Annonce
Vejle

Politikerne skændes: Og imens hober affaldet sig bare op i naturen

Natur- og mijøudvalget har fået en pose penge (500.000 kroner i hvert af årene 2019-2020) til et adfærdsprojekt for at bekæmpe affald i naturen. Beløbet vil blive anvendt dels til oprydning af affald og dels til forsøg med at ændre adfærd omkring affald i naturen. Arkivfoto: Lene Sørensen
Vejle Byråd har afsat en million kroner til et projekt, der skal gøre naturen renere og pænere. Men politikerne kan ikke blive enige om, hvordan pengene skal bruges, så nu er projektet udsat.
Annonce

Vejle: Et projekt, der skal få vejlenserne til at smide mindre affald i naturen.

Det lyder som noget, alle kan være enige om. Ikke desto mindre er projektet blevet fanget i politisk uenighed, og det betyder, at affaldet må vente, mens embedsmændene drøfter planerne nok engang.

Ved budgetforliget blev der afsat en million kroner fordelt over 2019 og 2020 til at dæmme op for henkastet affald i naturen ved at ændre folks adfærd.

Planen er altså, at projektet søsættes i år. Og hensigten var, at politikerne i natur- og miljøudvalget skulle blive enige om et fokus i marts.

Men da forvaltningens bud på mulige projektbeskrivelser landede på udvalgsmødet, affødte de mange spørgsmål fra politikerne.

Sådan noget forbandet vrøvl. Der ligger jo masser af affald rundt omkring i naturen. Det er bare at køre en tur. Hvad der ikke bliver smidt af bilister langs vejnettet af rødvin og ølflasker!

Karl Erik Lund (DF), udvalgsformand

Annonce

Det tænder mig fuldstændigt af

Blandt andet fra Søren Peschardt (S), som spurgte ind til, hvor der er mest henkastet affald i kommunen. Det fremgik ikke af udkastet. Efter drøftelser om dette blev udvalget enige om at vente på tilbagemeldinger fra den landsdækkende affaldsindsamling den 31. marts.

- Det er centralt for os at få et billede af, hvor folk smider mest affald i kommunen og sætte ind der, og her kan vi bruge tilbagemeldingerne fra frivillige, når de samler ind på indsamlingensdagen, siger Søren Peschardt.

Udvalgsformand Karl Erik Lund (DF) havde ellers regnet med, at projektet kom i gang.

- Sådan noget forbandet vrøvl. Der ligger jo masser af affald rundt omkring i naturen. Det er bare at køre en tur. Hvad der ikke bliver smidt af bilister langs vejnettet af rødvin og ølflasker! Det tænder mig fuldstændigt af, at folk smider det, siger Karl Erik Lund.

Annonce

Livsfarligt at gå på vejene

Han mener ikke, de frivillige affaldsindsamlere kan give kaste mere lys over affaldet langs vejene.

- De går jo ikke ude på vores veje, hvor meget af affald ligger, og det er også livsfarligt. De er mest i byerne, men det er langt ude, at affaldet er, siger Karl Erik Lund, der synes, det nærmer sig "drilleri", at projektet udsættes.

Søren Peschardt afviser, at der skulle være tale om drilleri.

- En million kroner batter ikke meget, og derfor skal vi bruge dem klogt. Jeg kan sagtens forstå, man gerne vil i gang i foråret, men så kunne man have præsenteret den politiske sag før, siger han.

Annonce

Børn og unge i målgruppen

Forvaltningen præsenterede børn, unge, arrangementsdeltagere, bilister og naturgæster som mulige målgrupper .

At børn og unge var nævnt som målgrupper, undrede Lone Myrhøj (SF), medlem af natur- og miljøudvalget.

- Hvorfor skal børn og unge være en målgruppe, når de efter min opfattelse er nogle af de bedste til at passe på naturen? Det spurgte jeg ind til på mødet, men jeg fik ikke et klart svar. Det handler om at gøre en indsats, hvor det giver mest mening, siger hun.

Karl Erik Lund (DF) har i en længere periode talt for at inddrage børn og unge i projektet.

Hvorfor skal børn og unge være målgruppen?

- De skal bruges som rollemodeller for forældrene. Det er ikke dem, som smider. Det er blandt andet de skabsalkoholikere, der kører selv på vejene og lige vipper det ud, inden de kommer hjem. Men det er altid godt at have børnene med. Derudover skal vi arbejde med billisterne, siger Karl Erik Lund.

Planen er nu, at udvalget igen vender affaldsprojektet efter den landsdækkende affaldsindsamling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Brudekjole-kreatør har vokset sig for stor til nuværende lokaler og flytter ind på Axeltorv

CORONAVIRUS

Live: Alkoholregler får Netto og Føtex til at lukke tidligere

Fredericia For abonnenter

Klar tale til minister og ordførere: Private aktører skal bidrage til Fredericia Teater version 2.0

Annonce