Annonce
Fredericia

Pårørende til narkoman: På et tidspunkt gad jeg ikke længere dække over min søns misbrug

Stig Andresen fra Andresen's VVS er en af sponsorerne bag arrangementet. Han er selv pårørende til en misbruger. Foto: Peter Friis Autzen
Stig Andresen ved, hvor opslidende det er at være pårørende til en misbruger. Nu sponsorerer han et foredrag, der kan hjælpe andre pårørende med at håndtere deres situation.

Fredericia: - Så siger den ene "min søn er lige blevet færdig på universitetet". Så siger den anden "min dreng har lige fået sit drømmejob". Så siger jeg "min søn er narkoman". Så bliver der stille.

Stig Andresen ved, hvordan det føles at være i familie med en misbruger. Han ved, hvor opslidende det er. Han ved, hvor langt man strækker sig for at dække over familiens ulykke. Og han ved, at det alligevel ikke giver mening. Det nytter ikke at gå og putte med det, for så bærer man byrden alene. Og en byrde, båret alene, er dobbelt så tung.

Stig Andresen er manden bag Andresen's VVS, der sammen med Volkswagen Fredericia og Primacol Professional har sponsoreret et foredrag 9. oktober med Carl Christian Randow. Foredraget er arrangeret af Værestedet Solstrålen, finder sted på Tøjhuset, og handler om livet som pårørende til en misbruger. Et emne, Stig kan tale med om - og som han ikke længere gider gå rundt om som om den varme grød. Det holdt han op med for nogen tid siden.

- Alle vidste alligevel, at Niklas var narkoman. Men alle forsøgte at undgå at snakke om det. Men hvorfor? Til sidst gad jeg bare ikke holde på hemmeligheden længere. Jeg orkede ikke længere at pakke det ind, siger Stig.

Annonce
Jeg ved, at mange forældre tager skylden på sig.

Stig Andresen

Brug for hjælp

Stig er langt fra den eneste misbruger-pårørende, der ved, hvor opslidende og udfordrende livet bliver, når en, man elsker, trækkes ned af et misbrug.

Økonomiske udfordringer, svigtende tillid, ødelagt fortrolighed, frygt og meget andet bliver en konstant belastning, som den pårørende ikke rigtig har noget sted at gå hen med. Mange knækker af det.

- Jeg tror, at mange ved for lidt om, hvorfra de kan få hjælp. Det er vigtigt at få de her ting italesat. Også for at forhindre de pårørende i at gå rundt med følelser af skyld og skam. Jeg håber, at folk kommer til foredraget - ikke kun, hvis de er sikre på, at deres kære har et misbrug, men også hvis de bare har en mistanke om det. Eller hvis de tror, at naboens dreng har et misbrug. Eller hvis de bare vil blive klogere.

Ville du selv have gjort noget anderledes, hvis du havde været til sådan et foredrag?

- Det ved jeg ikke. Jeg følte jo ikke, at jeg var i tvivl om, hvad jeg skulle gøre. Men måske jeg så ville have gjort det hurtigere. Måske min søn så var kommet ud hurtigere. Måske.

Niklas Andresen fortalte for nylig i ElboBladet om sit misbrug. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

Læserbrev

SF mangler stadig svar i sagen om konsulent-besparelser

Læserbrev: Fredericia Dagblad lagde 23. januar igen spalteplads til nok et indlæg omhandlende Fredericia Kommunes brug af privat konsulentfirma til besparelser på socialt udsatte og handicappede borgeres botilbud. Denne gang var det koncernchef Yelva Bjørnholdt Jensen, som på vegne af Fredericia Kommune var ude med et indlæg. Det havde dog været klædeligt, hvis det stedet havde været en formand for et af de ansvarlige udvalg som udtalte sig. I Kolding har byrådet truffet den beslutning, at man selv påtager sig ansvaret for de besparelser, som man finder nødvendige. Det har den fordel, at der alt andet lige skal findes færre penge, når der ikke skal kastes flere 100.000 kroner. efter et privat konsulentfirma som Anne Brorson Consulting. Vi må formode, at koncernchefen har afstemt sit indlæg med de politisk ansvarlige? Indlægget besvarer dog stadig ikke de spørgsmål, SF tidligere har rejst, så nu spørger vi lige igen! Mener man seriøst, at man kan spare 3,7 millioner kroner på botilbud, uden borgerne kan mærke det? Tror man på, at borgerens indsats er uændret? 3,7 millioner svarer til årslønnen for minimum 10 pædagoger eller 10 SOSU-assistenter fordelt på 13 borgere! Der mangler ligeledes stadig svar på, om de berørte borgere er orienteret om, at deres private oplysninger er blevet delt, med en privat virksomhed? Det er selvfølgeligt helt legalt og inden for lovgivningens rammer og intention at følge op på om borgeren stadig får det relevante tilbud, men det er bestemt ikke nogen ny opfindelse at holde status- og opfølgningsmøder. I de tilfælde, hvor borgere har fået det bedre, er det naturligt med en ny vurdering, som i SF's optik bør ske i et samarbejde mellem den kommunale sagsbehandler og borgeren. F.eks ved brug af det man blandt fagfolk kalder en VUM (Voksen udredningsmetode), en metode socialrådgivere og socialformidlere er uddannet til at bruge. I SF mener vi, at kommunens brug af spare-konsulenter kan begrænse borgerens retskrav på at blive partshørt, når støtten forhandles ned. Når dette uvæsen har fået lov til at brede sig, er det jo ikke, fordi der er dårlige sagsbehandlere på de sociale voksenområder. Forklaringen er snarere den underfinansiering, der er og har været over en årrække på handicap- og udsatteområdet. Det er tydeligvis ikke her, 'det historiske velfærdsløft' er faldet. I betragtning af den solide økonomi, vi efter sigende har Fredericia, bør det være muligt på ordentlig vis at finde den nødvendige finansiering til handicappede og socialt udsatte borgeres tilbud, uden der skal gå kræmmermarked i aftalerne. Vi ser stadig i forventning frem til at få svar på vores spørgsmål meget gerne fra medlemmerne fra de fra de to udvalg, som sagerne hører under. Når byrådet i Kolding kan forholde sig til problematikkerne, kan det jo ikke passe at det skal være så svært at få de ansvarlige politikkere til svare.

Annonce