Annonce
Erhverv

Placeres mellem Fredericia og Kolding: Nyt forskningscenter til en halv milliard

Henrik Thorsen (t.v.) driver virksomheden Energy Cool i Erritsø og har de seneste fire år arbejdet med tanken om at skabe et forskningscenter i energi. Tankerne har han bl.a. drøftet med borgmester Jacob Bjerregaard (t.h.), som er overbevist om, at tankerne nu bliver realiseret med Center Danmark i Gudsø. Arkivfoto: Mads Hansen

Ewii, DTU og en række universiteter står sammen bag et forskningscenter i grøn omstilling, som skal placeres ned mod Gudsø Vig. Der skal investeres en halv mia. kroner. Både Fredericia og Kolding kommuner bakker op om projektet.

Gudsø: Center Danmark er navnet på et nyt nationalt forsknings- og testcenter, der skal placeres på et 30 hektar stort område ved Gudsø Vig mellem Fredericia og Kolding.

Der skal findes en halv milliard kroner til at realisere centret, som bliver et samarbejde mellem landets tekniske universiteter, Ewii A/S og initiativtageren Henrik Thorsen fra Fredericia.

I centret skal forskes i omstillingen til fremtidens grønne energiforsyning. Centret skal tænke på tværs af alle forsyningsarter, og forskningen skal bygge på big data og kunstig intelligens.

Forskningscentret bliver bygget op som det virkelige samfund med bygninger, beboere, klimatiske, biologiske og geologiske forhold for at få de bedst mulige realistiske forhold. Alle data indsamles, så man kan udvikle de bedst mulige energiløsninger.

Ewii A/S stifter sammen med Henrik Thorsen fonden, der skal stå bag Center Danmark, og selskabet har desuden garanteret driftsbudgettet for centret i en årrække.

- Vores interesse i centret er dels at kunne udvikle vores viden om intelligent udnyttelse af el og varme, dels at løfte Trekantområdet, så vi kan rekruttere dygtige medarbejdere, siger direktør for Ewii A/S Lars Bonderup Bjørn.

Annonce

At vi lancerer det samtidigt med, at regeringen kommer med et klimaudspil, er tilfældigt, men det passer fantastisk.

Initiativtager Henrik Thorsen
Direktør for Energy Cool, Henrik Thorsen, er initiativtageren til centret. Arkivfoto: Søren Gylling

Flere års forberedelse

Idémand bag centret, Henrik Thorsen, har tumlet med tankerne om forskningscentret i flere år. Han glæder sig over den store opbakning, han har mødt hos Ewii og DTU (Danmarks Tekniske Universitet).

- Jeg har arbejdet med ideen i de seneste fire år, og for to år siden kom DTU med ind over. Det har været et fantastisk samarbejde, som siden er blevet udvidet med alle de øvrige tekniske universiteter. Senest har vi fået Ewii med ind over, og det har givet yderligere et løft, siger Henrik Thorsen, som sammen med partnerne lancerer projektet senere tirsdag.

Centret skal være samlingssted for al viden, der kan fremme den grønne omstilling, og præsentationen rammer præcist ind i regeringens lancering af et nyt klimaudspil og energiaftale.

- Det kunne jeg ikke forudse, men det passer fantastisk, og jeg håber, at vi kan blive et af de projekter, som kan opnå støtte fra regeringen, siger Henrik Thorsen, som er meget optimistisk med hensyn til at skaffe den nødvendige kapital til at realisere planerne.

Center Danmark bliver placeret naturskønt ned mod Gudsø Vig lige på grænsen mellem Fredericia og Kolding kommuner. Foto: Lars Bonderup Bjørn

Planlov og kommunegrænser

Centret placeres på og hen over grænsen mellem Fredericia og Kolding kommuner og vil kræve en dispensation fra planloven.

- Vi ser meget positivt på det og er klar til at få løst de planmæssige udfordringer, der er i projektet. Det er et projekt, der vil betyde et løft til hele Trekantområdet i forhold til bosætning og uddannelse. Vi har i mange år peget på, at vi med vores mange energivirksomheder i området burde have en uddannelse indenfor energiområdet, og nu får vi et videnscenter, som vil få en stærk synergi med SDU (Syddansk Universitet, red.), maskinmesterskolen og virksomhederne. Det bliver rigtig godt for os og den grønne omstilling, siger Fredericias borgmester Jacob Bjerregaard (S), der ser projektet som et partnerskab mellem Fredericia og Kolding kommuner.

Borgmester Jørn Pedersen (V), Kolding, er begejstret.

- Det er et projekt i verdensklasse, og det er helt i tråd med, hvad vi vil i Trekantområdet og med Kolding kommunes klimastrategi, ligesom det fuldstændig matcher ambitionerne for Naturpark Lillebælt, siger Jørn Petersen.

Midt i Danmark

Placeringen i Gudsø er nøje gennemtænkt fra Henrik Thorsens side.

- Vi har en række store energiselskaber placeret tæt på - Ørsted i Skærbæk og Energinet i Erritsø. Man kan nå hertil fra alle steder i Danmark på to timer, siger Henrik Thorsen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Odder sender appel inden DHF's møde

112

Ærgerlig direktør efter brand: - Der venter en kæmpe oprydning

112

35-årig bilist kørte i påvirket tilstand - havde heller ikke noget gyldigt kørekort

Fredericia For abonnenter

Derfor var aktindsigten i mørklægningssagen begrænset: Advokatfirma bad om sorte streger

Annonce