Annonce
Fredericia

Partier enige: Disse områder skal have flere penge - disse skal have færre

Borgmester Jacob Bjerregaard lavede en kort præsentation af budgettet og overlod derefter ordet til de politiske ordførere. Foto: Peter Leth-Larsen

Borgmester Jacob Bjerregaard (S) præsenterede onsdag eftermiddag partiernes beslutning om, hvordan 3,5 milliarder kroner skal bruges i 2019. Der skal bruges færre penge på ledelse og administration, mens der skal bruges mere på særligt børn og ældre.

Annonce

Fredericia: Et enigt byråd kunne onsdag eftermiddag fremlægge et budget, der rummer løft til særligt børne- og ungeområdet samt ældre- og handicapområdet. 3,645 mia. kroner er sat i spil for at dække de kommunale kerneområder og give råd til et omfattende anlægsprogram.

- Tak til alle partier for et godt forløb, så vi er kommet godt i mål. Det er et ansvarligt budget, hvor vi kan nyde, at vi kan investere massivt i vores fælles velfærd og investere i fremtiden. Udfordringen har været de rammer, vi skal leve op til, men vi kan alligevel komme ud af 2019 med et overskud på 70 mio. kr., sagde Jacob Bjerregaard ved præsentationen, som foregik på Stævnhøj Plejehjem, fordi plejehjemmet i 2019 får tilført ekstra 14 plejehjemspladser og otte aflastningspladser.

Ældre- og handicapområdet tilføres ni mio. kr. i 2019, skolerne får 10 mio. kr., mens det sociale område bliver tildelt 6 mio. kr. I borgmesterens budgetforslag havde han afsat 10 mio. kr. til et velfærdsløft, men efter forhandlinger med partierne er det beløb endt på 25 mio. kr.

Velfærdsløftet kræver imidlertid, at der skal flyttes penge fra administration og ledelse over til flere pædagoger, hjemmehjælpere og andre medarbejdere i frontlinjen. Blandt andet styrkes hjemmeplejen markant med syv mio. kroner årligt.

Der skal findes 13 mio. kroner i 2019 ved at udvikle en moderne og mere effektiv organisation. Fem mio. findes her og nu ved at undgå at besætte ledige stillinger, hvor det er muligt, mens kommunaldirektør Annemarie Schou Zacho-Broe får til opgave at finde yderligere otte mio. kroner ved omlægning af organisationen og ubesatte stillinger.

- De otte mio. kroner er mindre, end vi har kunnet finde tidligere, så vi mener, at det er både muligt og ansvarligt, sagde borgmesteren.

Budgetpræsentationen var henligt til Stævnhøj Plejehjem, hvor politikere fik mulighed for at præsentere deres fingeraftryk på budgettet, som her Peder Tind (V). Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce

Jord, ungdomsboliger og vold

Velfærdsløftet sker samtidig med, at politikerne vil fortsætte med investeringer i vækst og udvikling.

Der skal købes jord til parcelhuse i Fuglsang, afsættes midler til grundkapital til at bygge ungdomsboliger i Kanalbyen og ansættes ekstra mandskab i planafdelingen for at følge efterspørgslen på lokalplaner og eventuelt revidere de eksisterende.

Anlægsbudgettet er reduceret en smule i forhold til den første udmelding på 276 mio. kroner. Der er kalkuleret med, at Fredericia Kommune får lov at bruge 246 mio. kroner i 2019, men det afgøres formelt først i den kommende uge på et møde mellem landets kommuner.

I listen af anlægsprojekter står investeringerne i Sundhedshuset højest. Der skal bruges 25 mio. kroner i 2019 - 20 mio. kroner fra staten og fem fra Fredericia Kommune.

2019 bliver også året, hvor der sættes gang i voldrenoveringen. To mio. kroner af de 30 mio. kroner, kommunen har fået tildelt fra A.P. Møller-fonden til renoveringen, skal sættes i spil næste år, mens det store træk sker i 2020, hvor resten af pengene er sat af.

Politikerne var kommet ud i det virkelige liv, da to Responce-reddere dukkede op med en patient, som de fik afleveret, før de igen forlod stedet og fik en snak med bl.a. Susanne Eilersen (DF). Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce

Afdrag på gælden

90 mio. kroner bruges på at fjerne det udskældte moderniseringskrav, og der eftergives 20 mio. kroner i gæld på børne- og ungeområdet.

På bundlinjen resulterer budgettet i et overskud på 70 mio. kroner og en kassebeholdning, der gennemsnitligt vil være på 150 mio. kroner.

Der skal betales af på gælden med 80 mio. kroner, så den i 2021 kommer under en milliard kroner.

Løsgængeren Karsten Byrgesen har sat underskrift under sit første kommunale budget, og havde kun ros til overs for borgmesteren at at inddrage ham på lige fod med de øvrige partier. Foto: Peter Leth-Larsen
Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce