Annonce
Fredericia

Politikere undrer sig også efter Enhedslistens kritik: Hvor mange kommunale millioner er der sat af til folkeskolen?

På anlægssiden besluttede byrådet ved budgetlægningen at sende 340 mio. kroner i retning af folkeskolerne. Samtidig skulle eleverne mærke et kvalitetetsløft med 100 mio. kroner ekstra over de kommende fire år. Realiteten synes dog at være, at det løfte indeholdt millioner af kroner, som allerede var besluttet tidligere. Enhedslisten har rejst sagen, og flere partier undrer sig også. Arkivfoto: Søren Gylling
Da byrådet i enighed vedtog at styrke folkeskolen med 25 mio. kroner årligt, var det både sandt og falsk. De 10 mio. kroner var allerede besluttet året forinden, så det reelle løft var på 13,8 mio. kroner. Den mellemregning har Enhedslisten kritiseret, og andre partier er enige i, at det er fornuftigt med en gennemgang af budgettets tal.

Fredericia: Forligsteksten for budget 2021 lader ingen tvivl om, at den lokale folkeskole sikres et stort løft. 25 mio. kroner fremgår det af teksten, men der er ikke tale om nye millioner, fremgår det af et svar, Fredericia Dagblad har modtaget fra forvaltningen.

Af svaret fremgår, at der i 2020 blev sikret et løft på 10 mio. kroner til folkeskolen, dertil er der øgede midler via finansloven på 1,2 mio. kroner, og byrådet har derefter suppleret op, så der i 2021 bliver tilført 25 mio. kroner til folkeskolen. Det giver et samlet løft de kommende fire år på 100 mio. kroner.

- Jeg var af den overbevisning, at vi tilførte folkeskolen 25 mio. kroner ekstra, så der føler jeg mig snydt, siger Cecilie Roed Schultz (EL).

Venstres Pernelle Jensen erkender, at hun også har læst forligsteksten, som om der var tale om 25 "nye" millioner.


Det var min opfattelse, for det var det, der stod i forligsteksten, og vi plejer da ikke at lægge gamle tal ind. Så bliver budgettet jo helt uigennemskueligt.

Pernelle Jensen (V)


- Det var min opfattelse, for det var det, der stod i forligsteksten, og vi plejer da ikke at lægge gamle tal ind. Så bliver budgettet jo helt uigennemskueligt, mener Pernelle Jensen.

Den misforståelse mener hun, at der skal tages fat i.

- Men kan I beslutte at bevilge yderligere 10 mio. kroner?

- Hvis vi som byråd har troet, at vi bevilgede ekstra 25 mio. kroner til at løfte folkeskolen, og så reelt "kun" har bevilget 13,2 mio. kroner, så bør vi have en drøftelse af det. Det var en politisk aftale, og den skal holdes, siger Pernelle Jensen.

Da budgettet blev vedtaget, udtalte den daværende politiske ordfører for Socialdemokratiet Steen Wrist, nuværende borgmester, således også:

"På servicerammen er vi klar til et kvalitetsløft i skolerne på 25 millioner gange fire år. Et kvalitetsløft for os handler om, at vi næste år får udmøntet alt, hvad vi overhovedet kan, for at sikre den bedst muligt læring og trivsel for vores børn ude på skolerne."

Gamle og nye millioner

I budget 2021 fremgår det af forligsteksten, at der er afsat 100 mio. kr. til folkeskoleområdet over de næste 4 år – altså 25 mio. kr. om året.

De 25 mio. kr. er i 2021 sammensat som følger:·

Midler bevilget i budget 2020 10 mio. kr.

Øgede midler bevilget via finansloven for 2020 1,2 mio. kr.

Midler bevilget i budget 2021 13,8 mio. kr.

Annonce

Lad os få tallene frem

Susanne Eilersen (DF) lægger op til, at de enkelte udvalg snarest ser ind i tallene fra både 2020 og 2021.

- Jeg tror, at det er klogt, at vi får en gennemgang af, hvad der reelt ligger i vores budgetter for både sidste år og i år. Når det fremgår af forligsteksten, at vi styrker folkeskolen med 25 mio. kroner om året, så bør vi få klarhed over, hvordan det sker, siger hun.

Partifællen Inger Nielsen mener, at det er alvorligt, hvis det er korrekt, at byrådet reelt ikke har bevilget de 25 mio. kroner, som hun mener, man godkendte at tilføre folkeskolen.

Karsten Byrgesen (Nye Borgerlige) undrer sig over Enhedslistens kritik.

- Jeg er gået med til det, der står i budgettet, og jeg har gjort det med åbne øjne, ligesom alle de andre.  Det kan man ikke klynke over nu, mener Karsten Byrgesen.

Der var økonomiudvalgsmøde mandag med budgettet på dagsordenen.

Fredericia Dagblad har spurgt formanden for Fredericia Lærerkreds, Per Breckling, hvordan han opfatter tallene i budget 2021. Men han har ingen kommentarer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Syddanmarks corona-general ånder lettet op: - Det er ikke gået så galt, som vi frygtede

Annonce