Annonce
Fredericia

Per Clausen: Derfor var vi nødt til at sige farvel til Jørn Henner

Per Clausen var sammen med Jørn Henner Pedersen med helt fra starten i Enhedslistens tid. Nu har han som formand for partiets forretningsudvalg stået bag indstillingen om at ekskludere Jørn Henner. Det beklager han, men det var nødvendigt for at få ro i Fredericia. Arkivfoto: Maibritt Kerner

Forretningsudvalget i Enhedslisten indstillede helt usædvanligt til eksklusion af det mangeårige medlem Jørn Henner Pedersen. Det var nødvendigt for at skabe ro før valgkampen, siger formand.

Annonce

Fredericia: Det er aldrig sket tidligere, at forretningsudvalget i Enhedslisten af egen kraft indstiller et medlem til eksklusion.

Men eksklusionen af Jørn Henner Pedersen fra Fredericia-kredsen skete alene på baggrund af forretningsudvalgets vurdering af situationen i Fredericia.

- Der har været uro stort set siden kommunalvalget i 2013. Vi har deltaget i utallige møder i Fredericia og haft repræsentanter med på møderne for at få ro, men det har ikke hjulpet. Og målet blev fyldt, da Jørn Henner Pedersen undsagde Cecilie ( byrådsmedlem for enhedslisten, red.), da hun stod frem og fortalte om, at hun havde været udsat for sexisme af byrådskolleger, siger Per Clausen, formand for partiets forretningsudvalg.

Generationskløften

I november 2016 brød uenighederne i Enhedslisten i Fredericia for alvor ud i lys lye.

En række ældre medlemmer meddelte, at de ikke længere havde tillid til og kunne bakke op om partiets byrådsmedlem og kommende spidskandidat Cecilie Roed Schultz.

Hele bestyrelsen valgte at stop undtagen Cecilie Roed Schultz.

Den gamle bestyrelse blev erstattet af en ny. Valget blev af de ældre medlemmer opfattet som et kup af en fløj, der støttede Cecilie Roed Schultz.

Forsamlingen valgte Cecilie Roed Schultz som spidskandidat med stort flertal, og hun slog dermed bestyrelsens kandidat Jørn Henner Pedersen.

Allerede under valgkampen i 2013 kom der skår i samarbejdet, hvor den ældre del af partiet mente, at Cecilie Roed kørte sololøb.

Hun valgte således at udvandre fra en debat, hvor Danskernes Parti deltog. Jørn Henner ville gerne have deltaget i den demokratiske debat, men fik ikke muligheden.

Enhedslistens landsorganisation har i løbet af årene forsøgt at finde løsninger, men uden resultat.

I maj i år fortalte Cecilie Roed Schultz i både lokale og landsdækkende medier om at hun havde været udsat for sexisme af en byrådskollega.

Jørn Henner påpegede i en efterfølgende kommentar, at hun havde timet hendes udtalelser forkert.

Det fik Cecilie Roed Schultz til på partiets landsmøde at konstatere, at hun følte sig stukket i ryggen af partikollegaen.

Søndag på Fredericia Vandrerhjem godkendte en enig hovedbestyrelsen en indstilling fra forretningsudvalget om at ekskludere Jørn Henner Pedersen.

Annonce

Var personangreb

Det kom frem på partiets landsmøde, at Jørn Henner i både et debatindlæg og i en artikel i Fredericia Dagblad havde sagt, at han så det som udtryk for selvpromovering, at Cecilie Roed Schultz stillede sig frem i debatten med kritik af en unavngiven byrådskollega.

Han påpegede, at der var tale om en flere år gammel sag, og at hun burde have taget fat i det på det tidspunkt. Er du ikke enig i det?

- Nej jeg synes ikke, at man kan negligere sagen af den grund. Det er rimeligt at trække den frem, og jeg synes, at der lå en undertone i hans udtalelser om, at hun spillede på sit køn. Det er lige det, vi ønsker at gøre op med, og jeg så det som et personangreb, siger Per Clausen.

Annonce

Streg i sandet

Sammen med en konstant intern uro i partiafdelingen, så vurderede Per Clausen og det syv mand store forretningsudvalg, at det var nødvendigt at trække en streg i sandet.

- Vi går meget nødigt så vidt som en eksklusion, og jeg er ked af, at det er kommet så vidt. Jeg har ligesom Jørn været med fra Enhedslistens start, men tingene har ikke fungeret i Fredericia, og uroen kunne påvirke valgkampen, der er lige om hjørnet, siger Per Clausen.

Jørn Henner mener, at det er Cecilie Roed Schultz, som har været årsag til uroen?

- Det ved jeg godt, og han fik lejlighed til at komme med sin version over for hovedbestyrelsen. Men vi har tiltro til Cecilie og fornemmer, at hun er både flittig og gør det godt i byrådet. Der er angiveligt også flere medlemmer i partiet i dag end for et år siden, siger Per Clausen, som er klar over, at eksklusionen har betydet et par udmeldinger.

Annonce

- Usædvanlig

Den ballade, der har udspillet sig på både indre og ydre linier i Fredericia, er usædvanlig i partiet, fastslår Per Clausen.

- Vi har mange lokalforeninger, hvor der er både medlemmer under 30 og over 60 år. Det kan give nogle kultur-udfordringer, men som regel er det rigtig godt med et miks af unge aktivister og mere erfarne, siger Per Clausen.

Han understreger, at Jørn Henner Pedersen fik mulighed for at blive i partiet mod at skifte afdeling og at love, at han ikke vil gå i medierne med kritik af Cecilie Roed Schultz. Ingen af delene ønskede Jørn Henner.

- Derfor valgte en helt enig bestyrelse eksklusionen, siger Per Clausen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia For abonnenter

Sidste kapitel om teaterkonkurs på vej: Billetkøbere og andre kreditorer må vinke farvel til næsten 60 mio. kr.

Coronavirus

Live: Danmark får 100.000 færre vacciner fra Pfizer

Annonce