Annonce
Fredericia

Politikere siger nej til at hæve aldersgrænsen for alkohol: - Det er ikke noget vidundermiddel

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) vil ikke sætte aldersgrænsen for køb af let alkohol op til 18 år. Foto: Flemming Leitorp

Sæt aldersgrænsen for al køb af alkohol op til 18 år, lyder et lokalt forslag i misbrugs-debatten. Nej, siger både sundhedsministeren og sundhedsordførere.

Fredericia: - Undersøgelser viser, at hvis børns alkohol-debut udskydes med bare et halvt år, halveres den statistiske sandsynlighed for, at de senere eksperimenterer med stoffer, siger Trine Ndzoboyi, der er afdelingsleder i Fredericias kommunale alkohol- og stofbehandling.

Derfor foreslog hun i sidste uges udgave af ElboBladet, at aldersgrænsen for al alkohol sættes til 18 år. I dag kan børn på 16 og 17 år købe eksempelvis øl og breezers lovligt. Kun ved stærkere alkohol og spiritus er alderskravet 18 år. Trine Ndzoboyi foreslår, at der indføres én aldersgrænse, og at den er 18 år - ligesom for tobak. Det kunne medvirke til at udskyde debut-alderen og forhindre misbrugs-skæbner, mener hun.

Men idéen skydes ned af blandt andre sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

- Heldigvis ser vi et faldende alkoholforbrug hos de unge og hos befolkningen generelt. Men unge drikker stadig for meget - og mere end vores nordiske naboer. Og det skal vi have ændret på. Men jeg tror desværre ikke, at højere aldersgrænser er vidundermidlet, der med ét kan forandre alkoholkulturen, skriver Ellen Trane Nørby i et svar til ElboBladet.

Hun vil ikke sætte aldersgrænsen op, Men hun opfordrer forældre, skoler, udskænkningssteder, SSP, myndigheder og alle andre til at sikre en god dialog med de unge om alkohol og misbrug.

- Vi er mange, der har et ansvar. Men vi skal også sikre en bedre kontrol af, at butikkerne overholder aldersgrænserne og større bøder til de butikker, som ikke holder loven, skriver sundhedsministeren.

Men vi skal sikre en bedre kontrol og større bøder til de butikker, som ikke holder loven.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V)
Trine Ndzoboyi er afdelingsleder i Fredericias kommunale alkohol- og stofbehandling. Hun foreslår, at aldersgrænsen for køb af mild alkohol hæves til 18 år for derved at udskyde børns alkoholdebut og nedsætte den statistiske sandsynlighed for senere stof-misbrug. Foto: Peter Friis Autzen

Ordførere: 16 år er fint

Dansk Folkeparti er ikke stemt for at hæve aldersgrænsen fra 16 år til 18.

- Det har vi diskuteret flere gange. Vi vil ikke hæve alderen. Vi synes den ligger fint, hvor den gør, lyder det fra sundhedsordfører Liselott Blixt.

Hos Enhedslisten er der heller ikke stemning for Trine Ndzoboyis forslag.

- Vi støtter umiddelbart ikke en ændring af de nuværende aldersgrænser. Til gengæld mener vi, at der er et stort behov for at sikre, at de eksisterende aldersgrænser rent faktisk bliver håndhævet, skriver sundhedsordfører Stine Maiken Brix til redaktionen.

Det Konservative Folkeparti ser ifølge sundhedsordfører Mette Abildgaard heller ikke grund til at ændre aldersgrænsen.

Sundhedsministerens partifælle, Jane Heitmann (V), er enig med sin minister i, at aldersgrænsen på 16 år ikke skal hæves til 18.

- I Venstre går vi ind for at fastholde gældende alderskrav. Men der ligger et enormt ansvar på detailhandlen for at overholde den gældende lovgivning. Forældrene skal også tage en god snak med deres børn om, at det er dumt at drikke sig i hegnet - og skolerne skal også være med i den fælles indsats, siger Jane Heitmann til ElboBladet.

Liberal Alliances May-Britt Kattrup synes ikke, at staten skal blande sig i folks forbrug.

- Jeg synes ikke, at børn og unge skal drikke store mængder af alkohol, men jeg mener ikke, at det er statens ansvar. Det er dels de unge menneskers eget ansvar og dels forældrenes. Liberal Alliance har ingen planer om at ændre aldersgrænser, skriver hun i et svar til redaktionen

Stine Brix er sundhedsordfører hos Enhedslisten. Hun mener ikke, at Trine Ndzoboyis forslag om en fast alkohol-aldersgrænse på 18 år en god idé. Foto: Steen Brogaard
Liselott Blixt er sundhedsordfører i Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard
Jane Heitmann er sundhedsordfører hos Venstre. Foto: Steen Brogaard
Annonce
Forsiden netop nu
112

Brandfolkene rykkede ud tre gange i streg: Lejlighed udbrændte

Læserbrev

Åbent brev til byrådet i Fredericia: Tænk disse punkter ind i arbejdet med næste års budget

Læserbrev: På det ugentlige tværpolitiske, offentlige møde i Demokraticontaineren i Kanalbyen var emnet tirsdag 10. september "Velfærdspolitik i de kommende år i Fredericia". Som sædvanlig var der en livlig diskussion i en positiv ånd. Samtalen foregik endnu en gang på tværs af partiskel og andre interesser. Mødet endte ud med enighed om at opfordre byrådspolitikerne til at tænke nedenstående punkter ind i arbejdet med næste års budget. Vi håber, I vil sætte fokus på de svageste borgere og på arbejdsmiljøet for de kommunalt ansatte. Der var enighed om, at velfærden generelt skal være i centrum, og følgende områder blev specifikt nævnt som indsatsområder: Folkeskolerne. Der er kun fem kommuner i landet, der bruger færre økonomiske midler pr. elev. Var det en ide og en mulighed at tildele midlertidig "førtidspension” til syge borgere, så de får ro til at komme sig og samle kræfter, inden der tages stilling til deres fremtidige tilknytning til arbejdsmarkedet? Fritidstiltag for den ungdomsgruppe, der ikke er knyttet til Ungdommens Hus. Sikring af, at frivillig indsats ikke på nogen måder indregnes i normeringsbehovet. Personale nok til at tage sig dybtgående nok af de underretninger, der indsendes til familieafdelingen. For at fremme arbejdsmiljøet på de offentlige arbejdspladser skal der være mindre kontrol og mere tillid, og i den sammenhæng vil det være en god idé at lade en stor del af arbejdsprocesserne bestemmes af selvstyrende teams. Det er vigtigt, at flere får lyst til at tage en uddannelse inden for de områder, der vedrører velfærden. Når forholdene er gode for de kommunalt ansatte, er der stor sandsynlighed for, at flere får lyst til at tage en uddannelse inden for disse områder, så der på sigt kan blive et tilstrækkeligt antal kvalificerede medarbejdere at vælge imellem. Det er væsentligt, at der bliver lagt endnu mere vægt på et positivt og inkluderende menneskesyn i den kommunale organisation. Vi ønsker byrådet rigtig god arbejdslyst i processen med budgetforhandlingerne!

112

Endnu en nattetur for brandvæsenet: Bil udbrændte i skov

112

Flammer åd villa ved Pjedsted – nu er resultat af brandundersøgelse kommet

Annonce