringscentret for chimpanser, Tacugama Sanctuary, der arbejder for at fremme kendskabet til og redde chimpanserne og naturen i området.

- Det er ulovligt at holde chimpanser privat i Sierra Leone. Men som meget anden lovgivning dernede er det ikke altid, det bliver overholdt, siger Jesper Mølgaard, der til daglig driver dyrlægeklinikken Råd til Dyr i Vejle.

Han har kendt til projektet i Tacugama, siden det startede i 90'erne, hvor problemet med chimpanser i privat varetægt var udbredt.

Ud af overskuddet, som Råd til Dyr genererer, har Jesper Mølgaard sat sig for at støtte udvalgte projekter, der fremmer forståelsen for dyrevelfærd og natur - i alle dele af verden.

Annonce

Det fantastiske er, at alle kan komme med indenfor. De har formået at bruge rehabiliteringen af chimpanser til at få gang i en decideret øko-turisme, der skaber arbejdspladser og engagerer rigtig mange. Det var enormt lærerigt.

Jesper Mølgaard, dyrlæge

Tre døgn i skoven

I Tacugama går støttekronerne udefra blandt andet til undervisning af lokalbefolkningen i selvforsyning og miljø og i, hvordan det vilde liv kan tjene som et bæredygtigt fundament for samfundsudvikling.

Jesper Mølgaard fortæller, at der er sket mærkbare forandringer i området, siden han først besøgte det for mere end 20 år siden.

Mest tydeligt ved chimpanse-centrets karantæne-zoner i Tacugama-skovene, hvorfra de udsatte dyr løbende sluses tilbage i naturen.

- Det fantastiske er, at alle kan komme med indenfor. De har formået at bruge rehabiliteringen af chimpanser til at få gang i en decideret økoturisme, der skaber arbejdspladser og engagerer rigtig mange mennesker. For mig viser det, at bidragene virkelig betaler sig, fortæller Jesper Mølgaard.

Han tilbragte tre døgn i skoven i selskab med patruljer, der ledte efter og registrerede vilde dyr, men som også fandt ulovlige fælder, krybskytter og ulovlig træfældning.

Siden slutningen på borgerkrigen i Sierra Leone i 2002 har Tacugama, som ligger tæt på hovedstaden og millionbyen Freetown, engageret en stor del af lokalbefolkningen i arbejdet for at redde naturen og det vilde dyreliv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Rotterne kommer: Udgifter til rottebekæmpelse i Fredericia er mere end fordoblet på 10 år

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];