Annonce
Danmark

Aftale sikrer 888 millioner til mangfoldighed i naturen

Finansminister Nicolai Wammen (S) fører an før præsentationen af en biodiversitetspakke. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Der indgår yderligere 13 naturnationalparker og mere urørt skov i aftale om biodiversitet til 888 millioner.

Skønsmæssigt yderligere 13 naturnationalparker er en del af den politiske aftale, som regeringen fredag har indgået med De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet.

Aftalen sikrer samlet 888 millioner kroner i 2021-2024, som skal bruges til at forbedre biodiversiteten - mangfoldigheden i naturen - i Danmark, meddeler Miljø- og Fødevareministeriet på sin hjemmeside.

- I dag præsenterer vi en pakke, der giver et historisk løft til dansk natur. Det viser, at vi partier vil sikre natur og biodiversitet også for vores børn og børnebørn.

- Det er en kold, men rigtig dejlig dag, siger finansminister Nicolai Wammen (S) fredag.

Miljøminister Lea Wermelin (S) kalder det en tidlig julegave.

- Vi leverer på det løfte, vi gav til naturen inden valget. Naturen får mere plads og urørt skov, det er godt for alle de svampe, insekter og dyr, vi gerne vil have flere af, siger hun.

De 888 millioner kroner skal være med til at sikre, at Danmark kan komme op på samlet at have omkring 75.000 hektar urørt skov og 15 naturnationalparker.

- Der er ingen hår i suppen i dag. Det er fuldstændigt fantastisk. Det er danmarkshistorie dette her. Det, der er på spil, er overlevelse for rigtigt mange arter, siger miljøordfører Zenia Stampe (R).

- Det er fuldstændigt akut.

Aftalen er en del af finansloven for næste år.

Hvordan alle pengene skal udmøntes, er endnu ikke aftalt, men nogle af elementerne er faldet på plads. Det vil være statsskove, der bliver udlagt til urørt skov, og dermed vil staten altså ikke opkøbe nye skovområder.

Partierne vil etablere et biodiversitetsråd, hvilket der er afsat fire millioner kroner til årligt fra næste år til og med 2024.

Det glæder miljøordfører Mai Villadsen (EL).

- Det skal være naturens vagthund og sikre, at naturen bliver prioriteret på Christiansborg i fremtiden, siger hun.

Aftalepartierne afsætter desuden ti millioner kroner til at forbedre havmiljøet, primært med indsatser i Øresund med for eksempel at genetablere stenrev og opsamle tabte fiskeredskaber.

Herudover har aftalepartierne aftalt at få lavet en gennemgang af den nuværende lovgivning på natur- og biodiversitetsområdet, blandt andet for at drøfte den langsigtede udvikling på området.

- Næste skridt bliver en grundig lovgennemgang på naturområdet, så vi forhåbentligt kan få en lov til naturen med klimaloven som forbillede, siger SF-formand Pia Olsen Dyhr.

/ritzau/

Link til aftale om biodiversitet
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce