Annonce
Fredericia

Politiker om kolonihavesag: - Vi kommer ikke til at lure ved hækken

Fredericia Kommune har sat grænser for, hvor stort et kolonihavehus må være. En ny lokalplan for kolonihaveområdet ved Egeskovvej er blevet sendt videre fra by- og planudvalget. Den åbner ikke op for, at husejerne kan bruge deres kolonihaver som helårsbeboelse, og husene må ikke blive over 80 kvadratmeter. Flere kolonihaveejere har huse, som langt overstiger 80 kvadratmeter. Det på trods af, at den oprindelige lokalplan kun tillod bygninger op til 35 kvadratmeter. Foto: Peter Leth-Larsen

11. december gik otte ugers høringsfase i gang vedrørende en lokalplan for kolonihave-området ved Egeskovvej. Det har været et langt, sejt træk, men by- og planudvalgsformanden tror på, at lokalplanen imødekommer tidligere problemer.

Fredericia: Der kan ikke længere være tvivl om, hvad Fredericia Kommune mener om fremtiden for kolonihaveområdet ved Egeskovvej.

Sådan lyder det fra Steen Wrist Ørts (S), formand i by- og planudvalget i Fredericia Byråd. I starten af december godkendte byrådet det lokalplanforslag, udvalget havde sendt videre. 11. december gik den otte ugers høringsfase i gang, og selvom lokalplanen ikke udløste lutter klapsalver fra kolonihavehusejerne, er udvalgsformanden godt tilfreds med både processen og resultatet.

- Jeg synes, at den nye lokalplan imødekommer nogle af de problemer, der tidligere har været med håndhævelse af reglerne i den gamle lokalplan. Den årelange debat om området har skabt usikkerhed om, hvad der kunne tillades i området, lyder det fra Steen Wrist Ørts.

Annonce

Folk skal kunne indrette sig efter reglerne og stole på, at forholdene ikke vil ændre sig.

Steen Wrist (S), formand, by- og planudvalget, Fredericia Byråd

Ingen fast bopæl

Kolonihavehusejerne havde et ønske om, at to væsentlige faktorer blev ændret i forløbet. De ville gerne have lov til at bygge 120 kvadratmeter store huse, og så ville de have lov til at sove i deres kolonihave året rundt. Ingen af de ønsker er blevet opfyldt, som lokalplanforslaget ser ud i skrivende stund. De får til gengæld lov til at bygge op til 80 kvadratmeter - og derudover er der 21 kvadratmeter til rådighed til udhuse.

- Med den her lokalplan slås det fast, at området vedbliver med at være et kolonihaveområde, uden beboelse. Når det ligger fast, har folk en bedre mulighed for at indrette sig efter reglerne. Den nye lokalplan imødekommer så langt, som det er muligt, ønsket om at have større byggerier end de 35 kvadratmeter, der gælder nu, siger Steen Wrist.

Artiklen fortsætter efter kortet.

Undgå usikkerhed

Den 9. december havde Grundejerforeningen af 1956 indkaldt til ekstraordinær generalforsamling i Egeskov Forsamlingshus. Forud for mødet sagde formand, Erling Poulsen, at man var skuffet over blandt andet ikke at have følt sig hørt tilstrækkeligt. Den udlægning er Steen Wrist Ørts ikke enig i. Han mener derimod, at der har været rig mulighed for dialog undervejs - hvilket høringsfasen i sagens natur også giver mulighed for frem til begyndelsen af februar.

- Når først den nye lokalplan er vedtaget, skal vi undgå at skabe usikkerhed ved at fortsætte spekulationerne om, at tingene kunne være anderledes. Vi har været meget grundige denne gang og været helt i bund med, hvad der kan lade sig gøre. Folk skal kunne indrette sig efter reglerne og stole på, at forholdene ikke vil ændre sig, slår udvalgsformanden fast.

Ingen overvågning

Det er et kendt faktum, at flere af de eksisterende kolonihaver langt overstiger både de 35 og de 80 kvadratmeter. Derfor skal kommunen - med den nye lokalplan - vurdere hvert enkelt hus, der er større end det tilladte. Om huse skal rives ned, vides på forhånd ikke.

Hvordan vil Fredericia Kommune håndhæve, at ingen bruger husene til helårsbeboelse?

- Vi kommer ikke til at ligge på lur ved hækken. Vi sætter vores lid til, at folk overholder reglerne, og forventer de indretter sig efter dem, som man gør alle andre steder i Danmark. Er der nogen, der overtræder reglerne, vil vi tage en snak med dem og se, om vi ikke kan tale til fornuft, forklarer Steen Wrist Ørts.

Ifølge udvalgsformanden har der været et stort ønske om at få tingene bragt i orden. Ifølge ham 'skulle det have været gjort for lang tid siden'.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Åbnede under corona-nedlukning: Indisk restaurant er kommet godt fra start

112 For abonnenter

Pistol blev brugt ved drabet i Korskærparken: To mænd idømt flere års fængsel for våbenbesiddelse

112

Efter sammenstød - passager måtte tjekkes

Annonce