Annonce
Fredericia

Plejebehov koster flere penge end der er: Udvalg brugte 21 millioner opsparede kroner

Kommunens senior- og handicapudvalg måtte pga. pres på plejebehovet hos handicappede og ældre notere et merforbrug i 2018 på 0,9 millioner kroner i forhold til det budgetteret. Andre 21,3 millioner opsparede kroner kom også i anvendelse på den konto. Fredericias borgmester, Jacob Bjerregaard (S), forklarede på sin lokale partiforenings generalforsamling torsdag aften, at dette område er en af de helt store økonomiske udfordringer lige nu. Arkivfoto: Martin Ravn
Flere og flere ældre og handicappede lever heldigvis længere og længere, konstaterede Fredericias borgmester på sit partis generalforsamling. Men det presser kommunen. Nye tal taler sit tydelige sprog.

Fredericia: - Vi har kunnet se det på tallene i nogle år, og nu slår de igennem.

Fredericias borgmester, Jacob Bjerregaard (S), ridsede den såkaldte demografiske udfordring op på sin partiforenings ordinære generalforsamling torsdag aften.

Flere og flere bliver simpelthen ældre og ældre. De lever længere og længere. Det gør de på grund af generel forbedret folkesundhed og udviklingen indenfor medicin og behandling. Men det koster samfundet mange penge. Ikke mindst ude i kommunerne.

Ny S-næstformand

På Socialdemokratiet Fredericias generalforsamling torsdag var der genvalg til formand Karsten Cordtz og nyvalg af Carsten Høj Nielsen som næstformand. Han afløser Michael Hasselstrøm, der ønskede at stoppe. Som nyt menigt medlem af bestyrelsen afløser Dorthe Fallesen Frimann Carsten Høj Nielsen.

Der var genvalg til bestyrelsesmedlemmerne Aurora Krasniqi, Jens Christian Gammelby og Henning Herlufsen, mens Brian Randrup, Søren Efraimsen, Helle B. Andersen og Lone Thomhav ikke var på valg i år.

Berigelse, byrde

Derudover opnår tillige flere udsatte og flere handicappede et længere liv, sagde Jacob Bjerregaard på Socialdemokratiet Fredericias årlige status, der blev holdt med stort fremmøde i 3F’s hus på Venusvej.

- Det er positivt, men også dyrt, lød bundlinjen fra borgmesteren, som varslede, at presset på handicap- og ældreplejen er en af de kommende års helt store udfordringer.

Heldigvis en menneskelig berigelse, men en økonomisk byrde, kan man sige.

Situationen er meget konkret, for Fredericias senior- og handicapudvalg har netop taget sit årsregnskab for 2018 til efterretning og sendt det videre til økonomiudvalget, der behandler presset på kommunens pleje på sit møde på mandag.

Annonce

Stor opsparing forbrugt

På senior- og handicapudvalgets område er der brugt 0,9 millioner kroner mere end budgetteret sidste år. Derudover er der brugt 21,3 millioner kroner, som udvalget havde sparet op ved indgangen til 2018.

Nogle af disse penge var øremærkede til den demografiske udvikling, andre ikke. Det oplyser Fredericia Kommunes sundheds- og plejechef, Mona Larsen, til Fredericia Dagblad.

Udvalgets formand, Susanne Bjerregaard Mørck (S), tilføjer, at politikerne har været løbende orienteret om udviklingen. En del af de voksende opgaver er borgernes retskrav. En del plejeopgaver ligger det indenfor et byråds kompetence at fastlægge et serviceniveau for.

Annonce

Derfor så dyrt

Merforbruget og forbruget af opsparede midler er i al væsentlighed gået til dyrere dag- eller døgntilbud, som fredericianske handicappede er vurderet til at skulle tilbydes uden for kommunen.

Samt til at imødekomme et øget behov for plejehjælpemidler i folks hjem eller på Fredericia Kommunes plejehjem. Samt til såkaldte respiratorpatienter. For eksempel KOL-lidende, der må benytte livsvigtige luftanordninger døgnet rundt. Alt efter lægelig vurdering, skal de hårdest ramte overvåges. Lige fra nogle timer til døgnet rundt, og det er meget dyrt i professionelt plejepersonale. Det er et meget følsomt område og en opgave, en kommune hverken kan eller vil sige nej til.

I Fredericia kostede fem patienter med meget stort behov for overvågning således en million kroner hver sidste år. Tidligere lå de på sygehusene. Nu er respiratorpatienter hjemme. Det er lovbestemt, at kommunen betaler 37 procent af udgifterne til overvågning, regionen 63 procent.

Annonce

Fokus i budgetforhandlinger

Først og sidst er det imidlertid det generelle voksende behov for almindelig personlig pleje og praktisk bistand til ældre og handicappede, der bare stiger og stiger i Fredericia Kommune, forklarer sundheds- og plejechef, Mona Larsen.

Der er tilført senior- og handicapudvalget ekstra millioner i 2019, men området kræver fornyet fokus i budgetlægningerne for 2020 senere på året.

- Vil gerne bruge flere penge på vuggestuer, børnehaver, skoler, cykelstier, ældreområdet og meget andet, sagde borgmesteren på generalforsamlingen og forklarede, at Fredericia også har likviditeten til det i disse økonomisk gunstigere tider.

Annonce

Rammer et loft

Det kan man dog ikke bare uden videre, fortsatte han.

Aftaler mellem kommunerne og regeringen - som repræsenterer et flertal af de folkevalgte på Christiansborg - sætter loft over anlæg og forbrug, for at styre det offentlige størrelse.

Derfor skal kommunerne prioritere i sin vækst og velfærd på alle de områder, de har mulighed for det.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Faktatjek: Har skole og børnehave virkelig plads, hvis der flytter mange børnefamilier til Skærbæk?

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Axeltorv-butikker ærgrer sig over stenørken: Nystartet netcafé overvejer at flytte

Fredericia For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Fredericia: Hus i Østerby solgt for 5,7 millioner kroner

Livsstil

Her er ikke plads til ukvemsord og truende adfærd: 3000 mødes til stor gaming-event

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Sydjylland

Vi gør status - få overblikket her: Sådan ramte covid-19 Syddanmark

Fredericia For abonnenter

Beløb til sponsorater eksploderede på kort tid: Havneselskabs udgifter steg fra 300.000 kr. til tre mio. kr.

KLUMME

Charlie stiller skarpt på vores mobil-mani: I telefonboksen var der kontant afregning - tre minutter, så var der ikke mere for den 25-øre

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Fredericia

Ina og Louise sælger genbrugt kvalitetstøj: De vil inspirere folk til at tænke bæredygtighed ind i hverdagen

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Fredericia

Nu kan du let kæmpe for den lokale biodiversitet: Få en gratis pose med Fredericia-frø

FC Fredericia For abonnenter

FC Fredericia vandt på Amager og hænger på i toppen: Derfor lykkedes det efter tre nederlag på stribe

FC Fredericia

FC Fredericia fik rødt kort - og scorede sejrsmålet tre minutter senere

Annonce