Annonce
Fredericia

Podernes ilddåb begyndte roligt: - Det eneste, vi ikke er lært op i, er, hvad vi skal lave, når der ikke er nogen, vi kan teste

Fredericia Kommune har oplevet succes med rekruttering af coronapodere til at teste personalet på skolerne, i dagplejen og i dagtilbud. Onsdag havde blandt andre Mia Brock (midt for) og Eila Hartvig (t.h.) deres første arbejdsdag ude på skolerne. På billedet ses i øvrigt også Vibeke Bruhn, der er ved at tage en test på Else Marie Rask Larsen på dagbladets forespørgsel, da der ikke var mange, der mødte op - de første fire, der gjorde, ønskede heller ikke at blive fotograferet. Foto: Søren Gylling
12 nye udlærte podere havde onsdag deres første arbejdsdag på egen hånd rundt på skoler i kommunen. Dagbladet var med på det, der viste sig at blive en rolig begyndelse.

Fredericia: Der er både glæde og spænding på parkeringspladsen ved Ungdommens Hus. Klokken er lidt i 8, men flere personer er allerede troppet op og venter inde i eller udenfor huset.

Førhen har poder været noget, man forbinder man med små børn. Det er bestemt ikke tilfældet for de 12 voksne - tre mænd og ni kvinder - der står klar til at komme ud på skolerne i Fredericia Kommune for at pode.

Efter kort introduktion får de udleveret deres remedier til opgaven og tager af sted i fem hold. I en af Aygo'erne sidder Vibeke Bruhn, Eila Hartvig og Mia Brock, der udgør trioen, som skal til Kirstinebjergskolen afdeling Indre Ringvej.

Her skal de være fra 8.30-11 og teste skolens personale og personalet på Frederiksodde Skolens afdeling A, der også ligger på matriklen. Herefter går turen til Kirstinebjergskolen afdeling Bøgeskov, inden arbejdsdagen afsluttes klokken 16, hvor de er tilbage på Ungdommens Hus.

Annonce

Forsmag på fremtidsdrøm

Det er første dag, testholdet er afsted på egen hånd. Tirsdag var de med Falck-personalet, der tidligere har stået for at teste på de lokale skoler. Nu har kommunen egne podefolk.

Én af dem er Mia Brock, der arbejder som livredder i Fredericia Idrætscenter og er i gang med et sabbatår. For tiden er hun dog som kommunalt ansat lånt ud, indtil svømmehallen igen kan genåbne, og det passer hende fint.

- Jeg vil gerne være ambulanceredder, så jeg synes, det er fedt at prøve noget, der ligger i samme boldgade, siger hun efter at have taget imod den første testperson klokken 8.42.

Klokken 8 var der kort briefing i Ungdommens Hus. Her begynder og slutter arbejdsdagen for kommunens testpersonale. Foto: Søren Gylling

De tre podere har inddelt deres opgaver, så der er en til at tage imod skolepersonalet, en til at teste og en til at aflæse prøver og hjælpe testeren undervejs.

Der er imidlertid problemer med at få den lange podepind op i næseborene hos kvinden, der er den første fremmødte, så hun må gå forgæves, da podeholdet i sagens natur ikke ønsker at presse unødigt i de i forvejen hårdtprøvede næsebor, der udsættes for den aflange vatpind. Så længe lager haves, er det den type, der bruges.

Annonce

Nysgerrige elever

I lokalet går snakken løbende, når der ikke kommer nogen, der vil testes. Det er ikke umiddelbart til at se, at de tre kvinder kun har været kollegaer i nogle dage.

- Det er nogle søde kollegaer – og det gælder også alle de andre, vi har mødt på holdet – der er en god stemning, siger Vibeke Bruhn, der er uddannet tandplejer og har arbejdet i butikker i flere år - senest hos Helsam i Kolding Storcenter.


Det er nogle søde kollegaer – og det gælder også alle de andre, vi har mødt på holdet – der er en god stemning.

Vibeke Bruhn, testpersonale


Stemningen er positiv i forhold til den oplæring og hjælp, de har fået. Det er ikke dét, men derimod personale, som vil testes, at der er mangel på denne onsdag formiddag. Tirsdag var der 20 personer, der blev testet på skolen i Taulov, oplyser Mia Brock, der hørte, at der andetsteds kun var otte. Podeholdet ved med andre ord ikke, hvor mange de kan forvente at se.

- Det eneste, vi ikke er lært op i, er, hvad vi skal lave, når der ikke er nogen, vi kan teste, lyder det muntert i lokalet.

Kviktesten minder udseendemæssigt om en graviditetstest med en streg, der slår ud med et resultat. Så længe lager haves er der de lange vatpinde, der testes med af kommunen, hvorefter de kortere vatpinde findes frem. Foto: Søren Gylling

"Jeg har ikke tid til det - endnu!" står der ironisk nok på et ophængt stofbanner uden for lokalet. Et par nysgerrige elever kigger ind af glasruderne som de eneste i en lang periode, imens undervisningen finder sted. Ellers er der stille ude på gangen på skolen, der rummer elever i 0.-6. klasse, men kun har fremmøde for elever i 0.-4. klasse for tiden.

Else Marie Rask Larsen, der er en af de tilsynsførende fra Fredericia Kommune, er på kort visit og får foretaget en test, imens hun kan konstatere, at alt er godt, og testholdet er ved godt mod og har styr på arbejdet. Også dagbladets journalist får foretaget en test, mens der ventes på dem, testene mest af alt er til for.

De første tre kvarter dukker tre ansatte fra skolen op.

Annonce

Besked ikke nået ud

Klokken runder 9.30, og der er en halv times frikvarter. En fjerde person dukker op og kommer med forklaringen på, hvorfor der ikke er mange fremmødte. Hun har tidligere fået besked på, at det er tirsdag og torsdag, at podeholdet er på skolen.

Én ansat på Kirstinebjergskolen afdeling Indre Ringvej ville gerne stille op til foto... Foto: Søren Gylling

Det samme nævner en femte person, der får en test 10 minutter senere. Budskabet om test er dog ved at sprede sig, efter at pedellen har forsøgt at gøre opmærksom på det. Forhåbentligt foretages der flere test i den sidste time end i den første, er ønsket fra podeholdet.

10.45 er skæringspunktet for, hvornår sidste test skal tages, da testen er et kvarter om at vise et endeligt svar. Hvis den slår ud som positiv eller inkonklusiv (det vil sige, at der ikke er noget klart svar), bliver de pågældende kontaktet. Ellers ånder alt fred og ro.

Som billedet antyder fik vatpinden dog sat gang i nysetrangen. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Stilhed før storm: Restauratører forventer større rykind i weekenden

Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Annonce