Annonce
Fredericia

Pling, besked igen: Kan vi håndtere de sociale medier?

Den digitale verden har givet os en enorm udvidelse af vores egen verden. Men ikke alt er godt, og der er både fordele og ulemper. Foto: Jørgen Hasseriis
Sociale medier bliver mere og mere populære hos danskerne. De yngste har knapt nok lært at gå, før de render rundt med en iPad i hænderne og facetimer med bedsteforældrene. Men også hos de ældre er de sociale medier blevet mere populære. Hvordan håndterer vi dem, og hvad skal vi passe på?
Annonce

Fredericia: Vores digitale liv fylder stadigt mere i takt med udviklingen af den elektroniske verden. Flere og flere har en mobiltelefon i lommen eller en tablet i tasken, så vi aldrig er mere end et sekund fra at være i kontakt med den anden side af jordkloden.

Der er et bredt udvalg af sociale medier at være aktive på, hvor vi kan komme i kontakt med hinanden. Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram, Whatsapp, Linkedin og så videre.

Hvordan mon vi, der er vokset op før denne tidsalder, håndterer denne mulighed - eller udfordring?

Det har vi talt med et par fredericianere om. En ja-siger og en nej-siger.

Annonce

Fordele og ulemper

Kulturministeriet har i år lavet en rapport om, hvad vores digitale adfærd byder på af fordele og ulemper. De sociale medier giver os nemlig ikke kun mulighed for at søge information hurtigt, ytre vores holdninger og være demokratiske, de giver os også mulighed for at vedligeholde vores relationer og vise os selv frem.

Der er bare en bagside af medaljen. For selv om følelsen af at være med i et fællesskab kan være givtig, kan det opleves kunstigt og unødvendigt. Og måske direkte være stik imod vores interesser eller farligt for vores helbred.

Rapporten skitserer mulighederne - alt det konstruktive - således: Vi kan fremstille os selv og vores meninger og synspunkter til en lukket eller åben kreds og på den måde føle os mere demokratiske. Vi kan bevare vores sociale relationer, og vi kan dyrke vores interesser og få tips og tricks, hvadenten det er strikkeopskrifter eller plæneklipperolie, det gælder.

Og så kan vi følge med over skulderen hos virksomheder, organisationer og politikere - eller influencere og kendte - og vi kan få nyheder og andet aktuelt stof leveret lige ind i browseren, da mange medier også har profiler på de sociale medier.

Med andre ord en tag-selv-verden, hvor vi føler os aktive og noget værd.

Der er dog også visse ulemper, pointerer Kulturministeriets rapport.

Der er nemlig risiko for misinformation og fake news, når vi ikke kan gennemskue de algoritmer og filtre, de sociale medier bruger. Vi risikerer kun at blive foreslået indhold, vi interesserer os for, og en ting er sikkert: Vores data bliver indsamlet og solgt i forbindelse med målrettet markedsføring.

Tonen kan være hård sine steder - i kommentartråde for eksempel - og mobning eksisterer flere steder, hvilket vil hæmme vores lyst til demokratisk deltagelse.

Sociale medier kan skabe afhængighed, hvor vi bare venter på næste pling. En stimulans, når vi for eksempel ønsker et feedback. Det kan hæmme koncentrationsevnen eller måske ligefrem skade vores mentale helbred. I sidste instans kan afhængigheden give en følelse af apati og tidsspilde. Vi bliver utilfredse med os selv, fordi vi ikke kan lade være...

Annonce

Ansvar for indholdet

Rapporten nævner endelig et problem med ansvaret for indholdet:

- Sociale medier bliver ikke holdt juridisk ansvarlige for indholdet på deres platforme. (...) Det har fået lande som Australien, Tyskland og Frankrig til at stille sociale medier til ansvar over for ulovligt indhold, ligesom der i Danmark og EU-regi bliver drøftet muligheder for at gøre de sociale medier juridisk ansvarlige for indholdet. Den øgede regulering møder imidlertid kritik, idet større ansvar for indholdet kan medføre censur af borgernes ytringer, lyder det i rapporten.

Døm selv, hvor du ligger henne, og hvordan dit behov er. Rapporten kan læses her. www.mediernesudvikling.slks.dk/2020/specialrapporter/sociale-medier-brug-indhold-relationer

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Kunderne var klar fra start: Julegavebyt, osetrang og støtte til butikshandlen fyldte på genåbningsdag

Fredericia

To kæledyrsbutikker bliver til én: Maxi Zoo overtager Petworlds placering

Alarm 112

Frækt indbrud natten til mandag

Annonce