Annonce
Fredericia

På voldvandring: Ja tak til stålvægge og festplads på den fredede vold

15 deltog i en særlig voldvandring torsdag aften. Fordi det er 100 år siden, det tidligere militære fæstningsanlæg blev fredet og omlagt til grøn, civil, kommunal bypark. Dog er der stadig kanoner på Fredericia Vold, på Prinsessens Bastion (billedet). Foto: Peter Leth-Larsen

Aftenvandring fordi det er 100 år siden, Fredericia Vold blev beskyttet som fortidsminde. Voldgængere hilser dog ny bro og måske plads til fest velkommen.

Annonce

Fredericia: Hun var ikke med på den vandring, Museerne i Fredericia torsdag arrangerede i anledning af, at det lige nu er 100 år siden, Fredericia Vold blev fredet.

Men 22-årige Julie Jakobsen, Norgesgade, havde lige som så mange andre fredericianere en mening om det 330.000 kvadratmeter store anlæg, fredningen i 1917 gjorde til en grøn, civil, kommunal bypark, efter militæret havde nedlagt sin fæstning i 1909.

- Jeg synes, der skal være plads til både løbere og hundeluftere og solbadere som mig selv. Og plads til voldvandringer, sagde hun.

Julie Jacobsen lå og hyggede sig med en bog på et tæppe i græsset i DSB's mindelund på volden:

- Men måske kunne man godt lave en lidt mere organiseret plads på volden til unge, som vil hygge sig og feste. De skal selvfølgelig rydde op. Jeg bor i Norgesgade og tager selv venner med herned. Vi rydder op og efterlader ikke så meget som et skod. Vi mødes her i mindelunden, hvor vi ikke lige forstyrrer børnefamilier.

- Jo, man kan da bare feste på volden, som den er i dag, var Julie Jakobsen godt med på:

- Men det kunne som sagt godt arrangeres lidt bedre, synes jeg.

Måske kunne man godt lave en lidt mere organiseret plads på volden til unge, som vil hygge sig og feste. De skal selvfølgelig rydde op. Jeg bor i Norgesgade og tager selv venner med herned. Vi rydder op og efterlader ikke så meget som et skod

Julie Jakobsen, 22, bruger Fredericia Vold meget
Julie Jakobsen er en af voldens faste brugere. Her slikker hun aftensol i DSB's mindelund. Hun mener godt, man kan tilføre Fredericia Vold noget nyt, men grundlæggende skal man bare passe på den, som den er, fortalte hun Fredericia Dagblad. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce

Solitude på volden

Vandringen i 100-året for fredningen begyndte i netop i DSB's mindelund for faldne og omkomne banearbejdere i krigstider og fredeligere perioder.

Lunden ligger smukt på den mindst besøgte del af volden, hvad der er en skam. Her får man et helt andet kig ud over eksempelvis havnen og det krydstogtskib, der torsdag anløb Fredericia. Man var i højde med kommandobroen, og trods støj fra Holstensvej - der til mange nutidsfredericianeres græmmelse har gennembrudt volden, fordi by og havn skulle udvide tidligt i forrige århundrede - ja så er lunden et specielt sted. Med en vis fred og solitude.

En ny gangbro fra denne yderste del af volden over Prangervej til de øvrige bastioner, op mod Landsoldatpladsen, skal imidlertid sikre den ubrudte passage. Sådan lyder det i vinderforslaget i den voldkonkurrence, Erik Brandt Dam Arkitekter, København, vandt i marts og som nu skal realiseres med 32,5 mio. kr. fra den stenrige A.P. Møller Fonden.

De 15 fremmødte fortsatte under kyndig guidning af voldmester, Mikael Holdgaard Nielsen, og leder af Museerne i Fredericia, Lars Froberg Mortensen. Forbi Den Hvide Bro over voldgraven og hen mod den historisk korrekt bestykkede Prinsessens Bastion.

I forgrunden museumsleder Lars Froberg Mortensen og voldmester Mikael Holdgaard Nielsen. De guidede den gratis voldvandring torsdag. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce

Ok med rustent stål

En af deltagerne, Charlotte Mai, syntes sammen med en anden deltager - tidligere pressefotograf ved Fredericia Dagblad, Peter Honoré - at de nye broer og sidevægge af bevidst rustent stål vil være et forfriskende pust.

De er som sagt helt centrale elementer i arkitektkonkurrencens vinderforslag.

- Der må godt ske noget spændende og anderledes nogle gange, sagde den ellers inkarnerede og naturligt traditionsbundne Honoré.

- De rustne jernplader ligner jo et snit ind i volden og har samme farven som jorden i volden, pegede Charlotte Mai på.

Sidevægge og ny bro af såkaldt cortenstål, der ruster, men kun gør det langsomt. Sådan forestiller arkitekterne sig en ny overføring ved Kongens Port. Nærmest et snit i en mørk jordfarve i Fredericia Vold, der vidner om, at det i nyere tid var nødvendigt at skære sig ud af den indre by af transport-og forsyningshensyn. Broen gør det, sammen med en tilsvarende ved Prangervej, muligt at gå hele vejen rundt på det enorme voldanlæg. illustration: Erik Brandt Dam Arkitekter
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce