Annonce
Fredericia

Pjedsted har fået en ny mødeplads med god plads: Skal den hedde Købmandspladsen? Eller måske Pjedsted Plæne?

På hjørnet af Stationsvej og Ågade i Pjedsted er en tomt blevet til et nyt, stort, grønt mødested. Pladsen indviede borgerne torsdag med kage, forfriskninger og taler. På bænken formanden for Fredericia Kommunes miljø- og teknikudvalg, Christian Bro (S). På hans højre side formanden for Bredstrup-Pjedsted Beboerforening, Karen Pagh. Foto: Yilmaz Polat
Hvor Købmand Elmer lå, er der ryddet og sået græs og stillet borde og bænke op. Samlingsstedet blev indviet torsdag. Men hvad skal den grønne firkant hedde?

Bredstrup-Pjedsted: Der bor 581 i Pjedsted. Men byen har nu to samlingssteder. Et landsbytorv og fra torsdag officielt også en plads nummer to.

Endnu uden navn.

Det skal helst findes i folkemunde, sagde formanden for Bredstrup-Pjedsted Beboerforening, Karen Pagh. Hun og formanden for Fredericia Kommunes miljø- og teknikudvalg, Christian Bro (S), indviede den ganske store firkant, der er gjort pæn og grøn og ligger, hvor Stationsvej og Ågade mødes.

Annonce
Man kunne arrangere fællesspisning her. Eller spille fodbold eller rundbold måske? Eller bare plukke æbler.

Anna Christensen, 15, Pjedsted

Købmand revet ned

- Her lå købmanden i sin tid. Man samledes ikke kun om sine indkøb, men også om en snak med andre, huskede Karen Pagh og mange andre af de fremmødte om matriklen, hvor Elmer og Birgit Nielsen var det kendte par bag Elmers Selvbetjening fra 1974 til 2006.

Siden gik deres efterfølgere ned, og i 2016 købte kommunen med statsstøtte den saneringsmodne ejendom og væltede huset, der var fuld af svamp. Bredstrup-Pjedsted Beboerforening og Pjedsted Kultur- og Forsamlingshus fik brugsretten til grunden, og der er lagt det særlige bredstrup-pjedstedske knofedt i arbejdet med at skabe noget nyt på hjørnet.

Elmers Plads?

- Vi havde jo helst ønsket os en ny butik, og der er også gjort forsøg på at tiltrække både selvstændige og kæder, men uden held, fortsatte beboerformand Karen Pagh.

I stedet samlede borgerne 60.000 kroner ind, modtog et bidrag fra byernes nu nedlagte antennelav på 25.000 samt en gavmild donation fra de pårørende til den lokale ildsjæl, Michael Deleuran, der døde i 2016. Familien bad, i hans ånd, om beløb til lokalt fællesskab i stedet for blomster.

- Også anlægsgartner, Mogens Christensen, Pjedsted, har sponsoreret os med arbejdstimer, mindede Karen Pagh om, og hun takkede desuden Fredericia Kommune og de frivillige, der er med til at passe Pjedsteds nye plads.

Men tilbage til spørgsmålet om navnet. Hvad skal det være? Elmers Plads? Købmandspladsen? Pjedsted Plæne?

Der bor i øvrigt 469 i Bredstrup, som pladsen i søsterbyen henvender sig lige så meget til.

Pladsen er stor og grøn med plæne, borde, bænke, petanquebane og gamle æbletræer fra Elmer og Birgit Nielsens have. Parret drev 1974-2006 købmand på stedet. Nogle år senere rev kommunen det saneringsmodne hus ned og overdrog grunden til forsamlingshuset og beboerne i Bredstrup-Pjedsted. Foto: Yilmaz Polat
Henny Obling og barnebarnet Bastian på to år. - Vi plejer at stå på parkeringspladsen ved siden af, når vi fyrer krudt af nytårsaften. Nu har vi da fået et meget bedre sted, sagde hun. Også forsamlingshuset i Pjedsted er tildelt en del nye p-pladser i den ene ende af byens nye plads. Foto: Yilmaz Polat
Anna Christensen, 15. - Man kunne arrangere fællesspisning her. Eller spille fodbold eller rundbold måske? Eller bare plukke æbler. Foto: Yilmaz Polat
Mogens og Birthe Erbs. - Der er plads til gymnastikopvisninger, når vi har byfest herude. Man kunne også godt sætte et par fodboldmål op. Der er plads nok. Foto: Yilmaz Polat
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

'Dybt bekymrende': Øget arveafgift er gift for små og mellemstore virksomheder

Læserbrev: Tirsdag 22. oktober forhandlede vi i Folketinget det finanslovsforslag, som regeringen har fremsat for 2020. Et af de emner, der blev grundigt debatteret, var det forfærdelige forslag fra de røde partier om at tredoble generationsskiftebeskatningen af danske familieejede virksomheder. Det er godt for Danmark, at vi har mange veldrevne familieejede virksomheder. Det er faktisk ikke en dårlig ting, sådan som venstrefløjen ellers gerne vil have det til at lyde, når de gang på gang påstår, at "det drejer sig om rige godsejere". Fakta er nemlig, at det overvejende drejer sig om små og mellemstore virksomheder - iværksættere, servicevirksomheder, blikkenslagere, tømrermestre, snedkere osv. Produktion, service og erhverv, altså en helt central del af dansk erhvervslivs dna. Således er det ikke grever, baroner og milliardærer, som vil nyde glæde af succesfuld generationsskifte. 23.000 virksomheder med 300.000 ansatte står foran et generationsskifte inden for de næste 10 år. Det er kun godt, at en lav arveafgift har øget sandsynligheden for, at disse virksomheder kan bevares på den enkelte families hænder i forbindelse med generationsskifte. Selvfølgelig har vi også Lego og Danfoss og et par håndfulde godsejere, som nyder godt af afgiftsnedsættelsen på lige fod med alle andre. Men det er faktisk heller ikke nogen dårlig ting. Danmark ville være et fattigere sted uden Lego og Danfoss - også i kroner og ører! Derfor er det dybt bekymrende, at regeringen nu lægger op til at øge skatten med over en mia. kr. Det er dårligt nyt for dansk erhvervsliv og ikke mindst de 800.000, som er ansat i de familieejede virksomheder. Det er en kortsigtet beslutning, som måske nok på kort bane kan skaffe finansiering til alle de milde gaver, som regeringen og deres røde støttepartier ønsker at tilgodese udvalgte grupper, eksempelvis 300 mio. kr. til overvejende herboende udenlandske børnefamilier på passiv forsørgelse. Naturligvis skal der finde en rimelig beskatning sted, når virksomhedsejere udlodder dele af virksomhedens værdier via aktieudbytte eller alt muligt andet til virksomhedens ejere. Det er kun ret og rimeligt. Men det svarer til at save i den gren, man selv sidder på, når man vil gøre generationsskifte så meget dyrere for familieejede virksomheder.

Annonce