Annonce
Danmark

Pernille frygter for sin sundhed: Filtrerer sit drikkevand for pesticider

Pernille Frederiksen drikker helst kun vand, som har været igennem et filter. Hun frygter for sin sundhed, når hun hører om pesticidfund i drikkevandet. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Pesticider bliver ved med at dukke op i vores drikkevand, og det har fået Pernille fra Aarhus til at filtrere sit vand. Flere eksperter mener dog ikke, at det er pesticiderne, vi bør frygte. Men indtil nogle vil betale for og prioritere at undersøge vores vand bedre, må vi leve med, at det ikke er så rent, som vi måske går og tror.

Sundhed: Hvordan ville du have det, hvis kaffe blev forbudt?

Selv ville jeg nødigt undvære min morgenkaffe. Og heller ikke selvom jeg ved, at koffein i små mængder kan slå rotter ihjel.  Koffein er nemlig en af naturens gifte, som vi lever fint med - også når det ender i drikkevandet.

- Alt er giftigt, det er et spørgsmål om dosis. Drikker du bare én kop kaffe, er du oppe på 2-3 gange acceptabelt dagligt indtag af koffein, hvis det skulle vurderes som pesticider. Men det betyder ikke, at folk skal være bange for kaffe. Det siger dog noget om, hvordan vi har det med giftighed generelt, siger Nina Cedergreen, der er toksikolog og professor i miljøkemi på Københavns Universitet.

Annonce

Hvorfor er kartofler og kaffe giftigt?

Alle planter danner naturlige pesticider for at forsvare sig mod sygdom og insekter.

Koffein er et af de stoffer. Der er dog ikke påvist skadelige langtidseffekter af koffein, men indtag af meget høje doser som eksempelvis 5.000-10.000 mg, hvilket svarer til 50-100 kopper kaffe, kan være giftigt. I rotteforsøg dør halvdelen af dyrene ved 150-200 mg koffein.

Solanin er et andet giftstof, som blandt andet kartofler og tomater danner. Det er især, når frugterne er grønne, man bør holde sig fra dem. For det meste er symptomerne hovedpine, dårlig mave og kvalme, men i alvorlige tilælde kan forgiftningen være dødelig.

Professoren forsker til daglig i stoffers virkning og farlighed. Og Avisen Danmark har sat hende og en række andre eksperter i stævne, da vi denne sommer endnu engang har hørt om en anden gæst i vores drikkevand i form af pesticider.

Pesticider er en kemisk gift, som er designet til at slå alt fra skimmel til skadedyr ihjel. Vi har dog politisk bestemt, at vi ikke ønsker giften i drikkevandet, og de er derfor i flere versioner forbudt at bruge.

Alligevel dukker skidtet op her og der. Denne gang er meldingen, at der nu findes pesticidrester i over halvdelen af vores drikkevandsboringer. Det fremgår af data fra GEUS, statens geologiske undersøgelser, som svar på et spørgsmål i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.

- Vi kan se flere og flere forskellige anvendelser af pesticider i grundvandet. Stofferne stammer fra alt fra landbrug til maling til træværk og ukrudtsbekæmpelse på fortove. Vi finder dem i byer og på landet, ingen af os går fri, siger Anders Risbjerg Johnsen, der er seniorforsker hos GEUS.

De mange fund forekommer nu, fordi man først de seneste år er begyndt at kigge efter dem.

- Antallet af påvirkede boringer er steget kraftigt, men det skyldes ikke, at grundvandet er mere forurenet end tidligere. Det skyldes, at der er nogle stoffer, som vi ikke tidligere har målt efter. I sidste ende betyder det, at vi har fået en større erkendelse af, at grundvandet ikke er så rent, som vi har troet, siger Anders Risbjerg Johnsen.

Pernille filtrerer sit vand

Pesticider giver vandværkerne problemer med at pumpe nok rent vand op. De må enten ty til at fortynde vandet eller finde nye boringer. Men hvad betyder situationen egentligt for forbrugerne?

Det mangler 36-årige Pernille Frederiksen fra Aarhus svar på. Hun har for år tilbage købt en specialkande med filter, som hun hælder al vandet fra hanen igennem.

- Jeg tænker meget over, hvad jeg putter ind i min krop, så når jeg hører, at der igen er fundet pesticider i vores vand, så tænker jeg på gift. Derfor er jeg kun endnu mere glad for mit valg om, at jeg filtrerer mit drikkevand, siger Pernille Frederiksen.

Når kanden er fyldt. skal vandet løbe igennem et udskifteligt filter, før det har den påståede effekt. Foto: Ditte Birkebæk Jensen

Hun forklarer, at det især er usikkerheden om, hvad det betyder for hendes sundhed, der får hende til at gøre det. Hun drikker dog almindeligt vand fra hanen, når hun er andre steder.

- Jeg bliver simpelthen bange, for det er så uigennemsigtigt, hvad der er op og ned. Og ja, så kan man grave dybere og sætte sig ind i tingene, men som almindelig, dødelig dansker er det jo næsten en umulig opgave, siger hun.

Men der er ingen grund til at filtrere sit vand eller at være bange for sin sundhed, lyder det fra Nina Cedergreen.

- Vores grundvand indeholder en signatur af, hvad vi laver på overfladen. Når vi leder efter pesticider, så finder vi dem. Ligesom hvis vi leder efter koffein, som er i over 80 procent af alle vores grundvandsmålinger i Europa, men at vi kan finde det, betyder ikke, at det er giftigt, siger hun.

Men pesticider er jo giftige?

- Ja, hvis vi indtager nok af det. Giftighed er et spørgsmål om, hvor meget vi indtager. Det er rester, altså metabolitter, man finder af pesticider, og mange af dem, må man ikke bruge mere. Men bare fordi vi kan måle det, som engang har været et pesticid, siger det absolut intet om giftigheden. De to ting er fuldstændig forskellige fra hinanden. Og mængderne er så uendeligt små.

Disse stoffer finder vi

Når over halvdelen af vores drikkevandsboringer er forurenet med pesticider, er det især disse tre stoffer, som dominerer målingerne:

  1. DPC, som er brugt af landbruget til foderroer, sukkerroer og løg.
  2. DMS, som er brugt af landbruget til frugt og bær, men det puttes også i maling og træbeskyttelse for at beskytte mod skimmel.
  3. BAM, som er brugt til at holde gårdspladser, fortove, havegange, parker, stier og kirkegårde mv. fri for ukrudt.

DPC og BAM blev forbudt i henholdsvis 1996 og 1997. DMS er ikke brugt i landbruget siden 2007. Danmarks Farve- og Limindustri har oplyst til Miljøstyrelsen, at deres medlemmer heller ikke længere bruger stoffet i maling.

Heller ikke Hans-Jørgen Albrechtsen, der som professor på DTU beskæftiger sig med drikkevandskvalitet, er bekymret over de flere fund.

- Som situationen er nu, er der ingen grund til at være bekymret for at indtage vores drikkevand.

- Vi kan altid blive bedre, men vi måler og vurderer risikoen, og så snart der er en risiko, lukker vi den pågældende boring eller sætter en behandling på, siger professoren.

Han hæfter sig ved, at pesticidsnakken ofte fylder meget, fordi mange danskere tror, at grundvandet er rent.

- Fortællingen om, at vi har jomfrueligt vand, den holder ikke længere. Det vand, vi pumper op, bærer spor af, hvad vi gør på overfladen. Og så skal forbrugerne huske, at inden vandet kommer gennem hanen, så har det været igennem filtre og er blevet behandlet på et vandværk, siger Hans-Jørgen Albrechtsen.

Annonce

Skidt for gravide og børn

Går man til Philippe Grandjean, der er professor i miljømedicin på både Syddansk Universitet og Harvard University er skuldrene ikke helt så sænkede. Han er ikke urolig for på egne vegne at tappe vand fra hanen, men det bør andre være, mener han.

- Som læge er jeg nødt til at sige, at vi absolut må være overforsigtige på det her punkt. Pesticider bør ikke findes i vores drikkevand, men på den anden side er det klart, at voksne sikkert godt kan tåle minimale mængder.


- Vi har fået en større erkendelse af, at grundvandet ikke er så rent, som vi har troet.

Anders Risbjerg Johnsen, seniorforsker hos GEUS, statens geologiske undersøgelser


Mere og bedre forskning giver anledning til større bekymring, siger Philippe Grandjean.

- Vi har fået øjnene op for, at pesticider kan påvirke fosterudviklingen og være hormonforstyrrende, og det er ikke tilstrækkeligt belyst ved producenternes dyreforsøg. Derfor mener jeg, at vi bør være mere kritiske, for vi har ikke nok dokumentation for, at de skulle være så uskadelige, som det hævdes.

Professoren har sammen med kollegaen Helle Raun Andersen målt rester af pesticider i gravide kvinders urin. Det gjorde de i et studie af fynske fødsler i 2009. Det er dog ikke sikkert, at stofferne kommer fra drikkevandet.

- Vi ved det ikke præcist. Men vi kan sige, at pesticiderne er forbundet med forskellige skadelige påvirkninger af danske børn. Derfor kan det godt være små mængder, vi nu finder i drikkevandet, men jeg mener ikke, at vi bør tage næste generation som gidsel og vente på, at der i fremtiden dukker tilfælde af dokumenterede skader op, inden vi beskytter de gravide bedre, siger han.

Annonce

Vi har ikke overblikket

Nina Cedergreen holder alligevel fast i, at pesticidresterne er ubetydelige. Det er Hans-Jørgen Albrechtsen fra DTU enig i.

- Selvfølgelig skal vi ikke have gift i grundvandet. Men pesticider diskuterer vi gang på gang, fordi det er nemt at kommunikere som giftigt. Jeg mener, at vi i højere grad bør koncentrere os om, hvor vi får mest forbedret drikkevand for pengene, siger han.

For der er mange andre stoffer i vores drikkevand, som kan være farlige.

- Vi kan spørge os selv, om vi virkelig skal kæmpe imod pesticidrester, som ikke udgør en sundhedsrisiko, eller om vi skal gøre noget mere ved de stoffer, som har en skadelig effekt, men som vi accepterer i vandet, fordi de er dyre at fjerne, siger Hans-Jørgen Albrechtsen.

At grundvandet kan svømme over med andre skadelige stoffer, bekræfter GEUS.

- Vi mangler et overblik over flere hundrede andre pesticidstoffer og biocider, som kan være i grundvandet, og som vi aldrig har analyseret for, fordi der mangler metoder til stofferne på de kommercielle analyselaboratorier, siger Anders Risbjerg Johnsen fra GEUS.

Problemet er bare, at et overblik er en kompleks og dyr affære.

- Det koster penge at udvikle analyseværktøjer til at måle nye stoffer, og hvis vi så finder dem, kan det blive dyrt at rense vandet. Meget af det handler om udvikling, men også om politiske prioriteringer, siger Anders Risbjerg Johnsen.

Det giver kun endnu mere anledning til at vågne op, påpeger Nina Cedergreen.

- Vi skal i gang med at screene bredt, hvorefter vi må vurdere, om de fundne stoffer er giftige for os. Og ja, det bliver dyrt at lede efter tusindvis af stoffer, men hvad er alternativet? Vi ved jo eksempelvis, at det kræftfremkaldende stof PFOS fra brandskum og pizzabakker kan findes i vores grundvand, ligesom stoffer fra dækrester kan skylles derned, og så bruger vi krudtet på rester fra pesticider, som ikke er giftige, det er jo tosset, siger KU-professoren.

Trods Philippe Grandjean stadig finder et fokus på pesticiderne centralt, så anbefaler han også mere overblik.

- Det holder jo ikke, at vi bare debatterer pesticidernes sikkerhed uden sammenhæng. Der mangler en mere samlet myndighedsprocedure for, hvilke giftstoffer vi er udsat for, og hvilke og hvor meget vi kan tolerere i vores drikkevand. Som det er i dag, falder spørgsmålet ofte mellem to stole, og så opdager vi først skaderne, når de er sket, siger han.

Tilbage hos Pernille Frederiksen fortsætter hun med at være forsigtig.

- Det vidner jo bare om, at man virkelig skal være kritisk. Jeg synes, jeg ender et sted, hvor jeg mangler oplysning, og så vil jeg fortsat gøre alt det, jeg selv kan for at sikre mig, slutter hun.

Pernille Frederiksen fra Aarhus har i flere år filtreret sit drikkevand fra hanen i en specialindkøbt kande. Foto: Ditte Birkebæk Jensen
Annonce
Annonce
Erhverv

Virksomhed flytter fra Nyborg til Fredericia - hjælper med at skaffe penge hjem

Fredericia For abonnenter

Kommer Korskæparken på ghettolisten?: Beboer advarer mod at 'hvile på laurbærrene'

Fredericia

480 tyske krydstogtgæster lyner die Jacke og oplever kølige Fredericia i dag

Fredericia

Læser undrer sig over gadelys-udskiftning: Når kommunen alle 12.000 lamper inden udgangen af dette år?

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Fredericia

Poul tjekker vaccinetider tre gange om dagen: - Hvorfor kan man ikke booke tid i Fredericia?

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering

Fredericia

Højhus på 95 meter droppet: Nu forbliver grøn hjørnegrund bare grøn

Alarm 112 For abonnenter

To unge mænd dømt for afpresning ved IBC: - Vi stikker en pind op i røven på dig

Fredericia

Julehygge gav afbræk fra en økonomisk trængt hverdag: - Vi kommer væk fra den dårlige stemning derhjemme, hvor børnene ved, at der ingen penge er

Annonce