Annonce
Vejle

Politiker: Sms er godt mod ensomhed - men et brev kan gøre noget ekstraordinært

Et brev, eller anden form for henvendelse, kan gøre en stor forskel for de mange, som sidder alene i disse dage. Arkivfoto: Michael Bager
Vejle Kommune arbejder målrettet for at bekæmpe ensomhed, men det arbejde er sat på standby i disse svære tider. Men alle kan hjælpe. Et brev kan gøre en stor forskel i kampen mod ensomhed, lyder det fra udvalgsformand.
Annonce

Corona: Der er en opfindelse, der går mange århundrede år tilbage, og som er værd at genoplive mere i disse tider. Et brev.

For sådan et brev kan gøre en stor forskel for de mennesker, der er ensomme. Og som måske er endnu mere ensomme i disse tider med bekæmpelsen af corona-virussen.

Hjælp til at bekæmpe ensomhed har været et af de største sundhedsmæssige tilbud, Vejle Kommune har lanceret i det seneste års tid. Men det er ikke nemt at samle folk mod ensomhed, for vi skal netop alle ikke samle os.

- Lad os stå sammen og hjælpe hinanden her i denne svære tid, og klare besøgene på en anden måde, siger Peder Hummelmose (V), der er formand for sundheds- og forebyggelsesudvalget i Vejle Kommune:

- Lad os genindføre den gode gamle brevskrivning. Et brev kan så mange ting. Alle oplever en glæde, hvis man får et brev. Men lige nu kan det varme ekstra meget, især hvis man er endnu mere isoleret end normalt. Man kan læse det, lægge det væk, og finde det frem igen, når man lige har brug for at vide, man ikke er der alene, siger Peder Hummelmose.

Han forklarer, at det selvfølgelig også er helt ok med en sms, en e-mail eller en opringning, hvis det er muligt.

- Et brev, vil jeg dog mene, kan noget ekstraordinært, men det vigtigste er, at man lige viser, at man er der for hinanden, uanset om det er en, der står en meget nær, eller om det er naboen længere nede ad vejen, som man ellers ikke snakker så meget med. Og husk: ensomhed har ingen alder, siger han.

Min egen mor, som bor i Gårslev, er kommet med i en gruppe af andre ældre i kvarteret, der ikke kan mødes på almindelig vis, men som holder kontakten vedlige over telefonen.

Peder Hummelmose (V), byrådsmedlem

Annonce

Store konsekvenser

Ifølge Peder Hummelmose viser alle studier, at ensomhed medfører angst, depression, uvished, frustration, kedsomhed med videre.

Og der er store chancer for at det hele bliver forstærket i disse tider, hvor mange kommer i karantæne eller i isolation. Desuden kan der opstå mangel på fornødenheder og allermest mangel på kontakt med omverdenen.

- Jeg kan ikke understrege det nok. Vi alle et ansvar her i den kommende tid, endnu mere end til dagligt. Lad os alle prøve at skrive, ringe, sende en sms eller tilsvarende. Selv små kontakter, uden det er fysisk, kan gøre underværker, forklarer Peder Hummelmose.

Annonce

Holder øje med hinanden

Han oplever allerede, at folk er begyndt at holde mere sammen på afstand.

- Min egen mor, som bor i Gårslev, er kommet med i en gruppe af andre ældre i kvarteret, der ikke kan mødes på almindelig vis, men som holder kontakten vedlige over telefonen. De sørger for at holde øje med hinanden. Sammen, men på afstand, siger Peder Hummelmose.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Her er de nyeste coronatal for Fredericia: Igen er kun få indbyggere konstateret smittet

Coronavirus

Live: Sundhedsstyrelsen anbefaler øget brug af mundbind hos lægen

Fredericia

Gode råd til ældre og udsatte: Sådan undgår man ensomhed i en corona-tid

Annonce