Annonce
Sydjylland

Politikerne har været til terminsprøve: Læs, hvad de siger til karaktererne

16. november skal vælgerne sammensætte nye byråd og nye regionsråd. - Her er vi med til valget i  Nørremarkshallen i 2017, hvor mange benyttede sig af den tidligere åbning af valgstederne. Arkivfoto: Mads Hansen
10 måneder før det bliver alvor, har Vejle Amts Folkeblad med hjælp fra Jysk Analyse tjekket, hvordan vælgerne i Vejle Kommune bedømmer vores politikere her og nu.

Vejle: Om 10 måneder - mere præcist 16. november - studerer vi den lange smørrebrødsseddel med politiske tilbud og sætter kryds ud for et parti eller en håbefuld politiker.

Politikerne skal til eksamen, og vores bedømmelse afgør, hvem der får de 31 pladser i Vejle Byråd fra 1. januar 2022. Men avisen har i samarbejde med Jysk Analyse bedt vælgerne om en terminskarakter og dermed en pejling af, hvordan byrådet ville se ud, hvis der var valg i morgen.

Vi har efterfølgende bedt toppolitikerne fra de 11 partier om en kommentar.

Annonce

S Martin Sikær, Socialdemokratiet: 11 mandater - uændret

Martin Sikær - Socialdemokratiet. Foto: Vejle Kommune/Flemming Hansen

Jeg havde håbet på mere - også i forhold til landstendensen, men et eller andet sted er det jo godt at holde fast i den fremgang, vi har oplevet ved det seneste valg, hvor vi er gået fra otte til 11 pladser.

Men jeg har da et håb om, at vi kan gå frem ved at føre en god valgkamp. Jeg tror på, at det kandidathold, vi præsenterer 1. marts er så stærkt, at det trækker flere stemmer end meningsmålingen viser.

Selvfølgelig har jeg travlt med at tælle til 16 mandater. For når jeg stiller op, er det jo for at gå efter borgmesterposten. Som det umiddelbart ser ud, kan jeg tælle 14 mandater. Derfor er der jo nogen, vi må drøfte med, hvor de hører til. Men alt afgøres på valgnatten, og jeg vil ikke udelukke Venstre i en bred konstituering.

Det er oplagt, at vi som største parti skal have borgmesterposten, men om vi kan lokke Venstre til at pege på en socialdemokratisk borgmester, må jo vise sig. Det er helt sikkert, at vi ikke skal holdes uden for indflydelse lige som sidst. 

V Jens Ejner Christensen, Venstre: 9 mandater - 1 færre end i dag

Jens Ejner Christensen - Venstre. Foto: Vejle Kommune/Flemming Hansen

Jeg er glad for, at den halvering, vi ser på landsplan, ikke er slået igennem lokalt. Vi holder balancen mellem rød og blå blok, og det er flot. Det viser jo, at der er flertal blandt vælgerne for de borgerlige liberale ting, vi står for.

Vi går tilbage som parti, og det er selvfølgelig ærgerligt, at andre Venstre-ting har forstyrret billedet i den sidste tid. Om vi kan nå at rette op, er ikke til at vide, men vi vil gøre alt, hvad vi kan.

Jeg går ydmygt ind i valgkampen. Jeg ved jo, at der ikke er noget automatik i, at jeg skal stå i spidsen for kommunen. Men jeg vil gerne, og vi har ambitionen om fortsat at have ansvaret.

Når valgdagen kommer, går vi ind uden faste aftaler på forhånd - akkurat som sidst. Der kan godt være nogen, vi taler med først. Men der er ingen hemmelige aftaler i skuffer. Jeg går ind for transparens.

K Dan Arnløv, Konservative: 3 mandater - 1 flere end i dag

Dan Arnløv - Konservative. Arkivfoto: Jim Hoff

Så er vi ligesom i gang. Og vi vil kæmpe helt vildt. Vi har en stærk kandidatgruppe med en god blanding af mænd og kvinder og flere unge.

Jeg har været med i mange år, men det er første gang, jeg går ind i en valgkamp med medvind i meningsmålingerne, så vi sidder da og kigger på landstallene med en vis selvtillid. Men endnu vigtigere end usikre målinger er, at vi har fået 50 nye medlemmer på et år i Vejle.

De seneste år har vi haft en anden rolle i byrådet. Vi har været mere i maskinrummet. Næste gang vil vi også gøre alt, hvad vi kan, for at få indflydelse - og jeg peger ikke på nogen borgmesterkandidat på forhånd. I denne periode har jeg flere gange været utilfreds med Venstre, men det har jeg også været med Socialdemokratiet.

SF Lone Myrhøj, SF: 2 mandater - 1 færre end i dag

Lone Myrhøj, SF.

Jeg tænker, at vi står markant stærkere, end tallene viser. Det er jo en meningsmåling, og jeg ved ikke, hvor lokal den er. 

Det er jo dejligt, hvis vi får selskab af Enhedslisten i byrådet, selvom jeg ikke har set noget til dem i lokalpolitik i denne periode - og jeg tror ikke, at det bliver på bekostning af et af vores mandater, de kommer ind. Men fint, hvis de får et mandat. 

Lige nu arbejder vi på at få stablet et fornuftigt valgforbund på benene inden valget, så vi kan sikre, at der ikke går stemmer til spilde. For jeg ser en reel mulighed for et magtskifte. 

Når det kommer til forhandlingerne, vil vi med ind til bordet. Men uden faste aftaler på forhånd - den slags er svært, før vi ser udfaldet af valget. 

DF Kenneth Fredslund, Dansk Folkeparti: 2 mandater - 1 færre end i dag

Kenneth Fredslund, medlem af Vejle Byråd (DF),

Jeg synes selvfølgelig, det er hamrende ærgerligt, hvis vi går tilbage. Men det er jo desværre sådan, det ser ud for partiet lige nu. Jeg er ikke overrasket over, at det ligner to mandater. 

Vi må se, hvad vi kan gøre inden valget. I vores parti er der ikke altid overensstemmelse med tallene på landsplan og lokalt. Og så må vi se, hvad vi kan få ud af et valgforbund. Sidste gang sluttede vi os først til Venstre i sidste øjeblik. 

Inden vi kaster os ud i valgkampen for alvor, skal vi høre baglandet. Vi er næsten et år bagud med generalforsamlinger og opstillingsmøder. Jeg ved jo ikke engang, om jeg er spidskandidat ved næste valg. Vi vil helst mødes fysisk, men det er jo umuligt lige nu på grund af corona.

Politisk står vi fast i blå blok, og min holdning er, at vi holder på Jens Ejner som borgmester.

R Torben Elsig, Radikale: 1 mandat - uændret

Torben Elsig - radikal. Foto: Vejle Kommune/Flemming Hansen

Det er godt, at det ser ud til, at vi bevarer det mandat, som vi efterhånden har haft i en del år. På landsplan har vi jo som parti haft et efterår, der ikke har været ret morsomt.

Her i Vejle er valgkampen jo langt fra gået i gang, og vi vil arbejde på fremgang, så vi får to mandater i byrådet fra næste år.

Det vil vi sikre ved at føre en god valgkamp, hvor vi fortæller, hvad vi står for. Jeg forventer, at vi især vil slå på klima og så børne- og ungeområdet og klima. De emner har fyldt meget i den politik, jeg har ført det seneste år. (Elsig er formand for børne- og familieudvalget,red.)

Det er fremtiden, vi investerer i, på begge områder. Derfor er det en dagsorden, vi ikke kan undlade at investere i som moderne vækstkommune.

Når det kommer til forhandlingerne efter valget går vi efter at få størst mulig indflydelse. Vi binder os ikke på forhånd. Og som jeg ser det, kan vi samarbejde med alle i byrådet og have en god dialog på forhånd. Vi har gode relationer til begge sider.

LA Anja Daugaard, Liberal Alliance: 1 mandat - uændret

Anja Daugaard Liberal Alliance: Foto: Vejle Kommune/Flemming Hansen

Det lyder godt - men det ville selvfølgelig være allerbedst, hvis vi fik en ekstra plads. Og i forhold til procenttallet er det jo bedre end sidst.

Det passer med den fornemmelse, jeg har. Jeg er ret optimistisk på det lokale plan, og på landsplan er vi jo også på vej op - langsomt, men støt. 

Her i Vejle er vi klar til at give den en skalle. Jeg synes, vi har fået en god platform og har fået sat pejlemærker de seneste fire år. Jeg tænker blandt andet på den fælles institution i Gauerslund med plejehjem og daginstitution under samme tag. Det er en Liberal Alliance-sag, jeg har slåsset for.

Jeg har svært ved forestille mig, at vi skulle stå uden for blå blok efter næste valg. Liberal Alliance er solidt plantet i den borgerlige lejr, selvom man aldrig udelukke må nogen. Jeg har aldrig tidligere været med til en konstituerings-forhandling, så jeg vil forholde mig åbent til, hvad der måtte dukke op i optakten til valgaftenen.

NB Flemming Madsen, Nye Borgerlige: 1 mandat - 1 flere end i dag

Flemming Madsen, Nye Borgerlige. Arkivfoto: Mette Mørk

Som formand for Nye Borgerlige glæder jeg mig allerede over stor medlemstilgang. De bliver ved at komme - derfor er jeg også sikker på, at meningsmålingen har ret. Vi kommer i byrådet.

Lige nu har vi gavn af, at de fire i Folketinget gør det godt. Men vi skal også på banen lokalt. Indtil nu har corona forhindret de planer, vi har om fællesmøder, åbne bestyrelsesmøder og fællespisninger, men det kommer.

Jeg satser på, at vi i løbet af et par måneder kan præsentere seks kandidater. Som formand kan jeg ikke selv stille op, men jeg har forhåndstilsagn fra seks andre. Hvem det er, kan jeg først sige, når de har været igennem en screeningsproces. Program og hvem vi støtter, kan vi heller ikke komme ind på, før alt er klart.

AL Olav Bach, Alternativet: 0 mandater - uændret

Olav Bach, Alternativet. Arkivfoto: Mette Mørk

Som alle andre, der får dårlige målinger, vil jeg starte med at sige, at det tror jeg ikke på. Hvis jeg gjorde, skulle jeg finde et andet parti, som det ser ud lige nu.

Uanset hvordan det ser ud, føler jeg, at vi har en utrolig energi i hele partiapparatet og også her i Vejle. Det er sjovt at være med. Med hensyn til kommunalvalget skal vi have fundet et fornuftigt valgforbund og gode samarbejdspartnere.

Jeg synes, vi bør kunne få en plads i byrådet. Vi er et alternativ til meget af det, der sker i Vejle lige nu, og jeg tror, at vi kan finde den opbakning, der løfter os fra de 1,17 procent, vi står til i meningsmålingen. 

Jeg er kasserer i bestyrelsen og har også meddelt, at jeg gerne vil stille op til valget akkurat som sidst. Derudover har vi et par stykker, der gerne vil, og jeg håber, vi når op på fire fem kandidater. 

KD Michael L. Markussen, Kristendemokraterne: 0 mandater - uændret

Michael Lund Markussen, Kristendemokraterne. Privatfoto

Jeg håber da, at vi kan komme ind blandt andet via det valgforbund, vi har med Liberal Alliance og Nye Borgerlige. 

Sidste gang førte vi ingen valgkamp. Det gør vi denne gang. Når folk opdager, at vi er aktive, så tror jeg, der sker noget i forhold til tilslutning. Vi skulle gerne have en liste på plads inden påske, altså i starten af april. Hvis ikke andre melder sig, har jeg som formand sagt, at jeg er klar til at stå i spidsen. Men vi skulle gerne have flere på listen.

I vores valgkamp vil vi blandt andet slå på en grøn byudvikling - for eksempel vil vi sikre, at der kommer ladestandere til elbiler andre steder end i selve Vejle. 

Politisk hører vi til på den borgerlige side, men man kan aldrig vide, hvad sker på valgaftenen. 

EL Asou Ali Abdulla: 1 mandat - 1 flere end i dag

Asou Ali Abdulla - Enhedslisten. Privatfoto

"Enhedslisten Vejle forholder sig ikke til meningsmålinger, men til sociale værdier og vælgernes kryds."

Sådan lyder den kortfattede kommentar fra Asou Ali Abdulla, talsmand for Enhedslisten, der - som det fremgår - ser ud til at få comeback i Vejle Byråd efter en periodes fravær.

Enhedslisten har siden efteråret været præget af intern splittelse, og der har været indkaldt til ekstraordinær generalforsamling, som coronaen indtil nu har spændt ben for.

Enhedslisten var repræsenteret i byrådet i perioden fra 2014 til og med 2017 og var meget tæt på at sikre sig et byrådssæde ved seneste valg. Men 1558 stemmer rakte lige akkurat ikke til at forny mandatet. 

Annonce
Fredericia For abonnenter

Kommer Korskæparken på ghettolisten?: Beboer advarer mod at 'hvile på laurbærrene'

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Virksomhed flytter fra Nyborg til Fredericia - hjælper med at skaffe penge hjem

Alarm 112 For abonnenter

To unge mænd dømt for afpresning ved IBC: - Vi stikker en pind op i røven på dig

Fredericia

480 tyske krydstogtgæster lyner die Jacke og oplever kølige Fredericia i dag

Fredericia

Læser undrer sig over gadelys-udskiftning: Når kommunen alle 12.000 lamper inden udgangen af dette år?

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Alarm 112 For abonnenter

Person omkom efter voldsom brand: Intet tyder på, at der er foregået noget kriminelt

Vejle For abonnenter

Nyt system til 100 mio. kr. skal forhindre trafikkaos på Storebæltsbroen: Derfor vil det ikke virke på Vejlefjordbroen

Fredericia

Poul tjekker vaccinetider tre gange om dagen: - Hvorfor kan man ikke booke tid i Fredericia?

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering

Fredericia

Højhus på 95 meter droppet: Nu forbliver grøn hjørnegrund bare grøn

FC Fredericia For abonnenter

Målmanden og 'Magic' var som far og søn: Der er stille på jorden, for nu fortæller han historier i himlen

Fredericia

Julehygge gav afbræk fra en økonomisk trængt hverdag: - Vi kommer væk fra den dårlige stemning derhjemme, hvor børnene ved, at der ingen penge er

Annonce