Annonce
Danmark

Pesticidrester i drikkevandet slår rekord, men regeringen nøler fortsat med lovet handlingsplan

Rester af pesticider i drikkevandsboringer slår igen rekord ifølge et udtræk, GEUS har lavet. Udtrækket dækker de første ni måneder af 2021, og der var pesticidrester i 63 procent af landets aktive drikkevandsboringer. I 2020 blev der fundet pesticidrester i 51,8 procent af boringerne. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Antallet af pesticidrester i vores drikkevandsboringer slår atter rekord, viser ny opgørelse. Regeringen er stadig ikke klar med en handlingsplan, selv om det blev lovet ved regeringsdannelsen i 2019. Miljøordførere kalder det sløjt, ærgerligt og kritisabelt.

Drikkevand: Der er pesticidrester i 63 procent af landets aktive drikkevandsboringer. Det er den højest målte koncentration nogensinde. I 14 procent af de målte tilfælde er grænseværdien overskredet.

Det viser et udtræk fra GEUS, den statslige database over vandprøver fra hele landet, som Danmarks Naturfredningsforening har fået lavet.

Men på trods af stigningerne og på trods af, at der i forståelsespapiret for regeringsdannelsen i 2019 stod, at der skulle udarbejdes en handlingsplan for drikkevandet, lader planen vente på sig. Planen vil først blive udarbejdet, når resultaterne af en igangværende kortlægning af udfordringerne for drikkevandet er færdig, oplyser Miljøminister Lea Wermelin (S) i et skriftligt svar til avisen.

Annonce

Det er virkelig sløjt, at regeringen ikke har en plan endnu, som vi så sent som i sidste uge havde et møde om.

Carl Valentin, miljøordfører hos SF

Dog bekymrer det stigende antal pesticidrester miljøministeren:

- Jeg finder det bekymrende, at vi finder nye stoffer og rester af sprøjtemidler i vores grundvand. Det viser et tydeligt behov for at styrke kontrollen og beskyttelsen af vores drikkevand. Det er også derfor, vi tester grundvandet for markant flere stoffer, end man nogensinde har gjort før, og jeg har sat gang i en kortlægning af udfordringer for vores grundvand, siger Lea Wermelin i det skriftlige svar.

I dette efterår skal der forhandles en ny pesticidstrategi, og her oplyser Lea Wermelin, at der vil blive taget højde for drikkevandet.Flere stoffer, intet overblik

Ordene pesticider og drikkevand er hørt i samme sætning før, for det er ikke nyt, at der er pesticidrester i drikkevandsboringer. Men årsagen til, at mængden slår rekord, handler om, at vi først de senere år er begyndt at kigge bredere efter pesticider.

Disse stoffer finder vi

Når over halvdelen af vores drikkevandsboringer er forurenet med pesticider, er det især disse tre stoffer, som dominerer målingerne:

  1. DPC, som er brugt af landbruget til foderroer, sukkerroer og løg.
  2. DMS, som er brugt af landbruget til frugt og bær, men det puttes også i maling og træbeskyttelse for at beskytte mod skimmel.
  3. BAM, som er brugt til at holde gårdspladser, fortove, havegange, parker, stier og kirkegårde mv. fri for ukrudt.

DPC og BAM blev forbudt i henholdsvis 1996 og 1997. DMS er ikke brugt i landbruget siden 2007. Danmarks Farve- og Limindustri har oplyst til Miljøstyrelsen, at deres medlemmer heller ikke længere bruger stoffet i maling.

Anders Risbjerg Johnsen, der er seniorforsker hos GEUS, udtalte til Avisen Danmark i juli:

- Antallet af påvirkede boringer er steget kraftigt, men det skyldes ikke, at grundvandet er mere forurenet end tidligere. Det skyldes, at der er nogle stoffer, som vi ikke tidligere har målt efter. I sidste ende betyder det, at vi har fået en større erkendelse af, at grundvandet ikke er så rent, som vi har troet.

Det er altså overblikket, der mangler. Flere og flere stoffer dukker samtidig op hist og her, heriblandt også stoffer som formodentligt er langt farligere end pesticidrester fra maling og landbrug. PFOS er det seneste skrækeksempel, som måske kan finde vej til drikkevandsboringer.

Annonce

Utålmodige ordførere

Sammenfaldet af flere stoffer, rekordmange pesticidrester og en handlingsplan, der lader vente på sig, har fået SF's miljøordfører, Carl Valentin, til at miste tålmodigheden.

- Det er virkelig sløjt, at regeringen ikke har en plan endnu, som vi så sent som i sidste uge havde et møde om. Vi deler ambitionerne om at gøre en hel masse og tage drikkevandet alvorligt, men derfra er det ekstremt ukonkret, og det kan jeg ikke bruge til noget, siger Carl Valentin.

SF-ordføreren fremhæver, at partiet fortsat lægger energi i emnet forud for finanslovsforhandlingerne sidst på året.

- Der kan de ikke slippe afsted med tomme ord, siger han.

Hos Venstre er miljøordfører Jacob Jensen også træt af nølen.

- Vi har et ansvar fra politisk side for at beskytte vores grundvand og drikkevand. Derfor bekymrer det mig, at grænseværdien for pesticidrester endnu engang har været overskredet i alt for mange tilfælde. Det vil jeg tage med videre til ministeren, da der tydeligt er behov for handling, hvorfor jeg ser frem til, at ministeren snart kommer med sit udspil, siger Jacob Jensen.

Samme kritik kommer fra Mona Juul, der er miljøordfører for Det Konservative Folkeparti.

- Tallene understreger gang på gang, at det går den forkerte vej. Jeg havde set frem til, at regeringen ville tage dette op og lave en samlet plan, som det fremgik af deres forståelsespapir. At dette ikke er sket, er både ærgerligt og stærkt kritisabelt, siger Mona Juul.

Annonce
Annonce
Fredericia For abonnenter

Hjemme i Pjedsted overgik debutant alle andre - også borgmesteren: Ny Venstre-profil er født ind i politik

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Alarm 112

Igen ballade ved natklub: Kvinde rev politibetjent i håret, og det får konsekvenser

Erhverv For abonnenter

Iværksætter håber på gennembrud i energieventyr efter 15 år: - En deadline er for mig det samme som at give op

Stort smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Fredericia

Se billederne: Velklædte elever genoptog tradition med skolebal og særlig dans

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Fredericia

Åbner til marts: Nyt supermarked skal ansætte over 50 nye medarbejdere

Fredericia For abonnenter

Da alt så sort ud, blev fællesskabet et vendepunkt for gigtramte Anne: - Hvis man har et trist liv, skal man blive frivillig. Det giver så meget

Fredericia

Jeanette kan ikke få nok af december: - Jeg render gerne rundt med nissehue og synger julesange på jobbet

Annonce